Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (637)

Kráskadne 

všechny recenze uživatele

Film má dost našlápnuto - skvělé herecké obsazení, hodně kvalitní výprava, záběry krajiny, detaily architektury a kostýmy jsou vyšperkované. Chválím, že ukazuje taje různých náboženství, zejména židovského a křesťanský dogmatismus padlý na hlavu. Ale prostě kvůli těm nelogičnostem (jazyky!!!) a totálně klišovitému a stokrát zpracovanému ději nemůžu jinak než ***. Kdyby si dal někdo záležet, tak by to mohl být perfektní film. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Opravdu pěkný historický film, které se teď už moc netočí. Vůbec jsem neřešil nějaké historické nesrovnalosti ale od počátku do konce jsem se nechal unést příběhem. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Působivý příběh z Anglie 11.století, kdy jedinou povolenou medicínou byly modlitby a veškerý léčitelé byli souzeni za čarodějnictví. Hlavní hrdina tak odjede studovat do nemocnice na kraji Persie, kde je zdravotnictví přece jen o něco dál. Velkolepě natočený historický film trochu kazí jen zbytečně dlouhá stopáž. Povinně bych ho promítal všem, kterým 30 korunový poplatek za dnešní moderní medicínu přijde jako nehorázné vydřidušstvi! ()

Sofia_Straw 

všechny recenze uživatele

Multikultúrna rozprávka porovnávajúca prostredie moslimskej a židovskej vzdelanosti s kresťanským. Obávala som sa potokov krvi, ale našťastie nič také sa nekonalo. Tiež dĺžka je odvážna, ale film utečie ako voda. Veľmi pekne je zobrazený boj cirkvi s potulnými liečiteľmi, pretože v 11. storočí už boli v Európe centrami medicíny a vzdelanosti kláštory a duchovenstvo vôbec. Všetci ostatní "holiči" čelili obvineniam z kacírstva. Niekto ale musel trhať zuby a "ošetrovať" povrchové zranenia. V Európe akurát končil raný stredovek. Vzhľadom na vtedajšiu úroveň poznania nebol až taký temný ako ho vnímame dnes. Rozdiely vo vzdelaní, poznaní, hygiene... medzi Európou a "Orientom" boli priepastné. Pekný film, príjemný zážitok, neopozerané tváre a ani chvíľa nudy. ()

kverula 

všechny recenze uživatele

Film jsem nebyla schopna dokoukat v celku! Rozkouskovala jsem si jej asi na čtyři části, neúmyslně. Nedalo mi to nedoukoukat. Hlavní hrdina je na mě moc přesládlý, takovýhle roztomilý kukuč spolu s těmi nejčistšími úmysly mi žaludek moc nebere. Ben Kingsley samozřejmě výtečný a dokonce i Olivier konečně ZAHRÁL. Příběh se dost vleče, bez větších zážitků a prožitků, milostný příběh na nule - docela zbytečný. Ale zase výprava veliká, to jo. Takový Příběh tisíce a jedné noci. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Vydejte se na cestu z Anglie do dalekého Orientu 11. století s holičem-léčtitelem Robem Colem. Zjistíte, že se budete celých 150 minut bavit. Rob si celou dobu jde za svým cílem stát se léčitelem a ne prodávat uvařené lektvary po trhách. Je třeba se však vyhnout upálení i useknutí hlavy to zrovna podle území, kterého náboženství se nachazí. Vše dobře dopadne a po provedené apendektomii ho šah zachrání a nic nebrání vybudování nemocnice v Anglii. ()

Paserak 

všechny recenze uživatele

Ikdyž bych si nějakou kritku vymyslel tak to dělat nebudu. Dám plnej knedlík a to jednoduše proto, že senecháte krásně unášet hezkým příběhem o lidském snu, o lidské touze po poznání, o přátelství. biják je to výpravný ve všech směrech. ()

Petrik82 

všechny recenze uživatele

Velké sklamanie po prečítanej knihe. Celý dej pravdepodobné nieje možné do filmu dostat, ale takto to poje..ť. to je príliš. Zatial najhoršie filmové spracovanie knižnej predlohy...Kto čítal, nech radšej strávy 2 a pol hodiny ináč. ()

JFlower 

všechny recenze uživatele

Německý?- vážně? Důkaz, že i bez amerického velikášství lze stvořit něco, co je krásně pohádkové i drsně reálné. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh o tom jak to kdysi bylo . Jak se , asi , léčilo , žilo , věřilo , milovalo . Prostě , po delší době , vydařený velkofilm. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Film užasně vystihující soupeření náboženství a přesvědčení. Kam je člověk schopný zajít kvůli své idee?-je vlastně někdo ochoten si přiznat, že se může mýlit. Vidím tu také to, že jsem vděčná za dnešní svět, hlavně jako žena. Žena v 11 stol. byla jen otrokní muže! Mohlo by se to pouštět i naškolách i když to nebude historicky přesné. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Film podle vynikající knižní předlohy Noaha Gordona, odehrávajícím se v 11. století. Mladý Rob po smrti své matky odchází do světa, aby dostál své touhy naučit se umění ranhojičství. Ti nejlepší v oboru však působí na opačném konci Země - v Persii... Příběh je natočen pohádkovým způsobem. Velice hezká je kamera a vizuální stránka jako celek. Stopáž delší, než by možná mohla být, přesto děj ubíhá vcelku příjemně. 70%. ()

paradoxman 

všechny recenze uživatele

Jak mi tento skvost mohl tak dlouho unikat? Jak mě mohl příběh o felčarovi přikovat k obrazovce na dvě a půl hodiny? Neuvěřitelně natočený příběh kluka, který přes obrovské překážky stále šel za svým snem. A získal mnohem víc, než si na začátku vůbec dokázal představit. Bude to platit i pro nás pro všechny? Snad není pozdě, jít taky za tím, co nám každému světélkuje tam někde na obzoru. 90% biják, u kterého mi pouze vadilo shrnutí chlapcovy roční cesty přes Evropu a kolem Afriky do 5ti minut a obnošené paruky. Půlhodina navíc věnující se právě této části cesty by mi vůbec nevadila. Tak aspoň mám důvod si přečíst knihu. ()

Terezasch odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudná blbost. "Neudržím ani kleště na vytrhávání zubů." *chvíle dramatického ticha* "Můžu je držet já...". Taky slyšíte Sama Křepelku? "Když nemůžu nést ten prsten, tak ponesu vás!". Ještě tam nacpěte těhotnou ženskou, nevěru, obřízku, a máte z toho doják numero uno. Co tomu chybělo? Nic! Bylo tam všechno. Trochu fantasy, drama, romantiky, napětí... S přidáním českého dabingu už to bylo vyloženě k zblití. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Opulentní výprava a rozmáchlá dějovost přes všechnu německou důkladnost sehlává na jediné věci: Pakliže je motivem příběhu srovnání vědeckého pokroku a potažmo racionálního přístupu ke světu vůbec s fanatickým zaujetím náboženského výkladu, proč je kořenem hrdinovy motivace magická a ve své podstatě vírou daná schopnost vidět smrt? Nevím, nakolik je tento fatální nedostatek dán knižní předlohou nebo zda si ji pouze scénář upravil podle svého, ale vetknul tak do filmu palčivý problém, na nějž nenabízí odpovědi. ()

Fajung 

všechny recenze uživatele

Zaujimavý námet a výprava o neľahkom poslaní lekárov v stredoveku, kedy sa ešte liečilo z vnúrného presviedčenia, nie pre peniaze ako je tomu dnes. Pacient vtedy ešte nebol len položokou na papieri zdravotnej poistovne, ale jedinečná ľudská bytosť. Film trošku stagnuje po dramatickej stránke, čomu škodí hlavne dosť veľká stopáž, avšak myšlienka je pekná a ide o jeden z tých lepších historických filmov z arabského prostredia 65% ()

Reklama

Reklama