Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Jindrusa k tomuto seriálu (2)

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Klusák pokračuje v líčení svého největšího tématu, hledání Českého snu. Začíná bouře, kolem sochy Sv. Václava poletují deštníky a pod ní se skupina lidí hádá na téma Bartošová. Pokud čekáte encyklopedický výklad, co je, a jak se dělá bulvár, raději běžte jinam. Pokud máte rádi Klusákovskou subjektivitu, cinema verité a zálibu v bizardnostech, tohle nemůžete minout. ()

Obnažený národ (2014) (S02E05) 

Remunda zde opět otevírá z jákehosi inteletuálně aristokratického nadhledu téma češství, podobně jako v Obci B (Češi strádající komunismus), Českém snu (Češi manipulovatelní a levní), Českém míru (Co Čech, to vševěd) Svobody pro Smetanu (Co Smetana, to Švejk) Jen k touze po levných věcech přidává i touhu po levných zážitcích. Opět je tu snaha o jeho typicky absurdní humor a nadhled. Jakoby tentokrát však šlápl vedle a nepodařilo se mu najít dostatek výmluvných lidí a událostí, kde by téma explikoval. Příjemná snaha o jakousi obrazově estetickou novotu - zpomalené až meditativní záběry proudících davů, letců na vodních tryskách. Marně jsem však hledal nějaké jejich hlubší opodstatnění. Když na mě ve filmu nejsilněji zapůsobilo znovusetkání rozhádaného otce se dcerou, kteří se nestýkají - tedy v podstatě úplně jiné téma, je asi něco špatně. ()

Reklama

Reklama