Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čím víc se nořím do toho filmového Mayosvěta, tím více v něm nacházím absurdity. Koho ti bandité, ti Supi, vlastně v krajině indiánů a desítky mil vzdálených farem přepadávají, co jedí a kde berou střelivo? Kde jsou normální lidé, farmáři a kovbojové? Vím, jsme v žánru, kam podobná otázka nepatří, ale když další a další a další film s Vinnetouem již nepřináší tolik překvapení, abych nezačal takto rozjímat. Sestává ze sledu řadových přepadení, vypalování, přestřelek, útěků, převleků a odhalení, z nichž většina jen brzdí dění, aby příliš rychle nedošlo k nutnému, závěrečnému zúčtování. Indiánská exotika se však musí dělat důsledně, s citem pro drama, rituál a jedinečnost, namísto sériovosti. Takovou důslednost však v celém filmu má jen scéna s Old Surehandem u kůlu tváří v tvář lukostřelcům. Málem jsem za ní udělil třetí hvězdu, ale Annie, uměle tvořící problém její záchrany, a nesmírně toporné, až robotické jednání postav, které musí být přesvědčeny moudrostí Surehanda a Vinnetoua o pravdě (Baumann, soudce, Wokadeh), to vše zadrželo mé bledé ruce. Silné **. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná mayovka, síce dosť naivná a hlavná postava má veľké sebavedomie, náčelník Apačov je zas nepochopiteľne ďaleko preč od svojho kmeňa, ale scénky ujdú, takisto príbeh. Scenár je však deravý a popravde mňa najviac upútala blondínka Elke Sommer a po nej mimoriadne dobrý herecký výkon Gojka Mitića, takisto mal postavu, ktorú by mu možno aj veľa indiánov mohlo závidieť. V porovnaní s inými mayovkami vtipne povedané lepšia nuda. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem přečetl všechny mayovky, které jsme měli doma, a nebylo jich zrovna málo. Na klasickou trilogii Vinnetou a na Poklad na Stříbrném jezeře jsem nedal (a stále nedám) dopustit. Na ostatních filmy na motivy knih od Karla Maye jsem se ale nikdy nepodíval. Nějak jsem se obával, že to nebude dobré a jen mi to zkazí mou krásnou a romantickou představu o světě Vinnetua. Odvahu na první pokus jsem sebral nedávno a mrknul jsem se na film Mezi supy. Kupodivu jsem byl překvapený, že to není úplně špatné. Dokonce bych řekl, že celý film snese srovnání i se svatou čtyřkou. Má to ovšem jedno velké ALE… tím je představitel Old Surehanda – Stewart Granger. Vůbec mi nesedl. Jeho povýšené a přímo namachrované chování v každém záběru mi pilo krev. Na charisma Lexe Barkera nemá ani zdaleka a jen se naparuje, jak kdyby byl největší borec na světě. To kazilo dojem celého filmu. Navíc byl prý takový i při natáčení na place a další filmy s ním jsou ještě horší. Raději se na ně dívat nebudu. Snímek Mezi supy si i přes otravného Grangera odnese tři dobré hvězdy. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Tady mi skoro přišlo, že hlavní hrdina je Bauman, což je pro film dobře, protože ho hraje sympatický Götz. Surehand je vtipálek a nejspíš někde cestou přepadl Old Shatterhanda a ukradl mu šaty a pušku. Aby to "vylepšil" vzal si ještě nesmírně hloupě vypadající klobouk. On vůbec Shatterhand oproti Surehandovi vypadá jako neschopnej mamlas. Surehand od boku puškou sestřeluje klobouky z hlavy na 50 metrů, rozpůlí letící šíp, prsaté krásky se mu samy od sebe nabízejí a při pohledu na Surehand skoro omdlévají. Prostě borec. :-) Granger hraje Surehanda s takovým nadhledem, že by se dalo hovořit téměř o první (sebe)parodii žánru. Nezapomenutelná je v tomto ohledu zejména scéna, kde je Surehand přivázán ke kůlu, přičemž musí přežít tři po sobě jdoucí střely z luku, má sice pušku, ale nesmí zabít ani zranit lukostřelce. :-)) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chcel som dať tri hviezdy zo solidarity k Winnetuovi, ktorý je tam jednou z hlavných postáv, ale nedalo sa. Keď western prechádzal do komédie až paródie, na neobratných zvratoch deja sa bolo nutné smiať, a keď EXPLOSIVES zraňovali iba tých zlých, to už som musel krútiť hlavou. A prestarnutý Old Surehand má síce istú ruku, ale neistý krok a celkom divné hlášky a gestá. Pozerať sa dalo hlavne na blonďatú Miss Úzky driek, bol to asi najužší driek, aký sa objavil v Mayovke. Nešťastný Terence Hill sa objavil v tak vedľajšej roli asistenta pohoniča, že to bola asi najvedľajšejšia rola jeho kariéry. –––– Bolest mu zaslepila srdce. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (29)

  • Ze 73 snímků promítaných v sezóně 1964-65 v Německu obsadil Vinnetou – Rudý gentleman první, Mezi Supy druhé a Petrolejový princ šesté místo. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, vodopády řeky Krky, Platak u Rijeky, Starigrad-Paklenica, Vrlika, Mali Alan u Obrovacu. (hippyman)
  • V lyžařské oblasti Plataku byla postavena vesnice Šošonů. Většina vigvamů byla použita z nedávného natáčení Rudého gentlemana. (hippyman)

Reklama

Reklama