Reklama

Reklama

Čikjú kógeki meirei: Godzilla tai Gigan

  • Japonsko 地球攻撃命令 ゴジラ対ガイガン (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve dvanáctém dílu série o Godzille se opět setkáváme s mimozemskou rasou, která se snaží zničit život na Zemi. V nově vznikajícím zábavním parku si mimozemšťané v budově ve tvaru Godzilly zřídí základnu a ovládají odsud Gigana, kybernetické monstrum z vesmíru a King Ghidoraha. Skupinka mladých lidí však tyto plány odhalí a přivolá na pomoc Godzillu a Anguiruse - boj o osud Země může opět začít... (Ertai)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Na oficiálním japonském plakátu k filmu používá Gigan laserový paprsek, který vystřeluje ze svého oka. Ve filmu ovšem žádná taková scéna nefiguruje. Na vině byl nedostatek financí, který neumožnil vytvoření potřebných trikových záběrů. (Israha)
  • Gigan je prvním monstrem v historii, které způsobilo Godzillovi viditelně krvácející poranění. (Israha)
  • Film je nechvalně známý svým hojným využíváním záběrů ze starších dílů série. Tento přístup vedl k několika poměrně výrazným chybám ve filmu, jako například střídání dne a noci při závěrečném souboji monster, nebo dokonce pár vteřin trvající záběr na larvu Mothry, která se přitom v ději filmu vůbec nevyskytuje. Celkově byly využity záběry z až 12 různých filmů společnosti Toho, nejstarším z nich byl Rodan (1956) a nejnovějším Godzilla vs. Hedorah (1971). (Israha)
  • Kostýmy Gigana a Kinga Ghidoraha byly o rok později použity pro natočení několika dílů televizního seriálu Zone Fighter (od r. 1973). Ghidorah se objevil v pátém a šestém díle, Gigan v jedenáctém. Kromě těchto monster si v daném seriálu „zahostoval“ i Godzilla (konkrétně v dílech 4, 11, 15, 21 a 25). (Israha)
  • Ansámbl monster, který ve filmu účinkuje, byl v původních verzích scénáře širší. První verze, nesoucí název „Godzilla vs. The Space Monsters: Earth Defense Directive“, počítala se soubojem tři na tři, přičemž na straně těch „hodných“ měl Godzillu a Anguiruse doplnit ještě Majin Tuol, mýtický ochránce Japonska v podobě oživlé obří sochy; zatímco Giganovi a Kingu Ghidorahovi měl ve snaze ovládnout Zemi pomáhat ještě Megalon. Další, upravená verze, známá pod pracovním názvem „The Return of King Ghidorah“, vyměnila Anguiruse a Majin Tuola za Rodana s Varanem, zatímco Megalona v týmu záporáckých monster nahradil oheň chrlící drakovitý tvor Mogu. Rozpočet filmu se však pro daný scénář ukázal jako příliš skromný, proto bylo nutné provést ještě další škrty a soupeřící týmy monster byly nakonec zredukovány na dvoučlenné. Zatímco Mogu a Majin Tuol se poté v žádném filmu společnosti Toho nikdy neobjevili, Megalon obdržel jednu z hlavních rolí v následujícím dílu série, Godzilla vs. Megalon (1973). (Israha)
  • Ve filmu se objevuje zdánlivá chyba v kontinuitě, protože King Ghidorah, který byl poražen a usmrcen v o čtyři roky starším snímku Destroy All Monsters (1968), je zde opět naživu. Ve skutečnosti se ale o žádnou chybu nejedná, protože Destroy All Monsters chronologicky patří až na úplný závěr série (má se odehrávat v roce 1999), zatímco ostatní díly byly natočeny tak, jako by se odehrávaly v tehdejší současnosti. (Israha)
  • Jedná se o 12. film ze série „Shówa“, čtvrtý film, kde vystupuje King Ghidorah, třetí s Anguirusem a první, kde se objevuje monstrum Gigan. (Terva)
  • V obleku Godzilly se v tomto filmu naposledy představil japonský herec Haruo Nakajima. (Terva)
  • Původně měl proti Godzille stát obří brouk Megaro a vesmírný šmejd Gaigan. Po boku Godzilly měl stát Radon. Nakonec byl Radon vyměněn za Angilase, Megaro byl vyškrtnut (objevil se až v dalším díle) a místo něj se ve filmu po boku Gaigana objevil King Gidora. (Spinosaurus)
  • Jedná sa o 12. snímok s Godzillou, 3. s Anguirusom, 4. s King Ghidorahom a 1. s Giganom. Objavujú sa aj Kumonga, Gorosaurus, Rodan, Minilla, Manda, Mothra (larva) a Kamacuras, ktorí však boli zobrazený pomocou stock záberov pri pohľade na Monster Island. (MerlinPolcic)
  • Posledný film z 20. storočia, kde sa objavuje King Ghidorah. (MerlinPolcic)

Reklama

Reklama