Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Big Bear k tomuto seriálu (1)

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Tak po dělnících fotbalu, tu máme dělníky bulváru... Vít Klusák položil v dokumentu Pavlu Novotnému otázku: ,,Co to je za metu, vyhovět lidem?'' Chápu ho proč se takto ptal a chápu i morální rozměr té otázky. Novotný mu prakticky odpověděl, že za prachy bude v rámci zákona dělat cokoliv i kdyby to byla žumpa. On to sám tak necítí. Cítí se králem, který pohybuje poddanými na šachovnici showbyznysu... Základním problémem není Novotný a jemu podobní. On je jen supem, který se svým teamem krouží jako v přírodě zdravotní policie a poráží nemocné a staré kusy, nebo kusy které se nechají... Problém je v tom, že lid (lůza jak s oblibou říká Novotný) si to přeje. Lid to chce a lid je za to ochoten platit nemalé sumy. Novotný to ví a z toho pramení pocit jeho síly a moci. Lid je ve většině stále ta stejná krutá lůza, která se tak ráda v houfech tlačila a rvala o místa na náměstích při popravách a mučení odsouzených... Bohužel pro ty dychtivé se popravy z měst a kopců přesunuly za vrata věznic a nakonec se staly neveřejnými zcela. Ale hlad po krvi tu zůstal. Ta samá lůza i dnes se třese na to jak to u toho či tamtoho vypadá doma a pokud tam něco nefunguje, tím lépe, tím je to zajímavější, když už tam koukám... Přeci to je tak vzrušující. Ty celebrity mají prachy, hrají si na hogo fogo a pak je někdo vyfotí či natočí jak brečí, zvrací, krvácí, jak jsou jen také lidmi. Novotný se jen jako surfař veze na stále silné vlně poptávky a pokud mu lid (zákazníci kupující a sledující bulvár) dovoluje aby si on svět boháčů a příběhů o nich vlastně tvořil sám, tak jen využívá příležitosti. Zaplňuje určité místo, které by stejně bylo zaplněno někým jiným. Nehájím ho, jen chápu, že člověk bez páteře se takové práce může pro profit chopit. Jsem si jist, že jej to deformuje a jsem si jist, že on sám nemusí být hloupý člověk (což se ovšem nedá říci o jeho spolupracovnicích). Jen si nejsem jist zda z toho vlaku bude jednou umět vyskočit a zda jej i přes jeho silácké řeči někdy v noci nepálí svědomí... A tady jsme u toho morálního rozměru. Ačkoliv mne asi dlouho bude děsit záběr na hovějícícho si Novotného ve spoďárech doma na gauči s nohama do V, musím ocenit jeho odvahu, že do tohohle dokumentu šel. Bojím se však, že nám nechtěl z blízka ukázat ten bizarní svět serebrit ke kterému má přesto přeze všechno jistý odstup, ale že to bylo svým způsobem vytahování jak se v něm on hýbatel všeho dění pohybuje a jak s ním manipuluje. A tím se stal u tohoto dokumentu jako součást celé té šaškárny skutečnou třešničkou na dortu... Lepšího průvodce si pan Klusák nemohl vybrat. 3 hvězdičky na fotce přejetého sebevraha. * * * ()

Reklama

Reklama