Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 322)

0verseer 

všechny recenze uživatele

”And dying in your beds, many years from now, would you be willin' to trade all the days, from this day to that, for one chance, just one chance, to come back here and tell our enemies that they may take our lives, but they'll never take our freedom!” ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele

Ať už je Statečné srdce historicky občas nepřesné, takovou výpravu, herecké obsazení, skvělý soundtrack má velmi málo filmů. Film je pro mě již od dětství to nej z tohoto žánru, ani můj oblíbený Kingdom of Heaven Directors Cut nemá šanci tento film předstihnout. Jasných 5*. ()

jayman 

všechny recenze uživatele

Hollywoodske blockbustre sú svojim vlastným žánrom a tak by mali by aj posudzované. To, na čom v ich prípade záleží je veľká výprava, kvalitný, no zrozumiteľný vizuál (kamera/strih), silný scoring, áčkový casting a emócie. Braveheart nie je zďaleka mojim najobľúbenejším filmom, ale vo všetkých týchto kategóriach doručuje vysoké čísla. Archetypálne postavy, shakespearovská zápletka a vyvrcholenie, dokonalý mix drámy a komických momentov, podľa overenej receptúry, ktorá platí do dnešného dňa. Nejde o to, že nemám čo vytknúť - mohol by som vytýkať mnoho - ale nie v rámci žánrových mantinelov, uprostred ktorých Braveheart kraľuje. Alba gu bràth! ()

George8 

všechny recenze uživatele

I po letech bych před Melem smekl klobouk. Mistrovsky-historické dílo, na které se musí podívat každý divák, co si v tom aspon trochu libuje. Bez svobody by to opravdu nešlo. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Nádherné historické drama se vším všudy, těch 170 minut uběhne jako voda. Film podle sktečné postavy Williama Wallace popisující povstání Skotů proti anglickému králi. Plno emocí - hrdinství, odvahy, lásky, ale i zrady a nenávisti. Měl Gibson to shrnul tak, že bych s Williamem Wallacem šel do boje. Hned. SVOBODA - o tom tento film je. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, pro nás mírné pamětníky - to je 32 a výš - bylo Statečné srdce jedním z prvních životopisných filmů, u kterých: 1. Jsme neměli chuť si podřezat žíly. 2. Neměli jsme chuť (skoro) nikoho zabít (víte jak). 3. Čuměli jsme s hubou na zemi od začátku do konce po NESKUTEČNÉ skoro tře hodiny. 4. Nevěděli ani HOVNO o tom, že je to sakra životopisný... Tenhle film je tak skvěle zpracován, že chtít ho znova natočit bych přirovnal k pokusu o nové zpracování Pána prstenů. S jedním velikým rozdílem a to je sakra věk filmu. Protože Statečné srdce je ještě poctivý, syrový, historický epos. Rozhodně nic, u čeho by Ian McKellen namaskovaný za Gandalfa brečel v zelené místnosti mezi přestávkami, kdy natáčeli jeho dialogy s hobity a on tam byl celou dobu sám. Je to mimochodem jedna z mála věcí, které se moc neví a ze kterých je mi u Petera Jacksona na blití... Podobných poctivých filmařin jako je statečné srdce není moc a nebylo by ani tak těžké je vypsat. Beztak je známe všichni. Ovšem kolika z těch filmů propůjčil tvář Mel Gibson se svým charismatem blbýho herce z béčkových akčňáků? ... Teď si dělám prdel. Ani jednu Smrtonosnou zbraň jsem nedokázal dokoukat, taková to pro mě byla hrůza. A Statečné Srdce je první film, kterým si mě pan Gibson DOSLOVA získal. A jedná se podle mě o jeho nejlepší film vůbec... Poučení na závěr: Pokud na tebe někdo míří lukem, nešpul na něj prdel. Nikdy, kurva, nevíš, kdy se ti to bude hodit. JEDNOZNAČNÝCH 5***** ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Ak dáme stranou určité historické nepresnosti, typické pre hollywoodske trháky, aj tak nám ostane jeden famózny výpravný veľkofilm s úžasným soundtrackom, hereckými výkonmi a v neposlednom rade aj príbehom o statočnom škótskom bojovníkovi. Tri hodiny zbehli jak voda a to je ten najlepší signál, že máme dočinenia s jasne päťhviezdičkovým filmom. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak režisér Mel Gibson tak scénárista Randall Wallace pracují převážně na historických snímcích. O to více pak překvapí, že je film tak historicky nepřesný a obsahuje opravdu dost mýlek. Nejspíš ale nebyl záměr tvůrců ukázat nejpravdivější zpodobnění Williama Wallace a vše přesně podle análů. My sledujeme trochu jiného hrdinu, za to maximálně lidského. Pravda, až zabití manželky o přimělo bojovat o svobodu, ale poté se stává rozeným vůdcem a tak je nám taky prezentován. Lidé ho poslouchají, věří mu a jdou za ním. Možná je snad jen škoda, že sám až moc věřil lidem a nevěřil zradě. Celý film je pak podtržen obsáhlou výpravou, ale především irskou hudbou, kterou mám osobně rád, a irskou krajinou - to taky. Přijde si na své tedy i ucho a oko. Mel Gibson se do role vcelku hodil, i když podobný svému předobrazu asi vůbec nebyl. Je to historický velkofilm se vším všudy. A je potěšitelné, že ani sáhodlouhá stopáž tentokrát nevede k uzívání se. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil jen podle dojmu na konci snímku, tak plná nálož a nic jiného. Ale když si rozeberu celé to odpoledne strávené nad hrdinským eposem o Williamu Wallaceovi zase o tom tolik přesvědčený nejsem. Mel Gibson je filmová ikona a především jako Martin Riggs si vydobil místo, ale až jako skotský vlastenec si došel navždy pro zářez do filmové historie. Magický příběh o partě špinavců, kteří jsou ochotní zemřít za svoji vlast. Bestiální doba, kde nejlepší jsou ti nejsilnější, ti kteří vládnou mečem jako vlastní paží. Tohle byly roztrže, pro které jste chtěli žít. Nikdy před tím mě Mel Gibson nebavil v žádném filmu více. Když už nevíte jak, tak si to zaplaťte, natočte a rovnou si tam i zahrajte, co máte za potřebí se s někým dohadovat. A třeba z toho vzejde něco takového! Hrdinství z toho jen a jen stříká a v závěru poctivě chytne za srdíčko. Takhle se dělají velkofilmy! Tu hudbu miluju.. 80% ()

Shyny 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický film o věčném tématu hodnoty svobody a ceně boje za ní. Ani po několikerém zhlédnutí nejsem schopen najít na Statečném srdci jedinou vadu, a i přes jeho téměř tříhodinovou stopáž se u něj pokaždé čas rozplyne jako mlha na skotských pahorcích za poledního slunce. Film má výborné tempo, které svižně plyne vpřed a přesto je vždy čas i na scény klidu a zamyšlení. Vedle poměrně naturalistických válečných scén je tu i romantická linie a navzdory vážným událostem nechybí ani řada vtipných momentů a dialogů. Znalci mohou mít asi výhrady vůči historické přesnosti, ale jádro příběhu je zachováno věrně a jeho sdělení rezonuje silně a aktuálně i po 700 letech. V závěru se nelze ubránit dojetí a modlit se za stejnou míru síly a odvahy v těžkých chvílích, jakou oplýval William Wallace. Freedom!!! ()

Marg 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm se vším všudy. Režie sama sebe se Melovi povedla na výbornou, herecký je projev je věrohodný a skvělý. A ten závěr, ten opravdu vhání slzy do očí. Jen více takových projektů! ()

forrest11 

všechny recenze uživatele

Na pozadi podmanivej skotskej hudby sa odohrava boj Williama Wallacea (Mel Gibson) za prava Skotov. Tento historicky velkofilm ma uputal jednak nadhernym spracovanim bojovych scen a o nic menej aj hereckymi vykonmi, ktorym dominuje charizmaticky Mel Gibson. Ten sa tu predviedol tiez skvelym reziserskym umenim a vznikol z toho velmi kvalitny filmovy zazitok. ()

seba 

všechny recenze uživatele

Již od premiéry si to každoročně aspoň jednopu dávám a i když léta běží, mé hodnocení zůstává pětihvězdičkové. Jeden z nejlepších historických filmů vůbec. ()

SirGawain 

všechny recenze uživatele

No konec je možná trochu moc americký a bitvy moc krvavé, ale jinak je to naprosto skvělé. P.S: Já jsem jako malý na konci brečel jak ratlík pokaždé, když jsem se na to díval a to jsem se na to díval opravdu často. I teď mám problémy se udržet. ( ale stejně se mi ten konec vůbec nelíbí :-) ) ()

fifany 

všechny recenze uživatele

Semtam za pět*, ale celkově trošku vykalkulované, nemístný románek hlavního hrdiny k francouzské princezně a hlavně autoři propásli velkou příležitost, jak ve filmu ukázat skotského jeleního psa nebo aspoň toho vlkodava, a to jim teda nemůžu odpustit ;-) ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama