Reklama

Reklama

Spotlight

  • Česko Světelný bod (více)
Trailer 1

Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber v hlavních rolích skutečného příběhu, ve kterém reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Případ neměl dopad pouze na pár obviněných duchovních, ale otřásl celou katolickou církví. (Falcon)

(více)

Recenze (776)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Díky nepříjemnému tématu a bravurnímu zpracování tady máme strhující kriminální drama, kde není žádná akční scéna ba ani nepadne jediný výstřel a přesto film nepostrádá napětí od začátku do konce. Výborné herecké obsazení kterému kraluje Mark Ruffalo je zárukou, že se na film hned tak nezapomene. Zasloužené oscarová nominace a proměněné vítězství za scénář a nejlepší film roku! ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Drama jak víno. Zpočátku než jsem se dostal do děje, tak mi to trvalo asi tak 15 minut a pak to šlo jak na drátkách. Film polehoučku gradoval a konec, přibližně posledních 25 minut bylo snových. Konec mě opravdu moc nadchl. Při druhém shlédnutí film mi přišel ještě o malinko lepší než napoprvé. Jednoznačně doporučuji. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Důležitý film, který ukazuje, že v dnešní pokřivené a zjednodušené době je poctivá investigativní žurnalistika pořád dost významná. McCarthy neexhibuje, ale od začátku nasazuje pomalé tempo a přesně rekonstruuje průběh událostí a především ukazuje novinářskou práci ve skutečné podobě - žádná akce, žádné přehnané hrdinství, ale dlouhé hodiny a dny úmorného pročítání složek, shánění svědectví a výpovědí a snah o co nejlepší timing pro vydání článku. McCarthy nikdy nepředvede nic strhujícího ani extra nápaditého, jenže ono to stačí. Režii upozaďuje na úkor výborné dobové atmosféry, již zmiňovaného pomalého tempa a precizního popisu. Pomáhá mu samozřejmě i atraktivní téma, o němž by se dalo sáhodlouze diskutovat a nenásilně ukazuje, že celibát je největší bolest současné církve, zároveň i to, jak může být silně věřící člověk něčím podobným zmaten a vůbec neví, jak se zachovat. Jeho největším trumfem zůstává excelentní obsazení, jemuž dominují famózní Ruffalo, vynikající Keaton, civilní Schreiber a Tucci, trochu v pozadí zůstává McAdams (oscarová nominace je velkým překvapením). Ačkoli chápu, že McCarthy chtěl být co nejpřesnější, zkrácení stopáže o minimálně patnáct minut by výsledku určitě prospělo, protože začátek je přece jen trošku moc dlouhý a nic moc se v něm neděje a množství dialogů je taky poměrně značné, což ale tolik nevadí. Oscar za nejlepší film je možná překvapivý, ale víceméně zasloužený, protože snímek je alarmující, výtečný a prvoplánově nedivácký, takže se mu dostane větší pozornosti, kterou si zaslouží. 80% ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Spotlight je výtečná „napínavá“ podívaná, nejen o tématu, ale i o principu společnosti. Vynikající film. Skvělé herecké obsazení. Výborný scénář. Fascinující příběh. Tom McCarthy si vybral opravdu těžký příběh. Napsal ovšem perfektní scénář plný vážných, ale i humorných scén. Vše dělá s citem, napínavě, že divák neopustí oči od obrazovky, a prostě jede a nepřestává. Michael Keaton jako novinář Robby Robinson byl excelentní. Mark Ruffalo, Rachel McAdams či Stanley Tucci předvedli též vynikající výkony, a dohromady byli všichni úžasně sehraní. Scénář si napsal sám režisér spolu se scenáristou Joshem Singerem a myslím, že se jim opravdu povedl. "Zábavný" a napínavý jako thriller. Od Spotlightu se skutečně nedá odtrhnout. Jeho napětí a akčnost jsou až k nevíře. Důkaz toho, co všechno se dá z tak nenápadného filmu vytáhnout. Kamera byla též velice pěkná a hudba Howarda Shorea přímo fantastická. Velice dobrý zvuk a střih. Vůbec se nedivím, že tento film získal Oscara za nejlepší film roku 2015. Je neuvěřitelné, že kněží zneužívají děti a církev je ještě brání a kryje je. Jistěže nejde o téma, ale konečně někdo přišel s formou zpracování, která se dle mě dá přirovnat k filmu Všichni presidentovi muži. Moc se mi ve filmu líbil i Liev Schreiber, coby nový šéf Barron. Nejlepší scéna je podle mě, když Sasha mluví se zneužitým Joem. Tam byli i nejlepší hlášky filmu. A samozřejmě scény v posledních dvaceti minutách filmu, které prostě napínavě šlapou a nechtějí přestat. Spotlight na mě působí jako velmi charakterní film s úžasnými dialogy a vymakaným scénářem. Když už něco malého, tak se dá mluvit o tom, že ze začátku se divák dost ztrácí v přehledu všech těch různých jmen, ale jinak teda..., no špičkové. Jsem vcelku rád, že Oscary vyhrál, protože jestli je něco dobrý film, pak to je Spotlight. U mě to nejlepší hodnocení a 85%. Dva Oscary za nejlepší původní scénář a film. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Spotlight, to je kvalitní drama. Byla jsem o tom přesvědčena ještě před tím, než jsem se na něj vůbec podívala. Přesto se ale nemůžu ubránit pocitu, že jsem očekávala něco víc. Třeba prvotřídní emoce a dechberoucí podívanou plnou napětí... Ta strohost a minimalismus snímku možná pro mě nebyl to pravé ořechové... ()

higuain 

všechny recenze uživatele

K čemu je silný námět, když je podán rutinně? Na Spotlight by se měli podívat především pisálci z Blesku, alespoň by získali představu o tom, jak se dělá kvalitní žurnalistika. Filmařsky však McCarthy nenabídne nic víc, než průměrné dokudrama a silná herecká sestava to nepřebije. Tohle by byl ideální projekt pro Finchera. _____ Edit po Oscarech (29/2/16): Tak Spotlight bylo korunováno nejlepším filmem roku. Inu, je vidět, že někdy stačí vybrat silné (na akademii cílené) téma, zaplácnout to průměrnou filmařinou a pak už jen čekat na vyhlášení. Z těch osmi nominovaných filmů je horší jen Brooklyn. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Občas je lehké zapomenout, že jsme strávili většinu času klopýtáním ve tmě. Když potom naráz vyjdeme na světlo, jako bychom cítili všechnu tu vinu kolem nás." Skvělé novinářské drama, kromě Ruffala zaujali hlavně Keaton a Schreiber. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Zásadnú chybu vidím v tom, že to boli prakticky len 2 hodiny konverzácie o dnes všeobecne známych veciach. Dialóg v archíve, dialóg v redakcii, dialóg na súde. Úmorné. Pripadal som si akoby som sledoval House of Cards s cirkevnou tématikou. Je mi jasné, že Oscara si to zaslúžilo silnou, drásavou témou a atmosférou. Mrzí ma, že za posledné roky získavajú ocenenia za najlepší film veci, ktoré ma nebavili (Birdman, 12 rokov otrokom). Aspoň, že Spotlight nečerpal námet z heroických čias dejín USA ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Velký příběh kolem velkého skandálu církve, který byl, je a bude se opakovat, neboť přirozeností člověk je nejen pomáhat, ale i zneužívat. Každý má svůj Stín, i instituce. Viděno v rámci Tour po Americe. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Film by moh´o dost víc rozdmýchávat emoce, což nedělá a je to dobře. Je správný hledat a nacházet pravdu, je správný věci pojmenovat, ale soud už je lepší nechat na těch vyšších instancích nad námi :-). ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Bravo, takhle se na to musí. Nikoli cestou ždímání citů nad vyprávěním o zneužitých dětech, ale zdánlivě odtažitým novinářským dramatem ve stylu Všech prezidentových mužů, kde tu hrůzu ze zjištění, jak funguje mocná katolická církev (to zneužívání v bostonské arcidiecézi je jen viditelná špička ledovce), postupně odhalujeme spolu s hrdiny. Žádné tvůrčí exhibice nebo žadonění o ceny, stačí precizně zpracované silné téma a máme tu jeden z filmů roku. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Odporúčam prečítať si knihu Zrada aneb Krize v katolické církvi napísanú týmom novinárov Boston Globe. Spotlight len čiastočne odhaľuje všetok ten hnus, ktorý cirkev u svojich úchylných božích služobníčkov podporuje a nehoráznym spôsobom maskuje. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Spotlight mě v úvodu příliš nezaujal, nicméně se z něj vyklubal poměrně zajímavý snímek. Je to hodně upovídaný film, takže to bylo docela náročný přes dvě hodiny poslouchat / číst a do toho se ještě snažit vnímat souvislosti, ale sympatické herecké obsazení tomu trochu pomohlo. Původně jsem si myslel, že to bude stát jen na Ruffalovi, ale řekl bych, že Rachel McAdams byla o trochu málo ještě lepší (a napravila si tak renomé za idiotskou Manželskou klec). Dobrej byl i její neznámej kníratej kolega. A jelikož to kardinálovi všechno prošlo, tak opět podtrhuje film skutečnost, že církevní hodnostáři jsou zmrdi. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Zpracování filmu mi sice nepřišlo úplně dokonalé, ale chápu - šlo se po systému, ne po konkrétním jednom příběhu, který by možná přinesl více emocí. Ale nejdůležitější je tady stejně to SDĚLENÍ, ta scénářem naservírovaná obludná fakta. Tady už nejde přece o pokrytectví, ale o jasnou matematiku. Ty čísla mluví sama za sebe a není jediný důvod se domnívat, že by šlo jen o nějakou lokální záležitost. Ale především to dokazuje, že celibát je pro přirozenost člověka naprostý nesmysl. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Pro někoho jen nudné tlachání, pro člověka, který se (ač velmi, velmi povrchně) zajímá o právo a žurnalistiku, docela kvalitní pokoukání. Vždycky mě na novinařině přitahovala především investigativa, tudíž nahlédnutí na "vyšetřování", navíc tak zajímavého tématu, byl pro mě skutečnou pastvou. Příjemné také bylo, že nás příběh nepotřeboval šokovat příliš detailním pohledem na danou problematiku a odsoudit a zavrhnout tak vše kolem, jak to u myšlení většiny lidí bývá, naopak jsme dostali poměrně ohleduplně zpracovanou verzi s perfektními hereckými výkony a opravdu kvalitním a zaslouženě oscarovým scénářem. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Tento film, mě celkem překvapil ne, že bych z něho byla nějak ohromená, ale líbil se mi. Na to, jak hrozně nudný byl začátek, tak to potom začalo být zajímavé a postupně se to vyvíjelo. Je to celkem mazec, že je to podle skutečné události, ale nijak mě to nepřekvapilo, jelikož tohle je o církvi všeobecně známo... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* investigativní novináři si vzali na triko velkou kauzu a podařilo se ji úspěšně dokončit a za to si poctu v tomto filmu zasloužili. Tématu se chopil režisér dobře a zaměřil se hlavně na poctivou a dlouhodobou novinářskou práci, než aby diváky šokoval scénami se samotným obtěžováním. Herecké obsazení je slušné a známé tváře mi nerušily působivý filmový zážitek. Na druhou stranu je to film, který určitě neláká k repríze - přesto doporučuji. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet podľa skutočnej udalosti investigatívneho novinárskeho teamu, ktorý sa pustil do naozaj zlomového prípadu a odhalili napokon viac ako asi spočiatku dúfali. Zaujímavé, čo všetko sa týmto novinárom podarilo odkryť a napokon sa celá sieť farárskych pedofilov zrútila ako domček z kariet. No nejde mi do hlavy, prečo to trvalo tak dlho, keď už aj predtým sa odkrylo viacero takýchto špinavostí v podaní "svätých" služobníkov v sutanách... OK, ale teraz k filmu samotnému. Napriek parádnemu námetu, mi to spracovanie bohužiaľ prišlo také ťažkopádne, miestami naozaj zdĺhavé. Akosi tomu chýbal nejaký svižnejší spád, ktorý by si filmu takéhoto typu určite jedine prospel. Herecké obsadenie na výbornú, obzvlášť Mark Ruffalo. Ale celkový dojem kolíše niekde na hranici 3 a 4*. Atmosféra tejto investigatívnej "detektívky" bola v podstate dosť dobre zvládnutá, ale žiaľ, chýbala tomu potrebná dramatizácia... ()

Související novinky

Z La La Landu na Měsíc

Z La La Landu na Měsíc

24.06.2017

Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) se letos stal nejmladším režisérem, který má doma na poličce Oscara. Jeho další film tak doprovází astronomická očekávání, před nimiž by se kdekdo schoval k… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama