Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele F.W.Colqhoun k tomuto seriálu (6)

Život a smrt v Tanvaldu (2013) (S01E01) 

ČESKÝ ŽURNÁL 1 První verzi komentáře k dokumentárnímu filmu Remundy a Klusáka jsem psal v značném pohnutí (některé účinkující pracovně znám) před deseti lety. Nyní stručněji. Investigativní složka filmu není přesvědčivá a navíc zjevně straní oběti. Lidsky Remundovi s Klusákem rozumím, ale zaujatost může být kontraproduktivní. Domnívám se, že se tvůrci měli vymezit vůči nevyřčenému cíli filmu zjistit, k čemu na Nový rok 2012 došlo. Zjevně se to nepovedlo. Filmu neprospělo ani vstupování dokumentaristů do role protagonistů, které se v případě Klusáka stalo mezitím již jistým trademarkem. Z výstupů by divák mohl získat třeba mylný dojem, že pan dokumentarista je bez ohledu na dobré záměry blbec. Sociologická složka je naproti tomu naprosto vypovídající v prostředí obou etnických skupin. Výběr výroků sice jistě prošel selekcí a i zde docházelo viditelně k manipulaci, lze ale dovozovat, že jejím účelem bylo ukolébat neznalé vypovídající v přesvědčení, že mohou hovořit otevřeně. Oslovení Romové, kteří se vyjadřují jak k případu, tak k životě v Tanvaldu nevyznívají víc mimo než zástupci majority. Jejich náhled na příčiny pohraniční dekadence byl už v roce 2012 naopak celkem přesný - zaznívají především ekonomické důvody; těm, kteří chtějí poslouchat, vyvracejí Romové řadu mýtů o výši dávek a výhodách nezaměstnanosti (která se mimochodem oproti roku 2012 podstatně snížila jistě nikoliv proto, že by se těm, kteří údajně nechtěli pracovat, chtít pracovat začalo, ale proto, že vzniklo i v tomto regionu množství nových pracovních míst). Oproti etnickým Čechům, včetně zcela čitelného 'Střelce', ale vykazují oslovení Romové daleko méně idiotské nenávisti. Scény na plese, na koupališti a jinde ušily Tanvalďákům a všem na jejich úrovni z ostudy bombera. ()

Rozezlení (2013) (S01E02) 

ČESKÝ ŽURNÁL 2 [Žena s odhalenými ňadry nad hlavou malého velkého herce na obrázku kalendáře 2023:] JIŘÍ KRYTINÁŘ: Dívám se vzhůru... Film Martina Duška, dokumentující shitstorm okolo zajímavé appky 'ROZEZNĚNÍ', vrhá mimoděk světlo na překážku na cestě za lepšími zítřky: Jedna částečně racionální skupina (konzervativní pamětníci, někteří potomci pamětníků) hejtuje jinou částečně racionální skupinu ('dobroseři' Faltýnkovi, kteří přicházejí se záměrem vyjádřit tolik skloňovanou pietu po svém) čistě na základě toho, že si vzájemně nerozumí. Mezi nimi a nad nimi nerušeně figuruje skupina třetí, která skoro nikomu nevadí, ale která zároveň představuje skutečný problém - odporný Duka; nešťastný šéf Nečas; Filip, kreatury jako Wolfová a skoro marvelovsky přestřelený zloduch Bobo. Skica národní tragédie lehce pokaňkaná nadějí v osobě jménem Jiří Nenutil. Tady musíme mluvit o tom, co se stalo, nebo musíme mlčet. ()

Spřízněni přímou volbou (2013) (S01E04) 

ČESKÝ ŽURNÁL 4 Myslím si, že dokumentární film by neměl navozovat jen zoufalství a zmar. Sledováno s odstupem deseti let a s přehlédnutím politických výkonů, které Ing. Miloš Zeman v prezidentské funkci podal. Ale tohle není dokument o Zemanovi, alespoň tedy ne úplně o něm. Svou troškou do mlýna politického zoufalství přispěli všichni. Nemohu posoudit, na základě čeho byl vybírán materiál do výsledného střihu. Dávali Klusák a Remunda za všech okolností přednost těm odpornějším/směšnějším/zoufalejším scénám, nebo vybírali i na základě jiných kritérií? Skončilo pod stolem ve střižně něco, co už 'bylo moc'? Vyčítat dokumentaristům zaujatost dává smysl, na jejich obranu ale nutno připustit, že tváří v tvář Zemanovu hulvátství dokáže navodit laskavý výsledek snad jen Filip Renč (jehož 'angličtina' je jedním z komediálních vrcholů filmu), a to jen tehdy, když nechá autentického Čecha Miloše zahrát ve falešně biofilním spotu charakter úplně někoho jiného. Na druhou stranu Klusák a Remunda prokazatelně nestopili všechny racionální a nehulvátské příspěvky příznivců jezevce z Vysočiny, naopak, zdá se, že právě promluvy těch 'nejprostších' dávaly smysl. ()

Svobodu pro Smetanu (2013) (S01E05) 

ČESKÝ ŽURNÁL S1E5 Romane, mikrofon, mikrofon! Čin Romana Smetany byl lidsky pochopitelným, legitimním a marketingově inteligentním projevem občansky demokratického odporu. Tykadla nejsou kosočtverce a jako graficky jednoduchý doplněk obratně demaskují patos politické reklamy. Reakce představitelů ODS byla logicky hysterická - něco takového se nemůže trpět: Krystalicky deprivantské vykrucování 'poškozeného' Ivana Langera, kterému Smetana 'muklovsky' tyká, a jehož žena Svobodu zcela logicky soudila; bohorovný nadhled Petra Nečase, zaklínajícího se odpovědností k zákonům ČR, které 'platí pro pana Smetanu stejně jako pro mě'; morální pobouření 'bouřkového' Pavla Blažka, žehrajícího na upadající úroveň doby. Lidem se odpovědnou politikou prostě nezavděčíte. Na druhé straně chudák Smetana, vláčený nadšenými dokumentaristy po všech čertech, konfrontace s kolemjdoucími na nejužší olomoucké lávce nebo s typem, který dnes nazýváme oříznivci dezinfo scény (=lůzou). Za dobré znamení považuji skutečnost, že už o Smetanovi není slyšet. Snad to znamená, že se má ten sympatický muž dobře. Dokument Remundy a Klusáka jako obvykle trochu deklasuje okatá snaha stát se protagonisty. PS: Jestli jste to nestihli opsat: 602714534. Tak, a teď máte číslo na 'Íčka' i vy. ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

ČESKÝ ŽURNÁL S2E1 /// COCAINE Kde jsou buchty.... Vepředu. Dělníky, Sladký život po česku, považuji za úspěšný pokus Pavla Novotného ukrást dokument ČT, unést ho přímo z placu i s režisérem 'Vítečkem' Klusákem. Prodat to/se lidem, které bulvár nezajímá nebo jím opovrhují. Cvičením v manipulaci s publikem, které nežere hvězdičky, nekliká na pejsky a chápe, že anticiganismus není cool. Rozšířit cílové publikum tím, že bulvár od-prezentuji realisticky jako žumpu, kterou se nicméně brodí docela zajímaví lidé. Klusák udělal svému dokumentu tím, že únos vědomě či nevědomě dopustil, dobrou službu. Kdo by si pomyslel, že majitel Extra.cz považuje za celebritu Noama Chomskyho. ()

Gadžo (2014) (S02E02) 

ČESKÝ ŽURNÁL S2E2 Bydlet s Cigánama... Problém xenofobie je problém chybného zobecnění. Kdybych byl přinucený zobecňovat zkušenost na základě dokumentu Tomáše Kratochvíla s etnickými Čechy, musel bych dospět k závěru, že nejsou čistě xenofobní, ale jednoduše poprdění, úzkoprsí, zlí a hloupí. Jsou [všichni] Češi takoví? Udělejte něco pro sebe a najděte si cigánské známé.  DARKNESS TO LIGHT ()

Reklama

Reklama