Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední léta svého života tráví Margaret Thatcherová osaměle v soukromí. V halucinacích promlouvá se svým zemřelým manželem a promítají se jí hlavní události jejího života. Narodila se jako dcera hokynáře a po studiích na Oxfordu se už od začátku 50. let začala angažovala v komunální politice... (TV Prima)

Recenze (710)

Caym 

všechny recenze uživatele

Takhle to vypadá, když čekáte nějaké to biografické wikipedia info (naservírované jakýmkoliv neobjevným způsobem) a dočkáte se hudebně promyšleného, flashbackového a lehce introvertního kukátkového pohledu do světa pomalu se rozkládající mysli člověka, kterého pronásleduje v dobrém i špatném slova smyslu celá jeho kolosální minulost. Útržky, vzpomínky, proslovy, promluvy, prohry, uvědomování si sama sebe a propadání se do světa, který byl, bilancování na hranici vědomí a nevědomí, stáří jako úpadek a doslova trest. Dobrá, Phyllida nepřišla s ucelenou biografií - so what? Předpoklady a požadavky diváků naráží na zeď flashbacků, které spíš než situaci v Británii za vlády Thatcherové vykreslují Margaret topící se ve svém vlastním životě a v tom, co z něj v jejím vědomí utkvělo a zbylo. Doslova filmové listování starými deníky a fotkami a fantastická (a hergot, ten make-up!) Meryl Streep, co víc si přát. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Tolik vášní vzbuzující osobnost a vyslouží si tak emocionálně prázdný film? Navíc s tak špatně zvoleným způsobem vyprávění, který Maggie konfrontuje spíše s problémy ženy v mužském světě než s politickými rozhodnutími. Ani halucinogenní současnost jako rámec vyprávění není právě šťastná volba. Naštěstí Meryl zachraňuje plochý scénář a dělá tak ze Železné lady dokoukatelnou podívanou. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Od tohohle filmu jsem čekal daleko víc, čekal jsem obhajobu, kritiku či důvody ke krokům, které Margaret udělala. Dostal jsem obyčejnou rekapitulaci jejích počinů a ukázku její nezlomnosti a sebejistoty. Naopak mě mile překvapily její halucinace, které vykreslily její křehkost a ukázaly, že byla i obyčejnou ženou. ()

TommyLeeJape 

všechny recenze uživatele

"It is much more about ageing and elements of dementia rather than about an amazing prime minister." prohlásil současný předseda vlády Velké Británie David Cameron. Je to bohužel pravda a zároveň velká škoda. Film o osobnosti jakou je Margaret Thatcher by si určitě zasloužil mnohem propracovanější scénář. Co se týká režie (při vší úctě k režisérce) myslím si, že kdyby film točil například Tom Hooper, měli bychom tady opět slušnou porci oscarových nominací, protože ten potenciál tam je. Je prostě strašně smutné, sledovat geniální výkon Meryl Streep v tak průměrném filmu o tak významné ženě. ()

enjoi 

všechny recenze uživatele

Železná lady dokazuje, že všechni jsou "jenom lidi". Ať už zastáváte jakoukoli významnou funkci, platí pro vás v životě stejná pravidla jako pro hajzldědka někde na Florenci. No zpátky k filmu... Maryl Streepová zahrála skvěle, tudíž zasloužený Oscar. Její životní příběh a raketová politická kariéra rozhodně stály za filmové zpracování a podle mě se to Lloydové povedlo. 70% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený životopis, ale vadila mi na něm jediná věc. Margret Thatcher je v něm vykreslena jako senilní stará paní, čímž podle toho co vím já, nebyla. A jinak možná film mohl být klidně o něco delší a některé věci více rozvedeny, takto to bylo chvílemi letem světem. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tohle je návod, jak zkazit skvělý matroš ve formě parádního životního příběhu tím, že se tvůrci rozhodli věnovat přílišnou pozornost etapě toho mimořádného života, která je plná patosu, nudy, trapnosti a hlavně je pro ještě žijící Margaret dost ponižující. Nechápu, koho napadlo zaměřit půlku filmu na stařeckou senilitu místo na zákulisní politiku a soukromý život během vrcholných okamžiků v kariéře této osobnosti, za tohle bych snad střílela. Díky tomuhle nudnému a dlouhému zasvěcení do období života, které nikoho normálního nezajímá, se politcká kariéra a její vzestupy a pády, smrskla na něco tak strašně povrchního, že se to musí jevit jako "nicnovéhoneříkajícífilm" i pro pouhého absolventa základky. Nutno dodat, že ani ony široce rozebírané pasáže soukromého stařeckého života nepřispěly k vytvoření dojmu, že se divák dozvěděl něco, co by stálo za to, něco, co by mu přiblížilo vztah k rodinně, který byl vždy až za politickou kariérou Margaret. Na mě všechno ve finále působilo jako jakási směsice čehosi, která se snaží diváka zasvětit do všech zajímavých stránek života této osobnosti, ovšem ani v jedné rovině to nedělá dostatečně intenzivně a ani dobře, jelikož je to celé dost špatně uchopené. Jediné a obrovské plus filmu je Streepová, která Margaret zahrála dechberoucně, a díky které, to má smysl dokoukat do konce, a to píše člověk, který není zrovna její největší fanda. Tak asi tak, dvěma slovy zbytečný film, který ovšem zbytečným být nemusel a ani neměl, škoda. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Skvela Streepova, ale potencial celkove nevytezenej, film povrchni, idolizujici a naivni. Zabitej cas Zelezna lady urcite neni, ale do hvez rozhodne nevystreli. Delat z biografii meldramata je proste spatnej napad. 70% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Pred zhliadnutim tohto filmu som o Margaret Thatcherovej vedel len to, co vyzaduju bezne znalosti, po zaverecnych titulkoch som zostal takmer na rovnakej pozicii. The Iron Lady nam ukazuje "Zeleznu lady" najma v jej kontroverznej a vseobecne neoblubenej polohe politicky, ktora prijimala nepopularne rozhodnutia. No preco bola taka populara medzi ludmi a preco bola zvolena niekolko krat opatovne, zostava zahmlene. Meryl Streep je vyborna, no od herecky jej kalibru sa ocakavat nic ine ani neda. Filmu chyba perspektiva, nedokaze pohliadnut na zivot jednej z najvyraznejsich politiciek s odstupom a najma tak, aby divak mal aspon aku taku predstavu o tom, kto vlastne Margaret Thatcherova bola, resp. je. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Nudný, zmatený a zdlouhavý životopis, co na tom, že oceňovaný. Už dávno jsem si zvyknul, že hodnocení erudovaných kritiků se s tím mým vůbec nemusí shodovat. A pak je úplně jedno, že tam hraje Meryl Streep. Navíc tady jsem se ztrácel hlavně kvůli elementu vzpomínek a halucinací. Určitě se na to znovu nepodívám a s čistým svědomím to ani nikomu nedoporučím. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Tehdy nám šlo především o to něco dobrého dělat, kdežto teď jim jde o to něco znamenat." ----- Kterak stařenku předhodili supům. Spíš nežli životní pouť "Železné lady" vidím poněkud rozostřený portrét staré roztržité dámy, kterou živí vzpomínky na jejího dlouholetého životního partnera ... a na tu rozhodnou, neoblomnou ženu, kterou kdysi bývala. Na můj vkus je to zbytečně ponižující a nadmíru smutný - až depresivní obrázek ... na druhou stranu nemám proč Margaret Thatcher litovat. Nikdy jsem nebyla příznivcem jejího ekonomického liberalismu ani jejích dle mého soudu drastických, bezohledných reforem, které zapříčinili osobní tragédie mnoha jednotlivců i celých rodin. Její náhled na svět jakoby zůstal náhledem dcery hokynáře, který se živí nákupem a prodejem a nevytváří žádnou přidanou hodnotu. Co kdyby byla kupříkladu dítětem horníka ... jednoho z armády těch, které připravila o práci ? P. S.: 1) Trapným a dost těžko přehlédnutelným nedostatkem snímku je pro mě převedení dokumentárních záběrů z původního formátu 4:3 do širokoúhlého formátu 16:9 prostým "roztažením" obrazu do šířky; 2) Meryl Streep opět dokázala, že bez mrknutí oka zvládne jakoukoli roli, ale postava britské premiérky se pro ni tak nějak nehodila - nejspíš proto, jakým stylem byla ta bezesporu výjimečná, i když (či právě proto) kontroverzní žena divákovi předhozena. Popravdě i tahle skutečnost se podepsala na mírném znechucení, které ve mě film vyvolal. S určitým sebezapřením usmolené 3* ---------- Drobná poznámka na okraj: Bohužel zákonitým produktem tehdejší (i současné) proklamované "svobody" tržního prostředí se staly předlouhé neviditelné ruce (či spíše pracky) věčně hladového globálního trhu, který postupně zcela viditelně polyká trhy národní. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Meryl Streepová podáva plne realizovaný portrét britskéj premiérky Thatcherovej v životopisnom filme, ktorý si cení charakter v kontexte. 5/10 ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si mám o tomto filmu pořádně myslet. Každopádně já od něj očekávala mnohem, mnohem více, než dokázal předvést. Takto zmařený potenciál jsem už dlouho neviděla. Meryl Streep nepochybně předvedla brilantní výkon, ale dojem mi kazí průměrný a někdy až podprůměrný děj. Zobrazit Margaret Thatcherovou jako senilní (s prominutím) babku, která už to má v hlavě trochu pomotaný, chce určitě svoji odvahu. Nebo snad mělo jít právě o kontroverzi? Mě osobně to rušilo a spíše to rozdrobovalo děj, než aby jej sjednocovalo. Děj sám o sobě byl velmi roztříštěný, snaha tvůrců zařadit do snímku co nejvíce z jejího života byl sice obdivuhodný, ale zde se měli - dle mého- řídit spíše pravidlem: "Méně je někdy více". Diváci naopak mohou být při sledování filmu často zmateni, pokud neznají dobře dějinné souvislosti, protože snímek velmi často skáče z jedné události na druhou. V tomto případě hodnotím 3 hvězdami a jsem velmi mírná, protože jsem občas měla pocit, že sleduji špatně natočenou parodii. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Ze strany Meryl Streep důkladně zahrané a to je vše. V každém jiném ohledu dost tragický snímek. Vůbec se nepovedlo zachytit ducha doby, atmosféru jaká panovala v Británii. Spíš než životopisný film, je to karikatura životopisného filmu. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Většinou oceňuji, pokud se filmy o určitých osobnostech snaží podat komplexní příběh. Tenhle to dělal, i když na úkor detailnosti. Přesto však bylo zpracování i celkem originální. Jak však píší všichni, co film posouvá nahoru je Meryl Streep. Nedovedu si představit, že by někdo dokázal Margaret Thatcher ztvárnit lépe a Meryl si krade celý film pro sebe. A snad i celé Oscary. Držím palce. ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

Paní Meryl má svého zaslouženého Oscara doma, moc krásně za něj poděkovala .. takže se bez mé páté hvězdičky jistě v klidu obejde. Nemám ani v nejmenším potřebu si stěžovat, že jde vlastně o příběh silné svérázné ženy, která se na stará kolena ze všech sil snaží nezbláznit, spíše než o ryzí biografii jedné z nejvýraznějších postav Britské novodobé historie. Je to totiž příběh poutavý a svým intimním způsobem velmi silný. Pro akci, napětí a gradované rádoby pointy si můžu dojít do sálu vedle .. a životopisných snímků typu "narodila - žila - zemřela" je hromada na Hallmarku. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Opravdu nemám rád Meryl Streep !! Jenže role Margaret Thatcherové ji opravdu sedla a podle všeho pro ni udělala opravdu mnoho. Převtělení se velmi povedlo a navíc masky jsou opravdu skvělé. Ke konceptu snímku nemohu moc říci, jelikož boj Margaret v konzervativní Anglii, kdy dokázala přesvědčit většinu, že ženy se nehodí pouze za plotnu a že utahovat opasky je opravdu nutnost, je tu zobrazen spolu s autentickými záběry některých událostí. Jen mi přijde, že scény, kdy je Margaret v pozdním věku ji až zbytečně moc zesměšňují a ubírají její osobnosti tak na právem nabyté důstojnosti. Typická Anglie. ()

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama