Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer

Recenze (97)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Apple moc chtěl, i já jsem moc chtěl, ale takové zprznění předlohy tady už dlouho nebylo. Triková stránka je fantastická a je vidět i obří rozpočet, který do toho napumpovali. Problém spočívá v rozpačitých scénářích, které krom jmen a názvosloví nemají s Nadací nic společného. Pokřivení psychohistorie, změna pohlaví hlavních postav včetně nelogického chování a pro chladné matematiky (a robota) nesmyslného řvaní a emocionálních výlevů, ukazuje škodlivé působení naší doby a umělou snahu o aktualizaci (místo dekadence a úpadku trapná teroristická příčina) podzápletek knihy, které při zpětném zkoumání působí až směšně. Goyer nezvládá udržet pozornost a boji se preobsazovat. Klony císařů (jediná slušná příběhová linka a to ani není v knize) jsou toho dokonalým případem. Nadace odehrávající se v řádech tisíců let měla hlavní aktéry měnit tak po dvou epizodách s tím, že Olivaw bude v první a poslední epizodě a Seldon bude hostovat častěji. Harris mimochodem hraje úplně jiného Seldona než je popsán v knize a jediným slušným castingovým tahem je Lee Peace jako prostřední Císař. Do každého dalšího dílu jsem se musel nutit víc a víc, a každý mě více a více uspával. Což je velice špatná vizitka. ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prostě ani kočka ani pes. Po dokoukání tohoto seriálu mohu říct jedno, s Asimovovou Nadací se to srovnávat nemůže, je to nesrovnatelné. Tvůrci si pouze vypůjčili několik slov a několik názvů míst a jmen lidí a kolem toho vystavěli naprosto odlišný příběh, který se odvíjí zcela jinak, než předloha. Ani jako kvalitní sci-fi to bohužel moc nefunguje, zejména linka mimo Trantor který by měla být Afou a Omegou celé první řady. Za mě veliká slabota a zklamání, pouhých 35% a 2* ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vizuálně je to neskutečně nádherné a s hereckým obsazením nemám sebemenší problém, ačkoliv mě všech deset dílů bavilo a na každý nový jsem se těšil, ačkoliv se mi líbila hudba a těším se na druhou sérii, výš s hodnocením prostě jít nemůžu. A to jednoduše proto, že tohle není Nadace, kterou napsal Asimov. Tohle je úplně nová věc. A to je na tom to nejhorší, navíc tahle nová móda je čím dál častější. Kvalita epizod létá od slušného nadprůměru do naprosto luxusních výšin, jako celek to asi jakž takž funguje, ale mohlo (a mělo) to být lepší. Úplně by třeba stačilo, kdyby to byla adaptace. A ačkoliv se jen tomu těžko věří, v současné době nalezneme mnohem lepší space opery poměrně snadno. Takže tři hvězdy jsou poměrně adekvátní. Neznalcům předlohy asi vadit nebude, že je to jiné, ale čtenáři byť jen jednoho dílu by mohli býti rozezleni. A nejspíš také budou. Vizuál TOP, scénář průměr. 65%. ()

Eterninox 

všechny recenze uživatele

S Asimovovou předlohou to mnoho společného nemá, a většina "kladných" postav (snad až na Harrisova Seldona) mi přišla značně nesympatická a nezajímavá. Naštěstí to dost zachraňovaly mocenské hry tří císařů, v čele se skvěle obsazeným Lee Pacem, a také vypiplaný vizuál a speciální efekty. Na vysokorozpočtovou adaptaci jednoho z nejzásadnějších děl moderní sci-fi je to ale i tak značné zklamání. 65% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

předlohu sice neznám,ale po trailerech sem se těšil na kvalitní sci-fi seriál,kterých není nikdy dost.Nakonec se neznalost předlohy ukázala jako výhoda i nevýhoda zároveň.Pokud bych předlohu znal,pak bych asi prskal jako všichni ti co jí znají a poukazují na to,že s ní seriál nemá moc společného.Jelikož sem jí ale neznal,tak sem byl zkraje dost často zmaten různými časovými i místním skoky a moc tomu nepomáhal ani velký počet postav.Když sem se zhruba ve třetině začal orientovat,tak se bohužel ukázalo,že Nadace moc nefunguje a i když někde uvnitř skrývá velký potenciál,nedokázali ho lidi od jablek využit ani z poloviny.Pokud chtěli rozjet novou ságu a mít v Nadaci svojí vlajkovou loď,pak se jim to vůbec nepovedlo a mě osobně nic nemotivuje k tomu se dívat na případnou další řadu...40% ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • V knihách Seldon (Jared Harris) nikdy nejde na Terminus. Ve skutečnosti jde o kritický bod zápletky – nejde tam nikdo, kdo má nějaké znalosti o psychohistorii. (mikki089)
  • Mimo toho, že byly některé postavy oproti knižní předloze upraveny tak, aby byl seriál genderově vyvážený, bylo několik postav vytvořeno navíc. Jsou to především postavy Brother Day (Lee Pace), Brother Dusk (Terrence Mann) a Brother Dawn (Cassian Bilton). (Martrix)
  • Ke konci epizody se Brother Day (Lee Pace) krátce objeví bez trička a je vidět, že nemá pupík. Jelikož je klonem, tak se nenarodil s pupeční šňůrou. (mikki089)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama