Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (224)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To byla tedy dvojkombinace dát si den po sobě nejdřív toto, a pak World War Z. Stejné chyby, stejné známky, chce se říct. V zásadě jde v obou případech o kompilát scén, které jsou tu více, tu méně podařené, v obou je dáván důraz na rodinu, v obou jsou přemoudřelé dětičky a v obou mnohdy nedává logiku ta linie, která má ty jednotlivé scény propojit. Tak například hned to vykolejení vlaku, to jako proč? To vykolejí vlak při každým brždění ve stanici nebo co? Jako jo, kdyby tam kvuli průsakům padlo něco na koleje, ale takhle to byla scénáristická manýra pro oko lačné po nějaké té trikové destrukci. Pak charaktery nějak moc neseděly. Např. přemoudřelá hrdinova dcerka pořád balancuje mezi tatíkem a milencem své maminky, přičemž jí nedělá problém chvíli viset na krku jednomu, aby mu v další scéně bez jakéhokoli důvodu nadávala, aby na ní nesahal a podobně. Což se několikrát protočí. "Záporák" pak je problematický v tom, že po cca dvě třetiny filmu dělá ze zbyvší skupinky pro záchranu relativně nejvíc. Co je naopak na filmu sympatické je nepokrytá kritika fungování veřejných služeb a veřejných činitelů. Policajti, zaměstnanci metra a podobně jsou ve filmu zobrazeni vesměs ne snad jako zlé osoby, ale jako laxní a ne moc pružní lidé. Až na světlé výjimky samozřejmě. Nejsympatičtější celkově byli asi ten kluk a holka, dobře hráli, chemie mezi nimi fungovala na jedničku a Katěrina Špica je špicovně hezká. Takže jsou z toho takové trochu ušmudlané tři hvězdy, které bych dával raději, kdyby doktor na konci svojí ženu poslal do háje. Update 15.7.2014: Někdy si říkám, že by se podobné filmy neměly točit... http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_15/photo-Tragedie-v-moskevskem-metru-si-vyzadala-12-lidskych-zivotu-6390/?slide-1 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

A za tohle dávám na rok 4750,-? ~~~ Na 132 minut to absolutně a rozhodně nemá. Katastrofického je tam tak třetina filmu, Třetina je jakési romantické drama o manželčině ujasnění si priorit mezi manželem, dcerkou a milencem, a třetina o cestě za světlem, cachrajíc se vodou. Ta cestovatelská třetina je poněkud nezáživná, ta romanticky-existenciálně-dramatická třetina ja zcela zbytečná a do katastrofického filmu naprosto nevhodně nehodící se. Ta katastrofická třetina se ale celkem povedla a vypadá zajímavě, uvěřitelně a až reálně jednoduše. ~~~ Za *** jen díky vyobrazení toho marastu, co se rozpoutal, záhy utichl a nevydal ni hlásky. Od té chvíle se neměl divák vůbec podívat nad povrch. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Takže takto si Rusáci predstavujú katastrofický boj o prežitie v zatopenom metre. Zbytočne dlhé a s dejovými odbočkami, ktoré boli nezmyselné. Práca s napätím a hudbou je pre nich tiež neznámy pojem. Natočené to ale bolo vierohodne. Len pri tých vyšších miestach mi chýbalo viac vodky. Davové scény ale super. 3 z 5 ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

"Skvělý katastrofický film, plný napětí"?? Skvělý určitě ne, katastrofický tak z jedné čtvrtiny a napětí to rozhodně ano, ale pouze to elektrické. Mělo mě to napadnout, když se to líbilo tomu retardovi, že to bude slabý jak čaj. Půlka filmu je regulérní rodinný drámo, kde se řeší milostný trojúhelník, přičemž jeden bod je naprostý ňouma, kterýmu bych nesvěřil ani umírajícího křečka, natož malou dceru, druhý bod je namástrovaný zbohatlík, kterýmu byste rozbili držku, jen by na vás promluvil, a do třetice nafintěná kurva s odporným mateřským znamínkem vedle kušny, která podvádí ňoumu s namistrovancem. Pak se tam plácá ještě pár postav, který už si pořádně nevybavím. A to je kámen úrazu. Můžu vám říct, že mi bylo vyloženě u řitního otvůrku, kdo se dostane ven a kdo ne. A to včetně tý malý holky, která byla na kopačku okovanou kanadou od první minuty. Pokud se u survivalu nedokážu ztotožnit ani s jednou postavou...průser. Katastrofální průser. Další blbost byla neustálé prostřihy nad metro. Zlehčovaly tak situaci, která se dole odehrávala. Divák měl od nehody zůstat prostě dole pod zemí a nahoru se podívat až na samotném konci. Chyběly vyhrocené situace, ve kterých by řídla skupinka, chybělo napětí, chybělo téměř vše. Dvě dávám pouze za pěknou kameru a celkem dobře zpracovanou nehodu, která mě jen utvrdila v tom, proč radši jezdím tramvají. A málem bych zapomněl na herecké nevýkony. 78%? Du blejt! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rusi v každom žánri dokazujú, že dokážu byť protipólom Hollywoodu. Paradoxne ten umelý lesk hollywoodu je na tom filme to najhoršie. Poniektoré spomalené zábery akoby točil M. Bay. Ak by dokázal režisér trochu pritvrdiť, ukázať viac špiny a drsnejšiu tvár tejto katastrofy, tak by bol výsledok podstatne lepší. Blonďavá "mámuška" je na tento druh filmov trochu zbytočne sexi, krvavé detaily katastrofy vidíme len letmo a rodinné nezhody, ktoré katastrofa zahojí je ako cez kopirák z bežných filmov tohto žánru. Asi najviac mi to pripomenulo klasiku Poseidon (ten starší) a Denné svetlo so S. Stallonem. V originálnej verzii v ruštine sa to príjemne pozeralo, ale v dabovanej verzii by som to ani ja nevidel vyššie ako na priemerné tri hviezdy. 60%. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)

Reklama

Reklama