Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 2

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 2

Recenze (1 849)

castor 

všechny recenze uživatele

Když už bych si musel vybrat, vždycky raději sáhnu po Spielbergovi léta páně 1993. Sic k téhle látce tvůrci přistupují s poměrně pevnou rukou, sebevědomím a neunavují nás kdejakou popcornovou šíleností, i tak mi chyběla dravá a krvavá podívaná, protože dinosauři draví a nebezpeční jednoduše jsou. Monstrózní zábavní park lehce ztrácí návštěvníky, přitáhnout je má uměle vytvořené stvoření Indominus Rex, prostě ještě větší hora masa. Jenže nejnovější atrakci se podaří utéct z výběhu a na pořádný malér je zaděláno. Jedna z šéfek Bryce Dallas Howard tak v nastalém zmatku hledá dva synovce, možná najde lásku (Chris „jsem v kurzu“ Pratt) a nakonec se i bez dostatečné podpory scénáře všichni obejmou. Pro mě prostě pásová výroba, a ač má zřejmě režisér Spielbergův originál hodně rád, cítil jsem jen řemeslně slušně odvedenou práci, bez překvapení a bez opravdu šokujících scén, bez emocí a bez čehokoli, co by jen přiblížilo nějaké blockbusterové revoluci. A hlavně je šitá na míru spíš klukovi z osmé třídy. A tím už dávno nejsem. Nicméně to nadšení okolo dokážu pochopit. Slabé čtyři hvězdy!! ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Jurassic World rozhodně není špatný popcorn. Je to naprosto ideální popcorn, jelikož jakmile dojde k prvnímu průseru, tak se tu pořád něco děje. Problém je v tom, že je to až moc barevné, totálně na sílu "kids friendly", postrádá to napětí (o hlavní protagonisty nemáte ani na chvíli strach, jelikož prostě víte, že to přežijí .... prostě to víte) a (což je největší problém) všichni dinosauři v poměru k lidem vypadají, jako kdyby si odskočili z renderovaného intra hry z devadesátých let. Ano, ILM opět ukazuje svou donebevolající neschopnost udělat CGI triky tak, aby nevypadaly strašně moc CGI. Člověku se chce až brečet, že digitální dinosauři z prvního Jurského parku vypadají o dost více realističtěji, než ti z toho současného. Navíc, jak jsem již zmiňoval, zdejší JP je tak odporně barevný a umělý, až se z toho naprosto svírá žaludek. Jako šablonovitý rodinný popcorn to obstojí na jedničku s hvězdičkou, jako pokračování v sérii už bohužel ne. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dokonalý studiový film současnosti, vysoustružený na milimetry přesně tak, aby padnul do noty téměř všem. Hvězdy svítivosti „tak akorát“, Spielberg za zády, trikaři ve zbrani a scénáristický koktejl všeho, co chce rodina při výletu do kina zažít. O Treworrova se teďka studia porvou, takhle čisté řemeslo se vidí málokdy. Blbý je, že nedává nic k dobru, takže hlavně co se napětí týče, je to dost instantní, bez něčeho opravdu zásadního, jako třeba ‚přelézání plotu vysokého napětí‘, nebo ‚raptoři v kuchyni‘, což se mnou cuká i po více než dvaceti letech a dovede to odkazovat na to, kdo má krom řemesla v paži i něco v hlavě. [Btw: Chris Pratt je sympaťák, o tom žádná, ale jeho pozice je spíše ikonická, tlačená armádou e-fans. Až opravdu utáhne celý film, ať mu ten bič a klobouk klidně svěří.] ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení a horký adept do TOP 3 letošních letních blockbusterů. Ambice jsou tatam, protože se v podstatě nejprve aktualizuje první Jurský park, a pak se vykopne o level výš nevídanou dinosauří konfrontací. Ale funguje to. Zapomeňte na nějakou autorskou vizi a posuny v žánru, o to tady zjevně nikomu nešlo - ale tím spíš se můžete těšit na prvotřídní hollywoodské řemeslo, které je sice hodně teen, ale zároveň jde o poctivé klučičí dobrodružství, které s ověřenými proprietami umíchá výborný letní blockbuster. Žádné prostoje, žádná nuda, žádná slabá místa, naopak je Jurský svět výtečně vygradovanou popcornovkou, která rozhodně trumfuje dvojku i trojku jurského univerza. Fajné. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že já sama jsem rozhodně nečekala, že by se mi Jurský svět mohl až tak moc líbit. Colin Trevorrow natočil vynikající "renovaci" ve svém vlastním stylu. Jurský svět, ač je klasickým, velkolepým blockbusterem, zároveň má v sobě hnací sílu v podobě výborně vystavěného příběhu, emocí, všudypřítomné nostalgie a odkazů na Jurský park a perfektního vizuálu. A do toho nám samozřejmě hraje ta úžasná hudba z původní série. Na Spielbergův kultovní film nedám dopustit, a obdivuji tvůrce, že si dali práci na animatronických "základech" a většina dinosaurů tak byla vytvořena poctivou lidskou prací. Tím, že se vlastně jedná o skutečné a fungující stroje, vypadali dinosauři nesmírně realisticky, zvláště T-Rex byl králem. Proto jsem měla velké obavy hlavně ze CGI kabátku dinosaurů v Jurském světě. Po chvíli sledování jsem na tento fakt ani nepomyslela, protože zejména Raptoři jsou drsní borci a jejich charaktery jsou důmyslně propracovány:) Obsazení výborné, já se těšila zejména na malého Tye Simpkinse. Bryce Dallas Howard coby emancipovaná a chladná manažerka parku, je výborná. Chris Pratt je sice velmi hezký muž a do své role se hodil, ale místy jsem měla dojem, že jeho herecký projev postrádal nějaký náboj, chyběla tomu dynamika. Ale co, kdo by se staral o nějaký světoborný herecký výkon, když okolo pobíhají dinosauři, že:) Ve spoustě scén jsem měla slzy v očích a když do toho začala ještě hrát ta hudba... Oh my God:) Monumentální finále sice hraje na Hollywoodskou strunu, ale v tomto případě jsem se velmi ráda podřídila jejím tónům. A závěrečné scény ukazují, že starý, dobrý T-Rex rozhodně nepatří do starého železa a že je stále právoplatným vládcem "svého" království. "Ta stěna má přes 12 metrů, myslíte, že by ji přelezl?" - "Přijde na to." - "A na co?" - "Jakého dinosaura v té laborce uklohnili.", "To musíme dát do letáku, počítáme s tím, že někdy prostě někoho sežerou.", "Je to jako procházka lesem… před 60 miliony let." ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • V původním Jurském parku (1993) jsme se dozvěděli, že dinosauři byli přivedeni zpět k životu pomocí jejich krve, která se dochovala v komárech zalitých pryskyřicí. V tomto filmu ale vidíme vodní živočichy, konkrétně Mossasaura. Získání jejich krve takovýmto způsobem není možné. (Thommy91)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 150 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 653,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 1671,5 mil. (NIRO)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama