Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pokud je toto obraz novodobé české společnosti, tak potěš koště. Herci hráli s úsilím, ale často jim vůbec nebylo rozumět. Nejen že do jejich řeči rapovali jiní umělci, ale taky huhňali. Film se mi příliš nelíbil. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Vskutku kvalitní film plný inteligentního humoru a zároveň zpracovávajici tak potřebné sociální téma. HA HA. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Jan Prušinovský a jeho drobná česká anomálie. Kobry a užovky jsou výborně natočený, skvěle zahraný a příjemně napsaný český snímek, který by s přehledem obstál i v konkurenci zahraničních dramat podobného rázu. Když navíc dokáže z člověka tak otravného a jednotvárného jak je Kryštof Hádek, vytáhnou jednu z nejlépe zahraných postav za poslední roky, nezbývá než smeknout. Škoda snad jen lehkých klopýtnutí v závěru. [80%] ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Svůj koment jsem chtěla začít: "Výborně zahrané", ale péak jsem se všimla, že už toto napsal Pomo :D Je to skutečně povedený český film, souhlasím s dějem, který jako by byl podle skutečné události. Zároveň se však nejednalo o vesnickou nudu, ale o film, který má spád, je výborně zpracovaný a místy i napínavý. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Jo jasně, je to strašně autentické a oba Hádkové to zahráli celkem slušně, ale co je mi to platné, když jsem si ani k jedné postavě nedokázala vytvořit žádný vztah, pokud nepočítám tu neodbytnou touhu nakopat většinu z nich do zadku, aby se jim v těch vypatlaných hlavách trochu rozsvítilo. Nicméně, bez ohledu na to, oceňuji, že se postupně někteří čeští tvůrci přestali patlat jen v naší historii a nebojí se jít do současného dramatu. Jen by to chtělo ještě trochu vypilovat po scénáristické stránce, ty příběhy jim zas tolik nejdou. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Prušinovský je fakt machr, takový přesun z prostředí fotbalu do méně optimističtějšího jsem nečekal, ale on zase potvrdil, že je jeden z nejnadanějších režisérů současnosti. Docela mě udivuje, že jsem si film nepustil již dříve, ačkoliv jsem věděl, že si to odneslo tolik Českých lvů. U obsazení bratří Hádků do hlavních rolí se nedá nic říkat, předvedli životní výkon, zejména Hádek mladší coby Kobra. Obsadit reálné sourozence do rolí bratrů byl perfektní tah, jejich vzájemná chemie byla víc než uvěřitelná. S takovým člověkem prostě a jednoduše nechcete mít nic do činění, protože je to neřízená střela, která může kdykoli vybuchnout. Docela jsem soucítil s jeho starším bratrem Užovkou, kterému se postupně bortil jeho vybudovaný slušný život zásluhou jeho mladšího brašule, ale nikdo v jeho okolí to nechtěl přiznat. Jako sonda do nepříliš lákavého prostředí to zafungovalo tak, jak jsem si představoval. Možná bych změnil pár momentů a snažil se držet po celou dobu atmosféru na vysoké úrovni, ale to jsou maličkosti. Film okořeněný tuzemskou genialitou. Za mě dávám 85 % ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Okolo tohoto jsem léta našlapoval po špičkách. Nakonec jsem se odhodlal a ve výsledku nelituju. Kryštof exceluje, Matěj svůj part zahrál taky s přehledem. Na film lze pohlížet dvěma způsoby. Buďto vypnete, neřešíte a tlemíte se těm píčovinám, co tam předvádí Kobra, nebo se do toho více ponořte a prožijte si to bezvýchodné sociální peklo od A do Z. Celkově silně nadprůměrné, ovšem s až moc uspěchaným koncem, který nás tak úplně neuspokojil. Za úplný epic fail považuju soundtrack, který je vážně humus. Slovenský rádoby rap nebo co to bylo byl pro můj hudební vkus něco šíleného. 7/10 ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Tvrdá realita, pravdivý film o současnosti, jedna jednodušší nefunkční rodina a zápas jejích buranských potomků se životem, výborně zahraní hadi Hádky :-) , svěží vítr nové vlny do české tvorby, 3x hurá! ... ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

No joo moji oblíbení z nejoblíbenějších českých herců - bratři Hádkové (nyní následuje slavnostní fanfára). Někteří lidé jsou prostě nepoučitelní - podobně jako Kobry a užovky. Hrozně špatně se mi píše komentář k filmu, který podle mě neměl skoro co vytknout. Tak trochu mi jejich rodina připomínala tu moji. Sice vzdáleně, ale našla jsem si tam pár podobností. Smutné vědět, že rodina na člověku parazituje a místo opory a pomoci využívá zdroj až do jeho vyčerpání. Nutno podotknout, že právem je mladší z bratrů Kryštof slavnější - protože dokáže zahrát básníka, feťáka, hodného hocha, úchyla...všechno. Tento film bych určitě doporučila. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době opravdu SILNÝ český příběh z jednoho opravdového maloměsta, kde by (ne)chtěl žít skoro každý. Příběh dvou bratrů, kteří jsou si velmi podobní, a přeci tak jiní. Závěrečné vyznání v autě vás rozšmelcuje napadrť, navíc když pak... se to stane. Film, ze kterého sice dostanete depku, ale zároveň vás bude tak nějak nepříjemně mrazit v zádech, protože podobné příběhy jsou možná i ve vaší ULICI :-). Prušinovský megafrajer, oba Hádkové naprosto skvělí (Kryštofova Kobra zahraná s takovou přesvědčivostí, až si kolikrát řeknete, že musel hrát doopravdy sjetej). I ostatní herci skvěle vystihli svoje postavy - velmi mě potěšila pak Věra Kubánková, která svojí roli babičky zahrála tak dokonale, že jsem měl pocit, že je to i moje babička. Dáš si brambory? Zamrzí snad je větší palba na branku hlavně v závěru, který sice možná chtěl říct více, než ve skutečnosti řekl. I tak velký nadprůměr! 80% ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Do vyspělýho evropskýho filmu, jak napsal cival to má tedy na hony daleko, naopak, tendle film je jak vystřiženej z 90. let, aneb chcípáckej film jak vyšitej. Což je důkaz za a) že buď chcípáci ještě nevyhynuli a nebo za b) že jde prostě jen o retro, který se "omylem" odehrává dnes. Tak nebo tak je to dobrej film, i když absolutně neoriginální, má skvělý oba Hádky. Jen ta Žáčková mi nepřišla buhvíjaká a Lva bych jí nedal. Dal bych ho radši tý tlustý herečce, co hrála tu barmanku. To nemůžou dostat cenu tlustý herečky? Ale vždycky ta hubená, která neumí moc hrát? V tomdle případě ta Žáčková? ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jan Prušinovský je tvůrce, který cílevědomě táhne současný český film kupředu a nachází pro něj viditelné místo v rámci evropské kinematografie, aniž by většinový divák zůstal pozadu. Okresním přeborem ukázal životnou cestu české komedii, Kobrami a Užovkami vytváří prototyp sociálního dramatu natolik srostlého s českou realitou a mentalitou, že v důsledku dalece přesahuje "okresní" ráz tématu. Alternativa bez outsiderské rezignace, sociálního naturalismu a s netrčícím nadhledem má naději, že svou specifičností zaujme zahraničního diváka. Film v celku nepřináší výrazně silné momenty, které by dramaticky vytěžovaly načrtnutou situaci dvou bratrů. Žváček s Prušinovským se soustředily spíše na uvolněné paralelní plynutí dvou jinak ztracených existencí a na jejich stále častější průsečíky, v nichž se občas zjeví poslední nepřetržitelné nitky bratrského pouta. Tyto momenty jsou z celého snímku nejpůsobivější a k tématu přistupují přesvědčivěji než vykonstruovaní skandinávští Bratři. Výrazně tomu přispívá nevídané herecké nasazení bratří Hádků a snad i jejich skutečný vztah. Je škoda, že ke konci začíná volná jízda zadrhávat a posledních několik scén jen setrvačně směřuje k nějakému závěru. Tvůrci k tomuto cíli používají postavy spíše jako volně manipulovatelné prostředky a vyznění nenacházejí v nich samotných . Nevznikne tak výsledný dojem či pocit, který by film jako celek pevně ukotvil v paměti - divák prostě v závěrečných minutách už žádný nový podnět nezužitkuje, jen bere na vědomí nově dávkované informace. I když filmu nečekaně v cílové rovince došel dech, nic to nemění na tom, že Kobry a užovky jsou filmovou událostí, která má význam nejen pro samotný divácký zážitek, ale i pro rostoucí ambice československé kinematografie na nadnárodním poli. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Podobne prínosný (z hľadiska umeleckého) pre českú kinematografiu, ako pre tú našu tohtoročná Koza, i keď sú si v mnohom veľmi rozdielne. Zatiaľ čo Ostrochovský si svoje danosti pre obrazový cit vydláždil dokumentárne-fikčnou optikou a nedáva veľa šancí na nejaké nervydrásajúce naratívne tendencie, Prušinovský mení často celkové charakterové vyznenie a miesi medzi konflikty častú náladovú gradáciu práve tým oportunistickým smerom, čiže je to taká vypočítavá dramatická obštrukcia, čo nemusí každému vyhovovať. Aj pointa vyvolá otázniky, lebo to rejža chcel hodiť asi kamsi do stratena, čo mu ale nedávam za zlé, pretože by si mohol ešte silne priťažiť. Každopádne zaujímavé remeslo, má rozhodne ambície vziať si aj dáke ocenenia na Českom levovi. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Hodně zdařilý a zajímavý film, který ukazuje kvality ve všech ohledech. Zdařilý scénář je výborně adaptován parádním hereckým ansámblem. Filmu nechybí myšlenka, spád, akce ani vtip. Gradace je takté slušná. Film je možná prokouknutelný už někdy od poloviny, možná není dovedený k úplné dokonalosti, ale rozhodně je jako drama vzniklé na našem území vyjímečné. Vše podtrhuje příjemná kamera i obstojné akční scény. Kobry a užovky mě příjmeně překvapili a Prušinovský opět potvrdil, že patří mezi současnou filmařskou elitu. 4* ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem vidět, jak spolu dokážou hrát skuteční bratří Hádkové ve filmu dva bratry. Byla to tedy deprsivní jízda. Kryštof Hádek byl tak uvěřitelný a sugestivní, že jsem jeho postavě skutečně nepřála nic dobrého. Takhle se má role chytit za pačesy a úplně ji vyždímat co to dá. To byl ale herecký koncert, který jsem už dlouho neviděla. Dobrý film k zamyšlení se nad vlastním životem. Taky by mě zajímalo, jestli se byl Kryštof Hádek někde u fetek přiučit. Tohle se opravdu hned tak nevidí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem viděl český film, který se mi skutečně zamlouval, který mě bavil a který jsem sledoval s tím, že jsem musel vědět, jak to dopadne. To vše hlavně proto, že bratři Hádkové jsou ve snímku naprosto skvělí. Scénář není překvapivý, ale je dobrý a dobře zachycuje českou realitu, na kterou se zaměřuje, ale Hádkové to táhnou. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Zase po dlouhé době český film, který vystihuje realitu běžného života, se všemi možnými karamboli. Reálné, trpce vtipné a hlavně současné i uvěřitelné. Ztráta zábran a soudnosti, jde ruku v ruce k předvídatelnému konci, způsobenému závislostí, ze které bez pomoci není cesty ven. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Drama, ve kterém bratři Hádkovi předhánějí jeden druhého. Kryštof Hádek možná má i navrch nad svým starším bratrem. Celkově bych o filmu řekl, že je spíš dramatem. Komediální prvky se ve filmu objevují, ale je jich pomálu. Celý film jinak divák sleduje příběh o ztracených případech, jedné šanci, přátelství, bratrství s podtržením solidních hereckých výkonů bratrů Hádkových, kteří si Českého lva zasloužili právem. Solidní záležitost, která je na poprvé zajímavým snímkem. Napodruhé bych se už asi nutil. 75% ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama