Reklama

Reklama

Skutočný príbeh inšpirovaný zážitkami a skúsenosťami 19-ročného študenta Jasona Mossa, ktorý prežil blízky vzťah s 33-násobným sériovým vrahom Johnom Wayneom Gacym niekoľko mesiacov pred jeho popravou.
Talentovaný devätnásťročný vysokoškolský študent Jason Moss si začne písať s americkým sériovým vrahom Johnom Wayneom Gacym, ktorý zabil 33 mladých chlapcov a dnes čaká vo väznici na popravu. Oficiálnym dôvodom jeho záujmu je príprava seminárnej práce, pod povrchom však mladík skrýva oveľa ambicióznejší cieľ, na aký chce zloducha využiť. Gacy sa stáva akýmsi Mossovým mentorom. Študent sa mu pritom snaží dostať na telo aj do mysle, ale zločinec je geniálny manipulátor, ktorý dokáže narušiť psychickú rovnováhu svojej obete dokonca aj počas pokojného rozhovoru o úplných banalitách. Gacy dokáže vtlačiť svoju vôľu aj do rezonujúceho mozgu mladíka a v jeho mysli oživí veľmi temné myšlienky. Mladík upadá do zvláštnych stavov a celý proces vyvrcholí pri záverečnom stretnutí zločinca a študenta tvárou v tvár vo väzení pred popravou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Po psychologické stránce dost plytký příběh o manipulaci ve vztahu sadistického pederasta a naivního jelimana. Nijak zvlášť vyhrocená hra kočky s myší, ve které jsou karty rozdány možná jinak než se na první pohled zdá. Hvězda navíc za Forsytha, režii a závěrečnou dokumentaci. 58% ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Psychologická ťažoba filmu je skvelá. A vplyv Mr.Gacy na (skutočného) Mossa prebudiť v ňom jeho odvrátenú stránku neodmysliteľná. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Film založený na skutečné události a knize Jasona Mosse vypráví o "přátelství" studenta a k smrti odsouzeného Johna Gacyho, který znásilnil a zavraždil více než 33 chlapců. Jason studuje práva a jako ročníkovou práci si zvolí náhled do duše sériového vraha. Začne si s Gacym psát a vyvolá v něm pocit, že je hloupý chlapec, který jen hledá kamaráda. Gacy, mistr arogance a zvyklý s lidmi manipulovat si jejich přátelství cení, aniž by tušil, že se věci nemají tak, jak mu je Jason podal. Zakrátko se ovšem kolem Jasona začne utahovat smyčka, neboť mu začne Gacy mimo jiné volat i domů na telefon či mu vyhrožovat svými styky na vysokých místech (které skutečně měl), aby mu nakonec zaplatil i cestu přímo k němu do vězení. Nervy napnuté k prasknutí, domeček ze lží a uvědomění si, že Jason je stejný manipulátor jako Gacy je mrazící, stejně jako parádní William Forsythe v roli vraha Gacyho. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Johne, díky Bohu že mám tebe. Učím se od toho nejlepšího. // Učil jsem tě. Teď je řada na tobě, abys učil ty mě." ...Filmy natočené nebo inspirované skutečným příběhem mě přitahují, takže ani tohle napínavé, psychologické drama jsem si nemohla nechat ujít už jen díky výborným hereckým výkonům Williama Forsythe a Jesseho Mosse, kteří se do svých filmových postav opravdu přesvědčivě proměnili. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Pomalé a místy zajímavé. Ničím výrazné psychologické drama (kromě W. Forsythe) zaujme nejvíce u závěrečných titulků. 55%. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Případ Johna Gacyho mě velmi zajímá, ale od filmu s 68% od makedonského režiséra jsem zázraky nečekal. O to větší bylo moje překvapení, zvlášť když jsem na konci zjistil, že zvídavý student Jason Moss není vymyšlenou postavou. V napětí jsem vydržel po celé 2 hodiny, i když kromě pár flashbacků nejsou vidět žádné vraždy. William Forsythe navíc předvadí strhující výkon, přestože jeho fyzická podoba se skutečným Johnem Gacym je sporná. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Nebýt vynikajícího W. Forsythea, jehož excelování vyvrcholí scénou při osobním setkání ve vězení, stál by ten film za prd. J. Moss se mu snaží být vyrovnaným parťákem, resp. myslí si, že je nad věcí (jak ve filmu, tak možná i v reálu), ale rozhodně to tak není. Vlastně tam už pak nebylo nic dalšího, co bych mohl nějak výrazně ocenit nebo vyzdvihnout, prostě to zapadlo a vyšumělo jak šampáňo po silvestru. A i když je to fakt založený na skutečné události, což je divákům potvrzeno v závěrečných titulkách, s hodnocením to dál nepohne. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý film, který mi zkazila scéna z vězení, kdy bachaři nechají Gacyho, aby ohrožoval studenta, který ho navštívil, za zamčenými dveřmi a ještě to při pohledu na monitor komentují ´´vtipnými´´ narážkami. To tam jako vážně bylo???????? Ano, fakt bylo! ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama o manipulaci. Až na konci jsem zjistil, že to bylo podle skutečnosti - někdy je neinformovanost plus. ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Skvelé!! Z hľadiska filmariny veľmi zručne uchopené - od autentických záberov perfektne zakomponovaných do deja a zároveň vyvolávajúcich veľmi nepríjemné mrazenie až po jadro filmu zachytávajúce vzťah študenta a sériového vraha - s výbornými hercami, ktorí špičkovo zvládli svoju rolu a s plným nasadením sprevádzali diváka popri mapovaní chlípnej mysle. Čo ale mňa zaujalo najviac - hlavne to bol fakt, že som vôbec netušila o existencii nejakého Jasona Mossa, ktorý sa bezhlavo pustil do priameho kontaktu s jedným (a nebolo ich málo) z najväčších sériových vrahov USA Gacy-ho (a vraj Gacy nebol jediný, taktiež bol v kontakte s Dahmerom, Ramirezom a Masonom). Tento film nadobúda úplne inú perspektívu ako čokoľvek, čo som o týchto ľuďoch videla doteraz. TOTO je pravá sonda do mysle narušeného, chlípneho psychopata s neskutočnou schopnosťou dostať sa človeku do hlavy a manipulovať ho. Je úplne iné počúvať o ňom z druhej, tretej ruky a následne vidieť reálne skúsenosti človeka, ktorý s ním bol v nebezpečne blízkom kontakte. Bola by som veľmi rada, keby sa mi kniha "The Last Victim" dostala pod ruku, pretože aj napriek všetkému mám neodbytný pocit, že Dear Mr. Gacy prešiel kvalitnou cenzúrou ;) ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Když se chce studentík hrabat v pošahané mysli jednoho z neznámějších amerických sériových vrahů asi si přitom trochu pošahá i tu svoji.Mr.Gacy je milý jen do té míry,že vraždění se tady člověk nedočká,ale jinak je to řádně odporná svině.Pár flasbacků,vyloženě perfektní Forsythe a povedené vykreslení vztahu kde se manipuluje na obě strany je mnohem působivější než potoky krve.Mladý ''Capote'' si šáhne někam kam nejspíš vůbec sahat nechtěl a Jesse Moss ho nezahrál vůbec špatně.Film mě za celou dobu ani chvilku nenudil a nepustil.Hodně povedené,vzhledem k tomu,že obsazení ani režisér žádné očekávání nevzbuzují.Podle mě by si to tady zasloužilo červenou a tak si jednu hvězdu přidám. ()

johnymdoe 

všechny recenze uživatele

Oba..i Forsythe i Moos(opravdu žádný příbuzenský vztah s hlavní postavou-že to dalo hledání) prostě dokázaly něco co už jsem u filmu dlouho nezažil, mrazilo mě a bylo mi hnusně. To dík herectví obou, respektive i sekundování ostatních dobře vybraných postav. Scéna s "bratrem" nebo "věznicí" mě opravdu zhnusili a titulky po skončení filmů alespoň ze začátku doporučuji také přečist. Na neznámý film výborné! :) ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Bohužel....nenašla jsem žádnou "sondu" do patologické mysli masového vraha. I tzv. "sblížení se" obou protagonistů probíhalo podivně, jakoby chyběly podstatné části filmu. Naopak - film na mě působil dojmem, že ho splácal někdo, kdo o psychologii a následně psychopatii nemá ani páru. Jason Moss nepůsobí ani trochu věrohodně. Celý film je jedna velká slátanina. Nechápu, jak z něčeho takového mohl mít někdo "husinu". ()

Dumb 

všechny recenze uživatele

Nenápadný snímok z pera ešte nenápandnejšieho Juhoslovanského režiséra, ale uisťujem ťa milí filmový recipeint, že na toto psychologické absolútno len tak ľahko nezabudneš! :) ()

TomStrom 

všechny recenze uživatele

Jistě, zkoušet se skamarádit s obtloustlým pánem, co si svůj sklep a dvorek proměnil v solidní soukromý hřbitov, může být docela zajímavá kratochvíle, přesto by se v takovém případě měl člověk připojistit, aby měl aspoň na pěkný funus, kdyby se náhodou něco zvrtlo. A pro případ osobní návštěvy mezi čtyřma očima už by asi byla potřebná i jistá rezignace na život, či aspoň na nezneuctěnost vyústění vlastní trácící soustavy. Ale na druhou stranu, kde najít lepšího a fundovanějšího partnera na pokec o vraždách se sexuálním podtextem. Celkově moc pěkný film na volný večer, asi i sám pan Gacy by uznal, že tohle bylo povedené a necítil by nutkání pozvat tvůrce k sobě domů na soukromou audienci. A já jen doufám, že se zase brzy objeví něco dalšího na téma sériových vrahů. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je založený na predlohe J. Mossa. Koľko percent na tomto príbehu je fakt neviem. Nejako som si to nezisťoval. Každopádne sa jedná o skvelý napínavý thriller. Gacyho predstavovať nemusím ale herec, ktorý ho zahral bol skvelý. Išlo z neho zlo samé od seba, či už je to jeho mimikou alebo len dopisovanim alebo rozhovormi. Príbeh sa odohráva medzi rokmi 1993 - 94. Dej je o chlapcovi, ktorý sa rozhodne spraviť si školský projekt o J. W. Gacym, ktorého onedlho čaká poprava. Skvelý nápad a veľmi dobré spracovanie. Atmosféra je napínavá od začiatku až do konca. Neočakávajte nával nejakej brutality alebo vrážd. Samozrejme spomínajú sa tu vraždy v správach ale iba číslo. Opísanu a znázornenú tu máme až jednu. Vidím tu len jediné mínus a to je dĺžka. Podľa mňa by to mohlo byť dlhšie. Namiesto 103 min by som kľudne bral ak 120 min. Film môžem odporučiť, každému kto sa zaujíma o danú tému a hlavne ľuďom, ktorý zháňajú s ním kvalitný napínavý thriller. Celkové hodnotenie za mňa je 85%. ()

Reklama

Reklama