Gareth EvansScénář:
Gareth EvansHrají:
Iko Uwais, Arifin Putra, Tio Pakusadewo, Oka Antara, Alex Abbad, Cecep Arif Rahman, Julie Estelle, Very Tri Yulisman, Rjúhei Macuda (více)VOD (4)
Zátah 2 navazuje přesně tam, kde nás děj předchozího snímku zanechal. Rama (Iko Uwais) je opět nucen přijmout roli policajta v utajení, aby poskytl své ženě a dítěti ochranu. Pracuje v protikorupční jednotce vedené Bunawarem, jediným člověkem, kterému může věřit. Rama dostává speciální pověření: musí se infiltrovat do místní zločinecké skupiny mafiánského bosse Banguna. Vrchol řetězce je daleko, krvavá pouť za spravedlností proto začíná v base, kde hnije Bangunův syn Uco. Rama musí získat informace, které by nasměrovaly policejní protikorupční komando k Bagunovi. Po celou dobu se však snaží zakrýt nebezpečnou touhu po pomstě a spravedlnosti, která ho spaluje zevnitř – a díky níž se jak jeho mise, tak i skupina organizovaného zločinu, postupně hroutí. (Cinemax)
Panta rhei pomrdej aneb Absolutní meganámrd dvakrát neuplácáš. Po ultimativním, naprosto dokonalém a velkolepém vybíjení komárů v jedničce dostal velšký pastevec orangutanů přidáno a všichni příznivci lidoopího fistingu napjatě čekali, co z něj vyleze tentokrát. No, je to rozhodně řidší a více hnědé. Místo další nekompromisní vybíjené začal zpychnuvší Garet ukájet své skorsesovské ambice, ňahňat se ve Volavkách a Skrytých identitách, a tím pádem už Auvajs tolik nebolí, protože jej narouboval do stokrát omleté klišovité bajky, jenž by se dala s úspěchem nazvat „ Přičmoudlý Leonardo umí karate“. Ale ruku na pytel, ač je toho pošťuchování v té dvou a půl hodině tentokrát docela poskrovnu, je opět fantastické, brutální a téměř neuvěřitelně natočené. Takže kdyby se méně žvanilo a více adidas, nezajistilo by to sice indonéského Putraoskara, avšak spokojenějšího verbala určitě. ()
Serbuan Maut 2 oficiálně přebírá post nejlepšího martial arts filmu, jaký jsem kdy viděl. Cokoliv jsem vytýkal jedničce, tady naprosto neplatí, protože si KONEČNĚ tvůrci dali tu práci a kromě neskutečně nabitých bojových scén, které jsou obdařeny DOKONALOU kamerou (která občas vyvádí skutečně nevídané psí kusy, ale nikdy to není na úkor přehlednosti), má Raid 2 taky příběh. A ne jen tak ledajaký. A taky se tam rozhodně nemažou s tím, jestli to náhodou není moc krvavé nebo jinak "explicitní". A k tomu je to velmi dobře zahrané - až jsem byl překvapen jak to Iko Uwais zvládá. Tohle je prostě gangsterka v tom nejlepším slova smyslu, a technicky špičková bojovka jako bonus. Sice jsme na nejenom pořádnou, ale jakoukoliv bitku na karambity museli čekat o asi tak tři a půl hodiny déle, než by se na indonéskou produkci slušelo, ale v každém případě to stálo za to. Určitou vadou na kráse jsou příliš viditelné inspirační vlivy některých scén nebo postav - nebo jsou to možná pocty, kdo ví. Já vím jen to, že to bylo celkem zbytečné, Evans a jeho parta ukázali jednoznačně, že na to mají i bez Oldboye/Go Go Yubari, Volavky, Yojimba apod. Zvláštní potlesk pro fyzicky degenerovaného "Béžového" Alexe Abbada, ale na druhou stranu drobný mínus za příliš laciné závěrečné odhalení. Odbočka - oni vlastně všichni záporáci (krom bezejmenného Assasina) jsou jasné karikatury. Na druhou stranu, kdyby nebylo toho mládence s baseballkou, byli bychom ochuzeni o asi největší (Iko) "AUVAJS" celého filmu:) Zpět na trať - vznáším ještě WTF za opakovaný výskyt Yayana Ruhiana aka Mad Doga z jedničky (když jde o jinou postavu - s vlastním příběhem - proč ji hraje právě Ruhian?). A konečně jako největší negativum vidím to, že od poloviny filmu se z hlavního hrdiny stane mnohem víc než jen policajt Rama, který to chce jednou provždy ukončit - stane se z něj totiž stroj s bojovým duchem, jehož nezdolnost by musel záfidět i ten nejelitnějši německa fojak, a objem krve v jeho žilách by zaměstnal jednu transfúzní stanici na dva nebo tři týdny. Holt bohužel se nám tvůrci zase neudrželi... ale je tu jasný příslib trojky, kde můžeme očekávat konfrontaci silatu s dalšími styly. A po tom, co jsem viděl tady, mám všechny důvody se domnívat, že by to mohl být vpravdě monumentální nářez. Kdo ví, jestli to bude taky tak dobrý film jako tenhle. A jak dobrý že vlastně je? Ne dokonalý, ale chybělo málo. Zhruba tak deset procent;) ()
Keby Gareth Evans ovládal scénáristicky postavy a dialógy tak ako Andy Lau vo Volavke, bol by to najlepší akčný film vôbec. V mlátičkách lepšie než to najlepšie od Johna Woo. Dĺžkou, množstvom postáv a komplotom však prepálené. Dialógov, ktoré zapĺňajú dve tretiny filmu a snažia sa budovať mega-epickú drámu, je tu na dramaturgické limity čistokrvnej akčnej žánrovky príliš. Vizuálne ale perfektné, obzvlášť interiéry až kubrickovsky vypiplané. Na veľkom plátne v karlovarskom Thermale úžasný estetický zážitok. ()
(49th KVIFF) Atmosféra ve Velkém sále byla jedinečná, přesto je pro mě druhý Zátah poměrně velkým zklamáním, které z největší části pramení z toho, že se jedná o úplně jiný žánr, než jakým byla jednička. Ta byla v podstatě hororovým survivalem, zde se Evans snaží rozehrávat jakési spletité mafiánské drama s komplexním příběhem. To se mu ale úplně nedaří, motivace se ztrácejí, celý plán je nejasný a hlavně to celé úplně otřesně nudí. Jakmile si lidé začnou dávat do držky, je se samozřejmě na co koukat. Choreografie soubojů je úžasná, ale z narativního hlediska mi to prostě moc nedává smysl. Závěrečná hodinka, když už se postavy konečně vykecaly, je zábavná, ale pachuť z úmorných předchozích devadesáti minut smazat nedokáže. Evans by se měl vrátit zpátky na zem. ()
Gareth Evans je neuvěřitelný talent. Jeho schopnost komponovat záběry ve zklidněných pasážích s pedantskou přesností mi připomínalo první Kill Bill, kde se Tarantino také mazlil s každým obrázkem. Naopak akční scény umí Evans vždy ozvláštnit nějakou vizuální nečekanou laskominkou a dechberoucí živelností, s choreografií, která v dnešní době nemá na světě konkurenci. Kluci indonéští, fakt klobouk dolů! Škoda jen, že celý film je jen čekáním na jednotlivé vynikající akční sekvence a ten děj mezitím je jen nutnou výplní, který nedokáže diváka strhnout (aspoň na mě to tak působilo). Ovšem i tak Evansovi tleskám a nedovedu si představit, s čím na nás tenhle hoch vyrukuje v budoucnu. Vždyť, ksakru, věkem nepřelezl ještě ani třicítku! Opravdu obdivuhodné, jakou řemeslnou zručností navzdory svému mládí disponuje. ()
Photo © XYZ Films

- Slovo „berandal“ (podtitulní název filmu) je v indonéštině výraz pro zločince. Slovo lze přeložit také jako chuligán. (ChvastounCZ)
- Yayan Ruhian se ve filmu objevuje v roli Prakosa, přestože si již zahrál v předcházejícím filmu Zátah (2011) postavu Mad Doga, která zemřela. (jarkolar)
- Bojový nôž z filmu sa volá karambit. Je to zakrivený nôž pochádzajúci z Indonézie. (zuzulatomas)