Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pěkné, v autentickém egyptském prostředí, i když poněkud zdlouhavé. Není třeba vytýkat řadu nepravděpodobností, to se u tohoto žánru promíjí. Taktéž český dabing Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského z roku 1999 není nejhorší, ovšem opět nezapře v jistém ohledu ignoranci a soudobou tendenci zhrublosti. Např. nelze pochybovat, že Hercule Poirot by jako katolík nikdy neřekl "sakra", kteréžto slovo je vlastně projevem klení. Toto slovo se zdaleka tak hojně nevyskytuje dokonce ani v socialistickém (komunistickém, ateistickém) dabingu, zato po roce 1989 se díky Poleďnákové a Tišnovskému zabydluje už i v dětských filmech. Ale to jen takové malé odobočení, které se ostatně daleko více týká mnoha jiných titulů... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Jedno je isté, a to, že prachatú Linnet Doyle - nenávideli viacerí na ľodi, ktorá sa plavila po rieke Níl, ale kto ju úkladne zavraždil ? Áno, nachádzajú sa tu ľudia, ktorí ju zrovna nemajú príliš v láske, majú s ňou nevyriadené účty, de - facto, sama si o to koleduje, ale to ešte neznamená, že jej teraz priložím revolver k hlave a stlačím spúšť. Páchateľ / lia má / jú smolu, lebo sa práve, belgický detektív, Hercule Poirot, tu objaví, on sa tu nevykryštalizoval, len si chcel oddýchnuť, zrelaxovať, načerpať nové sily, namiesto toho, bude mať plné ruky práce, kde mu bude pomáhať plukovník, ktorý ho zachráni aj pred úštipačnou kobrou, a ďalšími pasažiermi na palube, prekrásnej ľodi, ktorá za nič, prakticky nemôže. Fakt, brilantný film, ktorý ma ihneď nenadchol, trochu som sa obával prílišnej dĺžky, 2 hodiny a 20 minút, sa mi zdalo akosi veľa na detektívku, ale nepociťoval som nudu, od prvej vraždy, naberá fantastické obrátky, vrážd bude pribúdať, ako húb po daždi, ale to ešte nie je všetko, prichádza do úvahy, vynikajúci ZVRAT, ktorý si ma získal. Rozmýšľal som, ako sa veci vlastne majú, a neprišiel som na to, ba, nechal som sa odrbať, až tak mi to nevadí. Nečakal som takúto krasojazdu od režiséra - Guillermina, ktorý ma naštval Sklenenným Peklom, a ani , že Peter Ustinov zo Spartacusa, Stanleyho Kubricka, bude takýto šikovný detektív, vôbec vidieť množstvo výborných hercov, Bette David, David Niven, či Mia Farrow, Maggie Smith, Angela Lansbury, je prospešné, perfektné obsadenie, kde sa každý dostane na radu. Kvaitné spracovanie látky, podľa nápadu Agaty Christie. ()

Reklama

Lopic 

všechny recenze uživatele

Dobrou detektivkou od Agáty Christie nikdy nepohrdnu a toto zpracování bylo pro mě lepší než uznávanější Vražda v Orient Expresu. Škoda, že jsem četl knihu před shlédnutím filmu, takže jsem věděl pointu, ale i přesto bylo to pátrání po vrahovi víc něž dobrý. Představitel Hercula Poirota podal dobrý výkon, ale prostě mi k tý postavě nějak neseděl, představoval sem si ho jinak. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Návrat do časů, kdy filmový svět byl ještě v pořádku. Kdy filmy měly pěknou výpravu a nebyly zapleveny CGI bordelem, kdy nebyl strach tvůrců pozvolna a trpělivě budovat atmosféru a vyprávět příběh a kdy scénáře měly hlavu a patu. Kenneth Branagh si zjevně nedělal poznámky. A herečka pouhých dvou výrazů Gal Gadot očividně také ne. ___ PS: Velmi příjemně mně překvapila Angela Lansbury, tak expresivně a s chutí zahranou roli bych od ní nečekal. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení v přeci jen dost natahované detektivce. Lansbury už je tou babkou, kterou známe z "novácké Jessicy Fletcher" a opravdová kráska ve filmu chybí. Ustinov-Poirot je nesympatický až běda, o moc lepší dojem vzbuzuje Niven. Ze tří dabingů (!) doporučuji jedině ten první (ČST Praha 1984), jemuž nevévodí nikdo jiný než Eduard Cupák s Čestmírem Řandou. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Vtipný moment nastal pri milostnej scéne medzi Lois Chiles a Simonom MacCorkindaleom, keď Chilesovi pristála na zuboch otravná púštna mucha. Herci pokračovali, ako najlepšie vedeli, ale štáb vybuchol od smiechu, keď Guillermin našťastie zavolal „strih“ a nariadil ďalší záber. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama