Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amy se ztratila v den pátého výročí svatby s Nickem. Vše naznačuje, že nezmizela dobrovolně. Zoufalý manžel organizuje rozsáhlé pátrací akce a snaží se dělat vše možné pro to, aby se jeho žena našla. Pokud možno živá. Paralelně s tím probíhá policejní vyšetřování, které kromě Amy hledá i člověka, jenž má její zmizení na svědomí. Všechny stopy, nalezené důkazy a svědectví Amyiných blízkých ale ukazují právě na Nicka. Kdo to vlastně je? Trpící oběť zločinu, nebo cynická zrůda, která vodí policii i veřejnost za nos, aby ze sebe sňala podezření? Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A co se vlastně stalo s Amy? Na znepokojivé otázky se vrší další a odpovědi zoufale chybějí. Trpí tím především Nick, který se z miláčka médií proměnil ve veřejného nepřítele číslo jedna. Dobře ví, že když se Amy nebo strůjce jejího únosu nenajdou, ponese si cejch až do konce života, který možná stráví za mřížemi. Pokud ovšem nemá Amy skutečně na svědomí. (Cinemart)

(více)

Diskuze

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

Ukázkovým příkladem demagogie je "kritizovat" neviděný (!) nový (!!) film za to, že nemá co dělat v žebříčku, protože nebyl ověřen časem (!!!). Dalším hezkým příkladem je zmiňovat nejčastěji citované tvůrce, jako je Ingrouš nebo Tarkouš, jako doklad toho, že Fincherovy filmy údajně nejsou "hluboké" (a pak ono "hluboké" ve smyslu "významového přesahu" posunout na abstraktní "transcendentno"). A k těm urážkám, nazval jsi mě "blbečkem" a "volem". Chápu ale, že máš problém s argumentací, takže asi nepochopíš, že jsem právě vyvrátil tvé lživé tvrzení z první věty,

 

Argumentace je předpokladem každé diskuze. Lze si dohledat řadu interpretačních textů, případně nebýt ignorant, když se Klub rváčů stal součástí výrazné diskuze např. o krizi maskulinity, či když je nyní Zmizelá vykládána z hlediska genderové reprezentace. Asi tolik k tomu údajně neexistujícímu přesahu, kterého si jsou - soudě dle rozhovorů - moc dobře vědomí i tvůrci.

 

A absolvoval jsem neoformalistickou analýzou (nejčastější výstup na bakalářském stupni), ne "za Super 8". Jinak jsem absolvoval i předmět Spiritualita ve filmu, který měl p. Blažejovský, takže jméno jako Tarkovskij u mě není jenom předmětem elitářského pozérství, jako je tomu u tebe.

 

Sbohem, šmudlo.

na příspěvěk reagoval Beckett51

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

Lynche znám a mám ho rád, Scorseseho taky. Ale já se ptal na tvůj názor a na konkrétní filmy. Možná by bylo nejlepší začít definicí "hloubky". A pak tedy nějaký ten hluboký film a co je na něm konkrétně hlubokého. Podle mě se tyhle věci právě v pár větách napsat dají. Když člověk pochopí význam něčeho, musí to umět popsat. Pokud to neumí, jenom blbě kecá. :-)

Fincher je můj nejoblíbenější režisér, ale přiznám se, že z hlediska "myšlenkové závažnosti" jsem ho nikdy neanalyzoval. Jeho filmy vnímám jako zážitek, který mě následně přivede i na spoustu myšlenek. Jestli to značí hloubku z hlediska filmové (či jiné) teorie, netuším.

na příspěvěk reagoval petr.al, Vladajsoucna

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Odstraňuju si tuto debatu ze sledování, takže už mě tvý slinty otravovat nebudou. :)

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Bluntman

Jedinej, kdo tady používá demagogii a primitivní urážky, seš ty bobánku. Můžeš mi ty absolvente za Super 8 říci, jak někdo může "argumentovat", když mu něco zkrátka k srdci nepřirostlo? Když ti nějaké jídlo nechutná, budeš pro to také mít "argumenty"?! A už nevopruzuj. Velikost Tarkosvského vůl jako ty těžko kdy rozpozná, takže...

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

No ty seš roztomilej. Neviděl jsi film, ale přijdeš se do diskuze pozastavovat nad tím, co dělá v TOPce, když není léty prověřený (lol) a tvůrcova díla obecně nemají na rozdíl od mrtvol přesah (olol). Pak k demagogii přihodíš neférovou argumentaci ad personam a zcela posuneš význam přesahu na "transcendentno" (aha, takže abstraktní transcendento znamená hodnotno, v TOPce by tudíž měli být jenom filmaři tvořící spirituální díla, protože žádná jiná nemají přesah). Zatím tu jenom házíš pozérské výlevy ty, a tak by bylo fajn, aby sis našel jinou urážku, nebo nepoužíval označení "blbeček", protože to sedí na tebe. Chápu ale, že kde nejsou argumenty, jenom kategorická tvrzení (Fincherovy filmy jsou zábava na dlouhý večer, nedají se hlubokomyslně vykládat), tam se diskutovat nedá.

 

Zatím mě ale svým elitářstvím bavíš. Napiš, prosím, co je hlubokého na Bergmánkovi a Tarkovským, šmudlo, když s nima tak šermuješ.

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

To pro diváka Fincherových popcornů nebude jednoduché. :) On takovej Tarkovskij má ve svých meditativních dílech tolik témat a podtémat, že se to nedá popsat ve stručnosti. Naštěstí ty filmy mají natolik magickou atmosféru, že dokážou každého diváka vtáhnout (teda až na multiplexové blbečky) a přinutit ho, aby si v tom našel to své.// Co z "posledních 20 let"? To jste tak povrchní, že neznáte ani Lynche, Scorseseho a nevim koho ještě? U nich se dá většinou nějaký hlubší sdělení najít (u Lynche je to trochu jiné jako u každého surrealisty), Fincher baví, děsí, ale že by byl nějaký filosof, to teda ne. A spousta lidí mu to žere - stejně jako Von Trierovi jeho poněkud otřepané provokačky kolem jinak pozoruhodných filmů...

na příspěvěk reagoval J.e.r.e.c

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

Prej elitářského hlupáka. Ty vole já z toho Blumena nemůžu :-) Asi mluvil o sobě a zapomněl to napsat. Tak schválně jestli mě má v ignore :-)

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Bluntman

Přečti si, o čem jsem psal, ty blbečku. Tenhle film jsem zatím neviděl, psal jsem celkově o Fincherově tvorbě. Je jistě poutavá a obsahuje řadu skvělých filmů, ale i ty já beru jen jako zábavné filmy na dlouhý večer jako třeba Predátora nebo Někdo to rád horké. Jestli třeba i ve Vetřelci 3 vidíš jakési transcendentno, tak se v něm klidně nimrej. Samozřejmě že každé dílo lze nějak hlubokomyslně vykládat - zvláště když se toho ujmou pozéři jako ty. :D 

na příspěvěk reagoval Bluntman

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

Já myslel něco novějšího, třeba za posledních 20 let, určitě se pár "hlubokých filmů" najde.

Tarkovského neznám, od Bergmana jen Sedmá pečeť, na ní jsem byl v kině, ale ničím mě to neoslovilo. Pokud mi někdo dokáže v pár větách vysvětlit, čím je to hluboké, budu rád. :-)

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Blahopřeji k tomu, že umíš pracovat s Googlem. Možná by pro diskuze bylo obecně lepší, abys jednak nevěřil všemu, co se píše na internetech, jednak abys vůbec byl schopný diskuze, protože jsi tu zatím předvedl velkou dávku demagogie a osobního navážení. Zmizelá na rozdíl od jiných filmů v TOPce není časem osvědčená? Ha, jaké to překvapení u novinky! A jako kdyby ověření časem cokoliv znamenalo, když je řada méně známých, ale pozoruhodných pozapoemnutých děl. Zmizelá nemá přesah, protože ten je u Andreje a Ingmara? Och, znáš jména dvou nejznámějších artových tvůrců vůbec. Pochybuji, že to ale kohokoliv ohromí. Tak hlavně, že jenom u starého a klasifikovaného jako art je ten přesah, u ničeho jiného ne, že. Nějaké opravdové argumenty by nebyly? Něco ke Zmizelé? Klidně ze sebe dál dělej elitářského hlupáka, mně to nevadí.

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Bluntman

Už jsem si o tobě leccos vygooglil, jsem rád, že můj pohled na tebe není ojedinělý. :D To si piš, že tady nebudu dále marnit čas, ty parodie "nového filmového historika". :D

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

Vzlétni do diskuze k Tarkovskému nebo jinému krasoduchovi a nesnižuj se tu u Finchera. A vezmi si s sebou zasírače diskuzí Becketta.

Páčko, primitive.

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

Před a za oslovení se dává čárka. Jenom upozorňuji, abys ze sebe nedělal blbečka. Jinak vše, co píšeš, vychází z naprosto mimoidního přirovnání/srovnání X klasických/kultovních děl a Y jakože uznávaných tvůrců, abys prokázal, že Zmizelá nemá co dělat v TOPce a že u Finchera není významový přesah, potažmo jeho díla nemají "hlubokomyslná poselství". Je to těžce elitářský přístup, založený na nadřazenosti jednoho (Bergman, Tarkovskij apod.) a podřadnosti druhého (Fincher, potažmo Zmizelá).

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

nevšímej si ho, Bluntman nazývá každýho, kdo nesdílí jeho názor trollem a jinými slovy, kterým ani pořádně sám nerozumí.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna je troll, těžký pozér, či jenom elitář, který opakuje jména nejznámějších artových klasiků, aby ukázal na domnělou podřadnost jiného - současného, hlavně amerického - tvůrce? Co se týče vztahů, jde Fincher dál než Ingmar... a jeho podvratnost zachází taktéž dál než u Hitchcocka, když už je třeba přirovnávat a vytahovat kanonické klasiky.

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Bych se skoro vsadil, že studenti filmové vědy víc rozebírají filmy od Finchera než od Bergmanna...

na příspěvěk reagoval petr.al

Uživatel gaboo.s smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Tim Burton chystá remake klasického sci-fi

Tim Burton chystá remake klasického sci-fi

02.02.2024

Režisér Tim Burton se v současnosti plně věnuje postprodukčním pracím na svém nejnovějším snímku Beetlejuice Beetlejuice, jenž by měl vzít světová kina útokem letos v září, nicméně ani toto pracovní… (více)

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

24.02.2021

Tak se zdá, že starý dobrý David Fincher se přece jen vrací. Režisér pecek jako Sociální síť či Zodiac totiž nejenže chystá nový film, zároveň se ale bude jednat o temný thriller z pera scenáristy… (více)

Reklama

Reklama