Reklama

Reklama

Domek z karet - Série 6

(série)
Trailer 1
USA, 2018, 7 h 20 min (Minutáž: 53–59 min)

Tvůrci:

Beau Willimon

Hrají:

Robin Wright, Derek Cecil, Cody Fern, Michael Kelly, Greg Kinnear, Diane Lane, Campbell Scott, Athena Karkanis, Jeremy Holm, Chip Zien, Linda Powell (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Když je teď Frank mimo hru, Claire se konečně může realizovat ve funkci historicky první prezidentky. Její odkaz je ale v ohrožení. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (56)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můžu se po tisící opakovat a říct, že tu citelně chybí Kevin Spacey a úplně tu finální řadu odpálit. Ano, vzpomněl jsem si na něj v každém díle a někde tam vzadu pořád kvičela jiskřička naděje, že použijou alespoň kousek z těch dvou dílů, co už měli natočeno. Smůla. Místo toho zmíním, že je opravdu vidět narychlo upravená verze scénáře, která se musela osekat na nezbytné minimum (8 dílů namísto třinácti a nutno říct, že díky bohu) a půlka dílů byla tak nudných, že mi tentokrát trvalo nezvykle dlouho to konečně doklepat do konce. Opravdu bych si přál, aby za pár let někdo promluvil o detailech původní myšlenky zakončení s Francisem, ovšem tak naivní nejsem. Feministická agitka už je pouze vrcholkem ledovce od začátku nevydařené (=pohnojené vyhazovem sexuálního predátora) produkce a doufám, že ani na ten plánovaný spin-off nedojde. V každém díle zabili snad tři postavy, které se některé objevovaly od začátku seriálu, tak ani nevím, s kým by ho mohli složit. Hlavně ne se Shephardovými, o kterých 5 sérií nebylo vidu ani slechu, a najednou je to nejmocnější rodina na politickém poli. Alespoň to finále mě celkem bavilo a odsýpalo, ač mělo totálně neuspokojivé zakončení. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co na to říci? Asi to, co řekne každý. Že bez Francise to už není ono. A je to úplná pravda. Claire, který navíc promlouvala k divákovi asi jednou za uherský rok, nyní komunikuje za epizodu s divákem více než Francis za celou sezónu. Což dokáže ještě víc nasrat, protože všechny zajímal jenom Francis. House of Cards samozřejmě už není to co bývalo. Ale mně to takový problém nedělalo, protože já se necítil ve stejné staré a dobré kůži už asi od 4. série. Konec je sám osobně uspěchaný už od prvopočátku. Asi jako když tvůrci chtějí udělat ještě třeba čtyři série, ale hlavní hrdina, konkrétně herec se dostane do křížku se skandály. Možná legitimními, nechť rozhodne soud. Netflix, ale tuto roli převzal za justici a postavu vyhodil. Tady je asi problém. Že normálně se seriál ukončuje skoro dvě série pomalu a jistě dopředu. Tady se to stalo ze dne na den a vy musíte žít s tím, že poslední série je bez jakéhokoliv vysvětlení bez hlavního hrdiny, který prostě skapal. A všichni vědí, proč to takhle divně udělali. Krom toho je celá šestá série jen čistá propagace samostatnosti žen a feminismu. Asi hádáte proč. Celé to režíruje Claire a snaží se to vypadat nenuceně, ale když vlastně všechny postavy, co v seriálu opravdu něco dělají jsou ženy a navíc se rozhodně pro první plně ženskou vládu... není to nic jiného než alibismus proti bývalé vyhozené hvězdě. Krom toho se rychle museli vymyslet nové postavy do seriálu jen kvůli tomu, aby se tam mohlo dít něco zajímavého. Spíš mě trochu mrzí, že poslední série je černou tečkou na bílé klopě seriálu i jenom kvůli tomu. On je totiž natočen normálně i velmi dobře. Ale všichni se dívají na tu jednu jednou věc. A já se jim ani upřímně nedivím. ()

Reklama

SamVimes

všechny recenze uživatele

Co zůstalo při starém, jsou kvalitní herecké výkony, především samozřejmě Robin Wright, Diane Lane a Michael Kelly (Doug) a dále audiovizuál, který opět prezentuje značně desaturované barvy a přiléhavé basové linky příležitostně doplněné klavírem či smyčci. Teď už ale k té nejdůležitější otázce – chybí tady Frank? Chybí, a to hodně. Claire mu byla důstojnou partnerkou, ale sama Dům z karet neutáhne, bolestně tady chybí jejich dialogy. Jejich hádky, jejich shodné i rozdílné ambice a scény společného plánování dvou amorálních spoluviníků (kdyby role byly prohozené, citelně by chyběla i ona). O to všechno jsme ochuzeni a zůstává jen Claire, která tentokrát svou velkou hraje sólo, aniž bychom jí pořádně viděli do hlavy nebo věděli co chce. A nejspíš to pořádně nevěděli ani scenáristé, což je obzvláště vidět na jejích promluvách k divákům, jež tu jsou už spíše jen ze setrvačnosti. Postava Franka Underwooda není ze seriálu vymazána úplně, pořád se o něm hodně mluví a řeší se jeho (zlo)činy, na druhou stranu nikdy neuvidíme jeho tvář a neuslyšíme ani jeho hlas, což by ovšem třeba v podzápletce s jeho nahrávkami dávalo smysl. Ne všechno je samozřejmě vina Spaceyho absence, mnohá negativa poslední řady jsou jen amplifikované chyby již posledních několika sezón, kdy seriál zhruba někdy v době, kdy Frank dosáhl nejvyšší možné politické funkce a již neměl kam dál stoupat, začal stagnovat a postupně upadat. Vcelku zajímavě nová řada pracuje s feministickými tématy, kdy na jednu stranu tepe do představy o prezidentu jako jedině muži (v americké ústavě je to třeba vždycky „on“ (he, his), což u jazyka bez gramatických rodů bije do očí). Na druhou stranu ani nekáže, ale ukazuje i jak Claire feministické ideály tvrdě zneužívá. Vcelku je šestá série kompilací více i méně uvěřitelných a více či méně zábavných (spíše méně) thrillerových linek, v nichž místy poctivě vytahuje ze skříně kostlivce až z dob prvních sérií, zatímco na jiné podzápletky jako kdyby zapomněla a nechá je vyšumět. Posledním hřebíkem do hromádky rozsypaných karet je značně neuspokojivý a otevřený závěr. Ne že by se tady někdo snažil o pootevření vrátek pro pokračování, šlo o záměr, ale k seriálu, který vždycky věci dotahoval důsledně do konce, se to nehodí. Jako zakončení seriálu to paradoxně funguje hůř než konec páté řady a to je zkrátka špatně. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nám zabili Franka Underwooda (ovšem srabáckým způsobem, jako když zemře herec (RIP, Kevin)), přičemž s jeho odkazem se série horko těžko vyrovnávala, neustále ho řešila a sesypalo se jí to pod rukama. Bezcharakterní vypočítavá mrcha Claire brojila zatvrzele proti všem (prý měla plán), furt povýšenecky komentovala do kamery a zcela účelově se vezla na militantně feministické vlně soudobé objednávky (čistě ženská vláda). Jelikož na okamžitý 180stupňový obrat v popularitě jí stačilo jen oznámit těhotenství (aha, plán!), zatímco pomalu každodenní atentáty, vraždy, a nakonec i nedokonaná inicializace jaderného konfliktu s IS (WTF?) jí bez problémů procházely, obnažila se bezradnost scénáristů v celé své nahotě. Robin Wright tuhle stigmatizovanou, ukvapenou a nedopečenou nudu neutáhla (v JEHO stínu ani nemohla), ostatní figurky se jí pak protrápily ještě nedůstojněji až k trapnému závěru (chudák Doug). ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V krátkosti na margo hejtu na šiestu sériu vo svetle udalostí roku 2017 ohľadom Kevina Spaceyho: Áno, viezol som sa v tom čase na vlne škaredých, kritických pohľadov smerujúcich na Netflix po ich rozhodnutí odstrániť hviezdu zo seriálu (z pohľadu mňa ako diváka). Vtedy som však ešte nevidel piatu sériu, nevedel si predstaviť prechod série & úplné prevzatie oprát Robin Wrightovou a očakával odpad (čo aj potvrdzovalo 42% na ČSFD). S ťažkým srdcom však teraz po zhliadnutí musím uznať toho neopodstatnenosť (v rámci tvorby). Dejovo sú udalosti počas prechodu sérií bezproblémovo nadväzujúce a prakticky aj uveriteľné. Tieto boli indikované dávno predtým ako reálna a pravdepodobná výsledná možnosť, rovnako tiež aj postavenie Claire v úrade prezidenta. Aj vo finálnej sérii sa zachováva filmársky profesionalizmus produkcie. Zostal aj hrejivý/chladný kalkul protagonistky realizovaný skvostným výkonom. Faktom však zostáva, že Kevin Spacey proste celej šou vojvodil a až tu a s jeho absenciou si uvedomuješ jeho doslovnú nenahraditeľnosť a tiež oprávnený pocit, že celá šou bola len A LEN o ňom a jeho elektrizujúcom herectve, podtrhnutom brilantným scenárom, ktorý tu však pošiel, Robin prácu moc neuľahčoval a nakoniec ma prinútil súhrnne si povedať – veď táto šestka bola prakticky neskonalá bezradná a absurdná sračka... A to všetko výhradne iba kvôli scenáru. (31.12.2022-1.1.2023) ()

Galerie (95)

Zajímavosti (3)

  • Série se natáčela od 18. do 30. října 2017 a od 31. ledna do 25. května 2018. (Varan)

Reklama

Reklama