Reklama

Reklama

Mammon

(seriál)
Trailer
Norsko, (2014–2016), 12 h 32 min (Minutáž: 48–58 min)

Hrají:

Jon Øigarden, Ingjerd Egeberg, Anna Bache-Wiig, Nils Ole Oftebro, Iben M. Akerlie, Laura Christensen, Ingar Helge Gimle, Bjarte Hjelmeland, Ine F. Jansen (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(14)

Jaká je největší možná oběť a co člověk udělá, aby ji nemusel podstoupit? Zásadový novinář rozkrývá spiknutí v nejvyšších patrech finančnictví. Šestidílný norský konspirační thriller roztáčí spirálu finančních machinací, biblických odkazů a starých osobních křivd, když zásadového novináře vyšle po stopě skandálu ve vysokých patrech společnosti, do kterého je zapleten jeho vlastní bratr. Seriál byl úspěšně uveden nejen v Norsku, ale i v několika dalších zemích jako např. ve Velké Británii, kde se svezl na poptávce po skandinávských thrillerech. Rok po uvedení originálu vznikly v koprodukci televize HBO dva východoevropské remaky – stejnojmenný český v režii Vladimíra Michálka a polský s názvem Pakt. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

VLADEK 

všechny recenze uživatele

1. sezóna - Velmi špatně scénáristicky zvládnuto, zejména postava Vibeke. Motivace některých postav je pro mne záhadou a také návaznost některých scén a postup v ději je mimo realitu. Celkově na hranici mezi 2 a 3 hvězdičkami.////2. sezóna - o třídu lepší, kromě dílu 6 a 7, kde jsou některé momenty a scény vycucané z prstu. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zvratů - zvláště ke konci - je snad až příliš a také celé rozuzlení je dost překotné a za vlasy přitažené, nicméně "Mammon" je více než důstojným zástupcem současné skandinávské seriálové produkce, který nabízí, jak už je v žánru zvykem, nejen vysoce kvalitní profesionální zpracování, ale především napínavý a atraktivní pohled na nejpalčivější problémy spojené s korupcí v nejvyšších politických a ekonomických kruzích, žurnalistice i v řadách strážců zákona. ()

Reklama

denulik 

všechny recenze uživatele

Celý seriál má poctivé škandinávske melancholicko-depresívne ladenie a zaujímavých hercov, ale pomerne dosť mi vadila prekombinovanosť scenára. Napriek tomu, že som predtým videla český remake z dielne HBO a aj tento počin pozorne sledovala, miestami som sa strácala v menách, ale hlavne v motivácií jednotlivých postáv. A ten záverečný moment, keď sa objavili nájomní vrahovia so svedomím (wtf?) už som nepobrala vôbec. Prekvapivo sa mi česká verzia pozdáva viac, možno je to lokáciami, známejšími tvárami alebo momentom prekvapenia, ale nórsky Mammon ma trochu sklamal. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Asi jako když se chcete podrbat na ... ehm, dejme tomu na patě... a za tímto účelem sestrojíte škrabku poháněnou parním strojem, která využívá osmnáctset rychlostních převodů a je mimochodem ještě napojena na soukolí pražského Orloje a vodovodní okruhy hadronového urchylovače v Cernu. Protože proč to dělat zbytečně jednoduše, když to jde zbytečně složitě? Mamon je podivná mixáž mystérií Dana Browna a politického thrilleru, která se utápí v bezbřehé kaši samoúčelné a strojené komplikovanosti. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Mammon" názorně ukazuje post-quality TV aka quantity TV v její celé nahotě. Původní ambice ze zlaté éry moderní televize, spočívající v touze vyprávět nestandardní náměty, které přitáhnou diváky k obrazovkám svými postavami, příběhy a konflikty, se změnila ve falešné umění, jak diváky přikovat k obrazovkám a nedovolit jim odejít. Nástrojem k tomu jsou vykonstruované zvraty, uhlazená forma a filmové formální prostředky, které umožňují z hovna dělat veledílo. "Mammon" by moc chtěl být dalším příspěvkem do rodu vážných skandinávských krimi se společenským přesahem, ale na rozdíl od svých vzorů má jen nedotaženou premisu, artificiální postavy s vyhrocenou minulostí, navivní víru v novinářskou etiku a především ranec absurdních zvratů, z nichž ty lepší náleží do ranku scenáristické lenosti, zatímco ty horší pocházejí z hájemství campu. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (2)

  • V 17. minutě na smuteční schůzce strany hraje v pozadí skladba „Adagio for Strings“ od Samuela Barbera. (Trajektt)

Reklama

Reklama