Reklama

Reklama

Lady Hamiltonová

  • Itálie Le calde notti di Lady Hamilton (více)

Obsahy(1)

Byla příliš krásná a na začátku příliš chudá. Náruč admirála Nelsona ji přinesla skutečnou lásku... Na počátku svého příběhu je Emma Lyonová (1765–1815) chudá, naivní pasačka, jejíž krása upoutá známého malíře. Ten ji pozve do Londýna, jako svou modelku. Ani Londýnu nemůže uniknout její mládí a půvab. Emma ví, co chce a ve vyšší společnosti rychle ztrácí svou naivitu. Její vyhlídky na „správný“ sňatek však kazí nízký původ. Až lord Hamilton dokáže ocenit její upřímnost a radost ze života a těšit se z pouhé její přítomnosti. Lady Hamiltonová se po letech opět setkává s mužem svého života, ze kterého se stal slavný admirál Horatio Nelson. Jejich štěstí však přetne osudová bitva u Trafalgaru. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Toto francouzské ztvárnění anglické látky je poznamenáno na Dumase velkou historickou věrností a klade otazník nakolik novodobá Pygmalion odpovídá skutečnosti nebo ne. Michelle Mercierová, podpořená vydatně Libuší Švormovou, demonstruje, že její silou nebyly anatomické přednosti, ale skutečný, nikoliv zanedbatelný talent. Stejně zdařile jsou ztvárněny i obě hlavní mužské role a na poměry v lehkém žánru i neobvykle dobře propracovaný scénář a přiměřeně  je pojednána i výprava. Obraz tragické romantické lásky, která v nejvyšších vrstvách tehdejší společnosti zase nebyla tak neobvyklá (Pompadurka) není přepjatý a asi opravdu zrcadlí skutečnost. Romantické filmy této kvality mají také právo na existenci a mají co nabídnout a ukázat. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Krátce po posledním dílu pentalogie o markýze andělů si Mercierová zahrála Lady Hamiltonovou podle románu Dumase staršího z roku 1865 (Dumas se inspiroval skutečnou osobností Dame Emmy Hamilton 1765-1815).  Tentokrát se pohybujeme v Londýně a na anglickém venkově, vše vrcholí bitvou u Trafalgaru. Jiné století, jiná barva paruky, ale Mercierová je nadále velmi sošná a milují ji muži i ženy. Zejména tedy královna Marie Karolína Habsbursko-Lotrinská (Nadja Tiller). V češtině kupodivu potěší klasický dabing s Libuší Švormovou. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Plky, plky, plky. Navlečené do rób a paruk. Ale Merciérové to slušelo proklatě, i když ta jedna scéna, kde "léčí" pacienty nahoře bez, je podle mě dublérka, protože když je jí vidět do obličeje, je to zase v detailu bez těla. Kariérní vzestup přes postel, zpracován hrozně mělce, jak už to u podobných filmů (Sissi) bývá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mercier je záruka postavy, ktorá bude navždy angelikovská a ani tu to nie je inak, v podstate jej hranie je to isté. Len až také romantické sílené tu nie je, žiadny kulhavý De Peyrac, za to však historicky nepodložené sexizmy a dokonca aj nádych lesbizmu, ktorý však pre Emmu Lyon dokázaný asi nie je. Každopádne ukázané, že kurtizána sa vždy dostane nahor, ono to platí od vekov až dodnes, ale je to obdivuhodné? ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jestlipak by si dnes režisér troufl tak zcela bezostyšně obnažovat před kamerou herečku, když to nemá jiný smysl, než jen předvést tehdy vskutku líbezné vnady Michele Mercier? ____ Francouzi si natočili příběh jednoho z největších britských hrdinů, který je navíc porazil. Trochu ironické, ne? Nicméně, příběh pojali pietně, Nelsona nijak nesnižují. ___  I když je vyprávění francouzsky lehkonohé, tak začíná hned dvojím pokusem o znásilnění, pak nijak nezastírá homosexualitu některých aktérů nebo prostituování se kvůli penězům a později kvůli společenským výhodám. ____ Lady Hamiltonová bere vše pragmaticky, přesto dokáže podlehnout romantickému citu. Děj odsýpá hezky rychle, my se bavíme jejími dobrodružstvími a možná právě pro tu lehkost divák snadno přehlédne, že jde ve skutečnosti o tragický příběh s pár hezkými chvilkami. Já lady Hamiltonové i Michele fandila a obdivovala její kuráž a nezdolnost. SHRNUTÍ: Není všechno je Angelika, co má dlouhé lokny a miluje fyzicky zmrzačeného muže. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Viděno v televizní premiéře, bohužel komentář+hodnocení  jsem nestihl odeslat do půlnoci, protože jsem ňouma. Velmi cením premiérové uvedení filmu na ČT s původním, dodneška nevysílaným, kinodabingem. Super, že se o podobná překvapení na ČT  pořád snaží. Film je dle očekávání prostě jen další kostýmovka s Michele Merciér, ale i tak jsem byl občas překvapen, jak tady z ni zase všichni ztrácejí rozum (dokonce i ženská, neskutečný), že je to až směšný  a tentokrát se scénař někdy možná ani nesnaží  tolik zakrývat, že Michéle je za obyčejnou děvku.  Možná jsem v sobě ztratil kus romantika nebo prostě na něčem takovém už dneska moc romantiky nevidím, notabene, když má člověk to samé už v osvědčené Angelice.  Dabing nemá cenu chválit, ale  na ty počty milenců jsem se svými matematickými schopnostmi nevystačil. Pro zajimavost jsem asi rád viděl (kvůli dabingu určitě), ale opravdu  z dnešního pohledu nejde  už o nic fascinujícího. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdo neměl dost Angeliky, může se dorazit tímto kusem, neb luzná Michèle hraje zde téměř identickou roli, a je jedno, že má jiné kostýmy, které jí samozřejmě všechny úžasně sluší, jinou barvu vlasů a jiné milence. Dobová kostýmní a lehce erotická podívaná s vážně myšleným, leč dnes mírně směšně působícím koncem. Film, který stojí za to shlédnout výhradně kvůli půvabům hrdinčiným. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Angelika for ever. 1)  Dojmu, že jde o jakousi anglickou verzi Angeliky, nasvědčuje nejen podobný příběh, ale i stejná 30letá Michèle Mercierová (včetně dabingu Libuše Švormové). Jenom měli Angláni menší rozpočet, a tak vecpali všech pět dílů do jednoho filmu._____ 2)  Fakt, že jde o zpracování Dumasova díla, na věci nic nemění - Dumas psal podobné limonády velmi často._____ 3)  A že je to podle skutečnosti? Inu, život tropí hlouposti. Svatej slamníku!_____  4)  K tomu všemu hraje Humoreska od Dvořáka._____ 5)  Podle titulků byl film vyroben v roce 1969._____ 6)  Teď koukám, že většinu těchto postřehů už uvedli kolegové přede mnou. Ale já to nevěděl, čestné pionýrské!_____ 7)  Výstižný koment: Autogram***. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Vydá-li se. Líhat, bohatě střídat. Mizí lůzy. Blýskne se coby lehká múza. Pod nákladnými lustry, honosnými baldachýny. Hladí, hlídá si, hltá sametové měšce pod zdobnými kabátci, aby mohla lahodit jen  jedinému /pří/stavu. Ale i ten nejslunečnější, když povolání zavelí, zahalí mlhy. Soukromý ostrůvek lásky zmaří dálky války. Život zasype tón slánky. Slzavým krokem dolů schod. Obtěžkána jen jedinou hojivou náručí. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Muži prichádzajú, muži odchádzajú, len Angelika je večná. Oblečená v každej scéne v iných šatách alebo ešte lepšie bez šiat. –––– Nemůžete mě ztratit, protože jsem dosud nikdy nikomu nepatřila. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Obsahuje snad nejhůř natočenou námořní bitvu, co jsem kdy viděl. I když je to scéna málo podstatná, stejně vypadá šíleně a zahraná je absolutně hrozivě. Jinak film sám o sobě je Angelika s jinými postavami. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Alexandre Dumas st. psal vždy dobrodružné knihy plné akce, napětí a soubojů. Tentokrát však popsal osudy Emmy Lyon později Lady Hamilton. Přiznám se ale, že mě takové story nebývají zrovna sympatické, byť uznávám, že ženy v tehdejších dobách neměly moc kapitálu než své vnady. A zrovna Emma je toho důkazem. Ta se doslova proš...la do lepší společnosti, když se vyválela s každým, s kým jen mohla a od koho čekala, že ji posune někam výš. Netvrdím, že film nepůsobí dobře, co se kostýmů a hereckých výkonů týče, ale viděl jsem skutečně náznak lesbické touhy? To snad v té době asi ne. Michèle Mercier je krásná, ne že ne a je to oku lahodící pohled. Nakonec je snímek vlastně nadčasový. I dnes se stále mnoho žen dostává nahoru přes postel stejně jako k majetku a penězům. To je něco, v čem muži nikdy ženám konkurovat nemohou. ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu, samozřejmě díky Michele Mercierové, má zřetelné "angelikovské" zabarvení. Něco, čemu se ve výpočetní technice říká CtrlC, CtrlV. A samozřejmě staví na jejím fyzičnu - tomu nepodlehne jenom londýnské mužstvo té doby, ale i mnoho diváků. Pokud však znáte reální život Lady Hamiltonové, nepochybně z filmu vidíte, že vychází ze skutečnosti. Nemá asi smysl rozebírat klady a zápory filmu. Není to žádné velké umění, které zapadne do filmového kánonu, ale film na který se dá dívat a bavit se, je to včelku nenáročná, ale příjemná zábava. Závěru však schází informace o skutečném konci Lady Hamiltonové. O tu je divák ochuzen, ale možná bylo záměrem vést diváka k tomu, aby se jejím životem zabýval dál. I když...v době bez internetu bych i o tom trošku pochyboval. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Michele Mercierová s oblibou blábolí dodnes, jak strašlivě jí Angelika zničila její hereckou karieru, ba dokonce život. Chlubí se, jak převezla režiséra, když si bradavky v koupací scéně v Markýze andělů přelepila křížem černou lepící páskou, aby případné "lechtivé" záběry museli vystříhnout. Tady se předvádí mnohem víc, i když podle mě jsou některé záběry s dabérkou. Ale zezadu, zadek i nohy tady předvede víc, jako v Angelice za všech pět částí dohromady. Jenže tenhle film ukazuje, že na víc nikdy herecky neměla. Ještě jsem ji viděl v nějakém francouzském westernu, který si hrál na Tenkrát na Západě (opravu ale jenom hrál...) a bylo to pokaždé to samé. Film je vysloveně plytký, když to člověk porovná třeba s Tomem Jonesem (mužská obdoba hlavní hrdinky), který je snad starší i než Angelika, nemůže to nevidět a nevnímat. Ona romantická láska s Nelsonem se ani geniálnímu autorovi předlohy moc nepovedla, dělat z Emmy nevinnou hrdinku je trochu trapas. Zatraceně dobře věděla, co a proč dělá a do čeho jde a za jakým účelem. Nelson byl ve své době superstar a zrovna tak, jako se chlubila jedna česká modelína, jak "sejmula" svého času W. Snipese, aby se později provdal do Itálie za jinou superstar, tak to úplně stejně řešila Emma ve své době. Ta rádoby plačtivá závěrečná scéna, kdy musí s Nelsonovým potomkem na ruce opustit katedrálu sv. Pavla je hodně laciná. Nelson je zde podán jako sošný bijec, ve skutečnosti to byl drobnější muž a onen šermířský souboj na Sicílii by asi takhle opravdu asi těžko absolvoval. Nehledě na fakt, že tohle už bylo XIX. století a mušketýři dávno zmizeli v propadlišti dějin. A tak jediné, co mě pobavilo v téhle kostýmně studiové podívané byla ona nádherná sicilská královna, která sexeppealem Mercierku výrazně převyšovala a zasmál jsme se při papundeklové bitvě u Trafalgaru. Ale to je asi tak vše. Viděl jsem, kdysi to byl film, o kterém se dost mluvilo (bolševik ho do kin pustil stejně jako tu Angeliku), ale jednou stačilo. Ani nevím, za co jsem dal tu jednu hvězdu. Vlastně už vím, za Nadiu Tiller a docela zábavného malíře, který věděl, která bije... ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Zdá sa že Michèle Mercier sa nepodarilo vymaniť z Angelikinho charakteru ani v tomto filme. To čo však Angelika zažije v niekoľkých filmoch zažije lady Hamiltonová v jednom. Scenár je naivný až prostoduchý a miestami priamočiarosťou príbehu hraničí až s pornografiou a nebojí sa zabŕdnuť aj do homosexuality. Na dobu vzniku celkom odvážne erotické scény predčia Angeliku o koňskú dĺžku a pokiaľ sa o Angelike hovorilo že nebola "ľahká" lebo nedala každému, ale len tomu kto poprosil, tak lady Hamilton nebolo treba ani prosiť. Stačilo mať šľachtický titul. A tu sa podobnosť s Angelikou nekončí. Podobnosť vzťahu Emmy Lyon a lorda Nelsona s Joffreym de Peyrac je očividná a admirál má dokonca podobnú jazvu na tvári. Pritom produkcia je veľmi dobrá. Hlavne na výprave a kostýmoch sa nešetrilo. A to je s telom Michèle Mercier jediné čo tento film môže ponúknuť. Herecké výkony nie sú úplne tragické, ale charaktery sú príliš ploché, aby sa tu nejaké herecké umenie mohlo vôbec prejaviť. 50% ()

elma 

všechny recenze uživatele

Strašný dialogy, strašlivé herecké výkony hlavní hrdinky, dala bych odpad, ale kostýmy byly dokonalé. ()

Reklama

Reklama