Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

FireTight 

všechny recenze uživatele

Old Surehand a jeho vtípky, smích, kamarádíčkování a taky to nezapomenutelné gesto...Stewart Granger si zkrátka hrál svojí vlastní hru a do celého toho Mayovského Západu absolutně nezapadal. Možná ani nechtěl zapadnout, kdo ví? Škoda, bez něj by to byla vcelku povedená smíchanice několika knižních předloh! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná mayovka, síce dosť naivná a hlavná postava má veľké sebavedomie, náčelník Apačov je zas nepochopiteľne ďaleko preč od svojho kmeňa, ale scénky ujdú, takisto príbeh. Scenár je však deravý a popravde mňa najviac upútala blondínka Elke Sommer a po nej mimoriadne dobrý herecký výkon Gojka Mitića, takisto mal postavu, ktorú by mu možno aj veľa indiánov mohlo závidieť. V porovnaní s inými mayovkami vtipne povedané lepšia nuda. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čím víc se nořím do toho filmového Mayosvěta, tím více v něm nacházím absurdity. Koho ti bandité, ti Supi, vlastně v krajině indiánů a desítky mil vzdálených farem přepadávají, co jedí a kde berou střelivo? Kde jsou normální lidé, farmáři a kovbojové? Vím, jsme v žánru, kam podobná otázka nepatří, ale když další a další a další film s Vinnetouem již nepřináší tolik překvapení, abych nezačal takto rozjímat. Sestává ze sledu řadových přepadení, vypalování, přestřelek, útěků, převleků a odhalení, z nichž většina jen brzdí dění, aby příliš rychle nedošlo k nutnému, závěrečnému zúčtování. Indiánská exotika se však musí dělat důsledně, s citem pro drama, rituál a jedinečnost, namísto sériovosti. Takovou důslednost však v celém filmu má jen scéna s Old Surehandem u kůlu tváří v tvář lukostřelcům. Málem jsem za ní udělil třetí hvězdu, ale Annie, uměle tvořící problém její záchrany, a nesmírně toporné, až robotické jednání postav, které musí být přesvědčeny moudrostí Surehanda a Vinnetoua o pravdě (Baumann, soudce, Wokadeh), to vše zadrželo mé bledé ruce. Silné **. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Old Surehand jako z reklamy na lízátka a Old Wabble jako Láďa Hruška tomuto filmu příliš nepomohli. Nejhorší je všudypřítomná nelogika a hloupé chování postav, které je v této mayovce už za hranicí únosnosti. Výprava je však pořád ještě dobrá a boj nespočívá v házení dynamitů jako v pozdějších dílech. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Nic moc....lepší než paskvily jako Míšenka Apanači a Poslední výstřel leč opravdu žádná výhra....příběh je tuctový jak knižně tak filmově a navíc snímek je nevýrazný ve všech směrech...dobré akce je po čertech málo, hudba nevýrazná a Brice na tom není líp....opravdu v těch posledník filmových mayovkách se mi zdálo jako kdybych se v něm zmýlil.....jediný kdo to zachraňuje je Stewart Granger, který je podle mě lepší jak celý Lex Barker... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (29)

  • Délka filmové pásky přesahuje dva a tři čtvrtiny kilometru. (hippyman)
  • Mario Girotti (později Terence Hill) má v příběhu jen malý prostor, protože jeho role Bakera juniora byla do scénáře připsána na poslední chvíli. (Zdroj: kniha Karel Jordán: Tenkrát na Západě). (vesper001)
  • Jiné názvy filmu:
    Belgie: PARMI LES VAUTOURS / DE GANG DER AASGIEREN. Brazílie: O GRANDE ATIRADOR. SR: MEDZI SUPMI. Dánsko: WINNETOU OG VESTENS SJAKALER. Francie: PARMI LES VAUTOURS. Velká Británie: AMONG VULTURES. Holandsko: WINNETOU IN DE DODENVALLEI. Itálie: LA DOVE SCENDE IL SOLE. Jugoslávie: MEDJU JASTREBOVIMA. Rakousko: UNTER GEIERN. Polsko: WINNETOU WSROD SEPOW. Portugalsko: O GRANDE ATIRADOR. Švédsko: VÄSTERNS GAMAR. Španělsko: LOS BUITRES. USA: FRONTIER HELLCAT. (hippyman)

Reklama

Reklama