Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Spinosaurus k tomuto seriálu (3)

Život a smrt v Tanvaldu (2013) (S01E01) 

Jednostranný dokument, který spíše než o incidentu pojednává o rasismu obecně. V tomto ohledu se věnuje výpovědím různých typů obyvatel Tanvaldu. Toho se drží celý film, až to časem začalo být stereotypní a nudit. Proč místo toho tvůrci nevěnovali pozornost rekonstrukci činu, či hledání vysvětlení, jak to tehdy bylo, je mi záhadou. K tomu se dostáváme až na konci, kdy proběhne rozhovor se střelcem a anonymním svědkem. Výpovědní hodnota dokumentu je tak nulová, zůstává zde jen otázka soužití s Romy, kterou jsme mohli vidět v několika předešlých a lepších dokumentech. Ještě přidám svůj názor na incident. Opravdu vám přijde normální, aby důchodce (který dle výpovědí Romů terorizuje malé děti) chodil po nocích střílet cikány? Nebylo to třeba tak, že parta podnapilých výrostků (s tučným trestním rejstříkem a podle výpovědí minimálně jedním feťákem) si prostě šla cestou z hospody vybít svojí agresivitu, případně (se zbraněmi) loupit? A že následně střelec nemá čisté svědomí? Vy byste měli čisté svědomí, pokud byste někoho i v sebeobraně zastřelili? ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Vít Klusák se po jednom velkém průseru (Život a smrt v Tanvaldu) vrátil do starých kolejí. Určitě zajímavý dokument, jen by tam toho mohlo být trochu víc. ()

Hranice práce (2017) (S05E04) odpad!

Skutečně mimořádně kvalitní dokument. Nikoliv však o pracovních podmínkách nízkopříjmových skupin, ale o moderním marxismu. A nikdo jiný ho nemohl názorně vyobrazit lépe než trio Rychlíková, Uhlová a Tožička. ()

Reklama

Reklama