Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 323)

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Přirozeně jde o přehnanou, dějepisně nepřesnou a zbytečně osudovou/romantickou řezničinu, ale řekne-li se historický film, stejně se všem vybaví toto válečné dobrodružství s neskutečným spádem, skvělým scénářem a vynikajícími hereckými výkony... Aneb takhle se dělá propaganda. ()

Ronkar 

všechny recenze uživatele

Co dodat k téhle nesmrtelné klasice? Snad jediné: Přesně takhle má vypadat velký hollywoodský biják! Krásné scénérie, bohatá výprava, sympatický hrdinové, patřičně nepříjemní záporáci, epické bitvy, romatika a za tím vším symbolika o touze po svobodě. Gibsonův magnum opus, který už nikdy nepřekonal. ()

Syndrom 

všechny recenze uživatele

V sedmi nebo 8 jsem to viděl poprvé s bráchou v mym malym potterovskym pokojíčku na malinkatý televizce a na konci brečel jak želva. "Oni zabili hrdinu! Hrdina přece nemůže umřít..." říkám usopleně bráchovi. A on se smál jakej sem trabant. #truestory ()

darthboal 

všechny recenze uživatele

Film jsem znal, znal jsem hudbu, herce, trochu příběh, ale nikdy jsem ho neviděl a to byla chyba. Vtáhl mě do děje již od počátku a téměř tři hodiny utekly jako voda aniž bych na chvíli pocítil špetku nudy. Jsem rád že si můžu odškrtnout další bezva film co jsem chtěl vidět. ..a teď se jdu naučit hlavní téma na flétnu, líbí se mi a na nic jiného neumím :D ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Mám rád Mela, i přes to mě někdy pěkně štve. Tenhle film má pěknou výpravu i hudbu, ale Mel i pan Wallace mají ve scénáři takové historické blbosti, že se to nedá odpustit. Stejně blbě působí, když se Skoti ženou do boje a čepele bojových seker se jim vlní a klepou protože jsou gumové. U takového velkofilmu čekám zkrátka historickou přesnost a také důslednost u rekvizit. ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že co se středověké tématiky týče, tak tento film nemá konkurenci. Příběh o lásce, porozumění a svobodě. Svoboda, která sice stála Wallace život, ale spojit celé Skotsko, které si ji nakonec získalo i bez něj. Ale ta vůle, ten charakter, ta přesvědčivost... Tyhle věci mohl člověk mít pouze tehdy, pokud všemu věřil a William Wallace věřil. Mel Gibson zahrál roli na jedničku a dojemný příběh nelze hodnotit záporně, i když to přímo podle historie nebylo. 90% ()

Skylwalker42 

všechny recenze uživatele

Gibsnův majstrštyk! Téměř epické dílo. Sem a tam nějaké to klišé, ale nerušivé klišé. Navíc krásně zapadají do příběhu. A skladatel Horner složil velmi nádherný soundtrack. ()

Hippokrates 

všechny recenze uživatele

10/10. || Tohle je moje srdcová záležitost. Příběh Williama Wallace mě dodnes silně ovlivňuje a předává potřebné poznatky k zamyšlení. Skloubení scén ,kde hudba zcela ovládne dějovou atmosféru  je nespočetně mnoho. Povedlo se zde nádherně vystihnout povahy lidí z tehdejší doby. Nádherné prostředí Skotska s překrásnými hrady. Režie Mela Gibsona a scénář Randalla Wallace přilévá do zlatého džbánu bohaté, velkolepé a osobní filmové SVOBODY.|| ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborne sfilmovaný príbeh legendy. Produkcia šliape na plný plyn a vyždíma z potenciálu každej scény maximum. Žiaľ snaží sa v príbehu použiť všetko čo pomôže príbeh zatraktívniť a vďaka tomu do príbehu preniká priveľa pátosu a romantiky. Našťastie sa to obmedzuje na určité scény a film ako celok neprestáva fungovať. Nechýba ani humor a herci zvládajú svoje postavy z každého uhla. Výsledkom je monumentálny príbeh lásky, zrady a boji za slobodu. ()

ssd3niss 

všechny recenze uživatele

Tady se Mel Gibson doopravdy předvedl, tohle se mu teda kurevsky moc povedlo. Skoro tříhodinové historické drama, plné emocí, velkolepých bitev a nečekaných zvratů. Podle mě se jedná o jeden z těch nejlepších válečných filmů vůbec a to hned po boku Gladiátora nebo například Posledního samuraje. Samotná výprava je naprosto perfektní a právě asi to, co pro mě film dělá tak výjimečným, co se týče vizuální stránky tak, zde také není co vytknout a hudba? Hudba je zde naprosto dokonalá a výjimečná. Zvuk skotských dud ve spojení s perfektní melodií, no zkrátka James Horner odvedl skvělou práci. Také nemohu zapomenout na skvělé herecké výkony, zejména na výkon samotného režiséra nebo Catherine McCormack, do které jsem se okamžitě zamiloval. Jak jsem již zmínil na začátku recenze, tak velké bitvy, ale i malé šarvátky jsou epické a naprosto strhující. A atmosféra filmu? Ta je téměř nepopsatelná; vždy, když se před bitvou sešli skotští bojovníci s polovinou obličeje pomalovanou modrou barvou a v typickém skotském kiltu, no to bylo prostě neskutečné. Tenhle film si nezaslouží nic jiného než jen chválu a chválu. Nakonec bych už jen dodal, že lidé, co tento film nedocenili, jsou asi prostě divný nebo nemají vkus viz. JanovecJakub. ()

F2003F 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina ma silne fascinovala nádherne precíznymi zábermi (obsadenie, kostýmy, masky, prostredie atď.), ale celý zvyšok pôsobí nevhodne umelo akoby len hrali na prenajatom poli (a aj, lenže v takom Last Samurai alebo Gladiator či dokonca aj Noah bola akcia strhujúco vyšperkovaná na precíznom podaní) bez detailnejšieho zasadenia zvyšných okolností potrebného pre väčšiu uveriteľnosť a pútavosť príbehu. Hlavný ujde, no bolo by lepšie keby úlohu radšej prenechal niekomu (ibaže nemohol) aby sa mohol sústrediť ešte viac na réžiu. Príbeh sa po prvej hodine iba nesie prostredím bez výraznejších prvkov pre emočné fungovanie alebo spriatelenie sa s postavami, vyniká vizuálne, ale postráda nevyhnutné, aspoň jemné zaťaženie na city aby mohol čokoľvek zanechať. Celkovo ide o nevýrazne podaný trojhodinový historický veľkofilm, pred ktorým by som kedykoľvek uprednostnil napríklad spomenutého Gladiátora. Ale vyhýbať sa tomu tak dlho u mňa nebolo namieste, starta času to rozhodne nie je, zážitok je istý. ()

Xylobalsam 

všechny recenze uživatele

Tento snímek vás dostane svými výborně natočenými emocionálními scénami. Když je Gibson naštvaný, jste také naštvaní a nejraději byste vzali meč do ruky a šli po jeho boku do bitevní vřavy a utli hlavy několika hnusným anglánům. Když se odehrává romantická scéna, chytli byste přítelkyni a trochu jí zašťebetali do ucha. Vetšinu takovýchto filmů rozbijí právě romantické scény, ale tady se to nestalo. Parádní výkon Mela Gibsona a všech ostatních. ()

The Rasmus 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem se i přes tři hodinky nenudil, a ani sem nechtěl aby tak skvělý film končil. S klubem rváčů můj nejoblíbenější film.A ta supr hudba... ()

Martinek 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejlepší počin Mela Gibsona. V dějovém spádu se skvěle projínají emocionální scény s akčními a i přes svou délku nenechá snímek diváka ani na chvilku "vychladnout". ()

bery77 

všechny recenze uživatele

Od Mela Gibsona pro mě vynikající jak herecký tak režisérský výkon. Pokaždé když se znova podívám na tento bravůrně natočený snímek docházejí u nás čisté kapesníky. Pro mě je to jasných ***** ()

Formanka 

všechny recenze uživatele

Spolu s Amadeem můj nejoblíbenější film. Skotsko, nádherná hudba, překrásná příroda, odvážný čestný chlapi, silnej příběh,...co víc si přát?:) ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama