Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 3
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Recenze uživatele liskam k tomuto seriálu (10)

Nadace (2021) 

Prostě ani kočka ani pes. Po dokoukání tohoto seriálu mohu říct jedno, s Asimovovou Nadací se to srovnávat nemůže, je to nesrovnatelné. Tvůrci si pouze vypůjčili několik slov a několik názvů míst a jmen lidí a kolem toho vystavěli naprosto odlišný příběh, který se odvíjí zcela jinak, než předloha. Ani jako kvalitní sci-fi to bohužel moc nefunguje, zejména linka mimo Trantor který by měla být Afou a Omegou celé první řady. Za mě veliká slabota a zklamání, pouhých 35% a 2* ()

Císařův mír (2021) (S01E01) 

Ještě než jsem si pustil první díl, oprostil jsem se od toho, že bych ihned hodnotil a srovnával s knižní předlohou. Asimov, Herbert, Heinlein, S. Card, Niven, Simmons. To jsou taková jména, že se jakýkoli pokus hodit jejich díla na filmová plátna musí setkat s neúspěchem. Takže se pokouším seriálovou Nadaci vnímat aniž bych neustále pokukoval po originálech v mé knihovně a jímala mě hrůza. Seriál mě zaujal již při úvodní znělce, skvělá hudba a vizuál je naprosto perfektní. Navíc i herci prozatím vědí co hrají. Císař ve třech verzích jen podtrhuje kvalitní casting. Možná budu jeden z mála, který bude hodnotit tak vysoko. Ale prozatím se za toto hodnocení ani trochu nestydím. za mě 5* a 86% ()

Přípravy na život (2021) (S01E02) 

Perfektní vizuál, skvělé herecké výkony a hudba. Překvapivý zvrat, který bude doufám v budoucnu dostatečně vysvětlen, jinak by jsme tady měli zaděláno na největší scénáristický seriálový průšvih letošního roku. Stále hodnotím vysoko, stále udržuji odstup od mé oblíbené knižní série. ()

Duch jednoho matematika (2021) (S01E03) 

Tak snad se dočkám vysvětlení o několik dílů později.... Na každý pád, linka na Terminusu vypadá dobře a i když tohle byl o poznání slabší díl, díky jeho konci přidávám 4* ()

U bran jsou barbaři (2021) (S01E04) 

Linka s trojicí císařů v podstatě táhne celý seriál. Jsou perfektně napsaní a ještě lépe zahraní. Už ani nechci říkat Nadaci, protože s knižní předlohou to nemá skoro nic společnýho, snad jen některé názvy lidí, míst a věcí... Linka na Terminusu je ovšem stále podprůměrná a z mého pohledu zbytečně rozvláčná. ()

Po probuzení (2021) (S01E05) 

Jak už se stává zvykem, linka na Terminu příšerná, zbytek super... ()

Záhady a mučedníci (2021) (S01E07) 

Nějak mi s tímhle seriálovým počinem dochází trpělivost....58% ()

Chybějící dílek (2021) (S01E08) 

Opravdu mi tam chybí kvalitní napětí, solidní akce a v podstatě i ústřední myšlenka. Už nezbývá skoro nic co by mě mělo lákat zkouknout další díl... 40% ()

První krize (2021) (S01E09) 

První krize by se měla jmenovat celá první řada. Protože To je opravdová krize! Konečně jedna pozitivní věc, Vlastním lukem a šípem byla zlikvidována jedna z nejotravnějších postav tohoto seriálu. Tak snad se alespoň trochu začne blýskat na lepší časy... 41% ()

Skok (2021) (S01E10) 

Nemůžu si pomoct, ale tohle nemá s nadací vůbec nic společného. Bylo vypůjčeno několik slov a jmen, ale tím to hasne. 38% ()

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama