Reklama

Reklama

Král Artuš: Legenda o meči

  • Velká Británie King Arthur: Legend of the Sword (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Když je v Artušově dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny Artušův strýc Vortigern (Jude Law). Artuš, oloupený o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 206)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie je po čertech osobitej rejža, kterých široko daleko moc nevidím. Když si někdo dovolí udělat z Legendy o Králi Artušovi v podstatě britskou gangsterku, tak ten člověk je buď úplný šílenec nebo se jmenuje Guy Ritchie. Bohužel na mě film fungoval o trošku méně než jeho nejslavnější snímky. Jude Law mě do role moc neseděl a Charlie Hunnam roste každým filmem. Zbytek postav prakticky nestojí za zmínku a tak pokud něco z filmu vyloženě ční nad ostatní aspekty, je to hudba. Nelidsky zajímavá a přesně podle potřeb filmu uhánějící stále dopředu. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Stvoril si ma. A za to ti žehnám.“ Spoilery. Pár vecí mi nesedelo (Artuš v pohode vymláti milión týpkov v brnení a potom sa zľakne štyroch vrátane kráľa, ktorého ak by dal dole, bolo by po probléme? Kam sa podel megahad? Prečo zlikvidoval len pár vojakov a nie všetkých?). Občas som sa nechytal (prečo zlí vojaci prepustili čarodejnicu? Nevedeli, že je čarodejnica?). A občas to má hluché miesta. Ale inak strašná pecka! Guy Ritchie (ktorého som nikdy nemal ktovieako v láske) a Charlie Hunnam (detto) najskôr dajú dokopy dve tri nudnejšie scény, ale potom ako ospravedlnenie rozohrajú BOMBOVÚ pasáž, ktorá vám odvarí dekel, odpáli ruky (aj nohy) a odhodí šošovky do kanála. Márne si spomínam, kedy naposledy som počul takú fantastickú filmovú hudbu. Tá je v kombinácii s famóznymi vizuálnymi nápadmi (Artuš vs. vojaci 1, Artuš vs. vojaci 2, Artuš v extrémne spomalených záberoch blížiaci sa k veži, Artušovo detstvo v skratke) neskutočná, mrazilo ma z nej a nechápal som, že ma niekto dokázal tak úžasne zaskočiť. K tomu solídny ústredný zlosyn, síce neprekvapivý, ale tak zas Jude Law sa snaží, tak čo. Jednotliví členovia (budúcej?) Artušovej družiny sú podaní skratkovito, škoda, ale minimálne Djimon Hounsou a „Merlin“ sú adekvátni a v pohode. K tomu prekrásne scenérie miest a prírody, vydarené akčné scény, solídne počítačové efekty, humor, plno bleskových dialógov ako z čias Zbaľ prachy a vypadni! a k tomu scenár, ktorý je natoľko nabúchaný a originálny, že sa nemáte kedy nudiť (had, orol, slony). Palec hore a veľká škoda, že sa vinou mizerných tržieb nikdy nedočkáme sequelov. A Charlie Hunnam je perfektný. „Načo si robiť nepriateľov, keď môžete mať priateľov.“ ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie potvrzuje pravidlo, že na mě to prostě neumí!! Legenda o Excaliburu? Že bych se nějak těšil? Vůbec. A to se také potvrdilo. Dle mého stále nedospělý Ritchie navíc neumí natočit „normální“ film, v tomhle případě dobrodružnou podívanou, což by mělo být ku prospěchu. Jenže není. Je to kombinace nudné nepřehledné digiakce a moderních fíglů, sic v ní je pořádný kus rukopisu tohohle Angličana, nicméně předkládá nesoustředěný mišmaš, který nechutná a jen se vysmívá artušovským legendám. Vyznívá příliš zkratkovitě a zároveň i příliš dlouze. Přidrzlý floutek z vykřičeného domu hláškuje za běhu a mohl by se v klidu přidat mezi současnou gangsterskou smetánku, páč tahle postmoderní stylizace je na mě až příliš přehnaná. Prostě k legendě by se podle mého mělo přistupovat jinak. Poctivěji a méně extrémně. Místy těžká nuda. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie očividně umí uplést z hovna bič. Tedy ne, že by Král Artuš měl být nějaké hovno, ale velice snadno mohl sklouznout do zapomenutelného béčka (jako třeba Pompeje, které se mi, kdoví proč, vybavily). Nicméně film je natočen příjemně dynamickým a hravým způsobem, v řadě momentů dokáže být nečekaně vtipný a k tomu hlavní protagonista má své charisma i cool hlášky... 7/10 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ultrafrajerská gangstersko-partizánska multikulti dark heroic sword & sorcery, v ktorej sa Guy Ritchie nadobro odtrhol z reťaze a je to celé ohromná zábava - od scén, v ktorých sympaťáci len tak hláškujú pri ohni až po megaslony, megahady, kung-fu a súboje so svalnatými megazabijakmi v obrovských čarodejníckych vežiach, pričom to všetko vyzerá ako zhmotnené obrazy Franka Frazzetu a Kena Kellyho. Všetko fantasticky natočené a zostrihané a geniálne ozvučené (keď po uštipnutí hadom začne hrať ústredná pieseň, je to najviac cool filmový moment za mnoho mesiacov, ak nie rokov). Charlie Hunnam obrovský sympaťák (pekne sa chlapec rozohral, už v Stratené mesto Z bol výborný) a k zloduchovi v podaní Juda Lawa ani netreba nič dodávať, lahoda. Negatívne recenzie tomu vyčítajú prznenie legendy a roztrieštený príbeh, mňa najviac bavili práve tie drzé variácie na klasiku (Merlinica) a rôzne rozprávačské finty (nespoľahlivý rozprávač, zámerne prehádzaná chronológia záberov, fóry typu "a keby sme zvolali anglických barónov, prebiehalo by to asi takto...", pričom je to tam fakt natočené, hoci je to udalosť, ktorá sa vlastne nestala). Šialený náhul, ktorý vstrebe málokto. Veľmi by som chcel pokračovanie, aj keď k tomu asi nedôjde... ()

Galerie (139)

Zajímavosti (19)

  • Snímek stál 175 milionů amerických dolarů (a to bez nákladů na reklamu) a v kinech sii přišel na pouhých 150 milionů. Původně studio plánovalo šest filmů s králem Artušem (Charlie Hunnam), vzhledem k neúspěchu tohoto ale žádné další už nevznikly. (CrypzzXD)

Související novinky

Charlie Hunnam najde psího kámoše

Charlie Hunnam najde psího kámoše

25.05.2020

Málokterý herec by si zasloužil více práce než právě Charlie Hunnam. Hvězda seriálu Sons of Anarchy, nebo snímků Král Artuš: Legenda o meči či Gentlemani za sebou doposud nemá jediný komerční hit, v… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Sherlock se znovu porve s Avatarem

Sherlock se znovu porve s Avatarem

08.05.2018

Možná už jste na to zapomněli, ale na konci roku 2009 šel proti Avatarovi do kin Sherlock Holmes. Modrásci skončili jako nejvýdělečnější film všech dob a dvojka dorazí 17. prosince 2020 (ano, po… (více)

Ritchie chystá novou gangsterku

Ritchie chystá novou gangsterku

05.05.2018

Guy Ritchie se v roce 2009 přesunul od gangsterek k blockbusterům. Po dvou dílech Sherlocka Holmese se vrhnul na Krycí jméno U.N.C.L.E. a loni mu propadnul Král Artuš, na kterého příští rok naváže… (více)

Reklama

Reklama