Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 3

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Recenze (485)

helloween93 

všechny recenze uživatele

Bizardní film, který má zajímavý námět a cca první polovinu, jenž v druhé části balancuje někde mezi krizí středního věku a ekologickou agitkou s posláním. Christopher Waltz jako Dušan si podmanil každou scénu, kterou ve scénáři dostal. Nedivím se, že byl film takovou finanční zkázou. Proč to proboha Paramount nasadil v období Vánoc proti SW, Jumanji, Greatest Showman a Ferdinandovi? I kdyby byl Downsizing kratší a zábavnější, nikdy se v téhle konkurenci nemohl prosadit. 2* ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Velmi aktuální téma v hravých kulisách a taky že mi to během první vtahující hodinky pěkně šrotovalo v hlavě. Velký potenciál pro drama, ale i komedii směřuje Payne spíše k tomu prvnímu, což vůbec nevadí (na odfrknutí tady máme Waltzova Dušana :-), nicméně postupně se děj na svých křižovatkách vydává směrem, kde ztrácí na své svěžesti, která je v první polovině všudypřítomná. Druhou půli nejlépe charakterizuje samotný konec, který vyzní nemastně neslaně do ztracena. Payne dotáhl perfektní myšlenku k "jen" zajímavému filmu, ve kterém je vše dotaženo tak nějak na půl (od zajímavých myšlenek až po vedlejší postavy a vlastně i Damon samotný nakonec neví, čí je) , přitom to mohlo být perfektní. 65% ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Donwnsizing je niečo pre mňa nevídané. Často má film nejaký ten dej a potom má isté posolstvo, istú hodnotu. Ak sa mi film v istom zmysle nepáči, vo väčšine sa mi nepáči len jedna z týchto dvoch vecí, no tu, ma nezaujal ani dej a ani myšlienka filmu. Film je nudný. Je bez dynamiky, bez nejakého výrazného posunu, ktorý by so mnou zamával. Zaujímavé ale je, že viac mi prekážala tá myšlienka. Problém preľudnenia Zeme je téma, ktorá ma naozaj zaujíma. Je to podľa mňa jeden z najväčších problémov dneška. No nápad zmenšovať ľudí, aby sa zmenšil dopad na životné prostredie je jednoducho smiešny, nepraktický a v neposlednom rade nemožný. Ok, nebudem tu vysvetľovať ako sa to vedecky nedá, skôr mi prekáža tá nepraktickosť a až by som povedal utopickosť. Takýto štýl života jednoducho nie je možný a preto tento film akurátne spadá do kategórie sci-fi. Jasné, film poukazuje na tú odvrátenú stranu tohto javu, no mňa nenadchla už tá prvotná myšlienka a v tom tkvie najväčší problém. Digitálne kúsky sú bez debaty skvelé a hlavne to v mojich očiach zachraňuje aspoň trochu tento film. Našiel som tu však toľko problémov, že sa mi to jednoducho nepáčilo a to nemôžem povedať o veľa filmoch. Použijem vtipnú terminológiu, ja som bol stopár, ktorý stopoval na diaľnici a Donwnsizing bolo auto, ktoré na jednoducho minulo, no neúmyselne. Minulo ma a som veľmi rád, že nezastavilo a ja som nenastúpil. Hlavne kvôli koncepcii. 60 %. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Super... Zase jsem se jednou nasral. Takovej skvělej nápad to byl, trailer slibuje prču od začátku do konce, a on se z toho vyklube proimigrační romantický (rozuměj ukecaný) utahanec. Už ani nepočítám, kolikrát mě tady ta očekávání otrávila. Šel jsem si do kina vypnout mozek a bavit se a místo toho ze mě ve fakt přestřelený stopáži film doluje lítost a emoce. Sotva tři hvězďáky, a to jen díky první polovině a Christopheru Waltzovi, kterej by byl skvělej i v reklamě na zubní pastu. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Alexanderovi Paynovi se podařilo hlavního hrdinu vystrašit (ekonomické tlaky), ponížit, okrást o ženu a udělat naprosto neukotvenou popletenou loutkou v rukách kde koho, klaněnícímu se ve zmatku již kde čemu. Vcelku kruté. Podle mě, ve velmi krátkém neformálním popisu typů lásky pronesené mladou disidentkou po milování na jachtě o sobě autor prozradil omylem mnohem více, než by chtěl. Jeho filmy u mě zatím vždy za 2 hvězdy - tedy konstantní zážitek :-( ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Bizarný film, ktorého zmysel a dôvod vzniku mi uniká. Je to film, ktorý sa vyjadruje k tematike preľudňovania a klimatických zmien a titulné zmenšovanie vzniklo ako riešenie týchto problémov. Wat? Ak by ste čakali, že zmenšenie vyústi do zaujímavých situácii, tak by ste čakali márne – všetci riešia tie isté problémy, aké by riešili aj keby zmenšení neboli. Wtf? Waltzov „Dušan“ je tu z neviem akého dôvodu a vietnamská upratovačka/prenasledovaná bojovníčka za ľudské práva sa mala asi tiež k niečomu vyjadrovať, ale tu už vôbec netuším k čomu. 4+/10 ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Film s naprosto skvělým nápadem, který v prvních pár minutách donutí diváka přemýšlet a zamyslet se. Ta celková idea, že jsou zdroje vyčerpatelné, že se ušetří peníze, životní prostředí a další celá řada věcí, když se lidi nechají zmenšit, je naprosto fenomenální. Dokonce se mi i líbilo, že rodiny se svým průměrným výdělkem si budou žít jako králové, protože úspory jim po zmenšení vystačí na celý život. Bohužel tenhle skvělý nápad je po čtyřiceti minutách zničen. Jakmile se hlavní postava nechá zmenšit a zažije hlubokou životní ztrátu, stává se z filmu jedna velká srágora, která potápí všechny ty skvělé myšlenky, které se rozvíjely v uplynulých minutách. Do toho ještě ve druhé části přibude pár nezajímavých a naprosto nesnesitelných postav (herců) a z celkem fajn filmu se stane děsný průměr, na který radši rychle zapomenete. Skvěle to začalo, hrozně to skončilo, to je film „Zmenšování“. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní přehlídka promarněnýho potenciálu. Námět zmenšování sliboval hodně zábavy a v rámci univerza zmenšenejch lidí se toho dalo vymyslet fakt spoustu (např. různý omezení, který zmenšený lidi z různejch důvodů dělat nemůžou nebo naopak něco dělat musej, přičemž se hlavní hrdina se všim musí - ideálně humornou formou - sžít). Jenže komediální rovina nefunguje vůbec (vlastně jsem jí ani nenašel) a dramatická linie má zajímavější momenty jen v úvodu (náznaky sporů mezi velkejma a malejma lidma nebo řešení udržitelnýho rozvoje). Od vstupu hlavního hrdiny do Pohodova paradoxně veškerá zábava končí a kromě pár zmínek v dialozích člověk ani nepozná, že se všechno odehrává ve zmenšenym světě. Pak už jsem si jen klad otázku, co mělo být hlavnim poselstvim snímku. Ukázkovej případ zbytečný postavy v podobě Dušana? Migranti? Konec světa? Beznohý lidi? Uklízečky? Fakt netušim, ale vim, že mi projekce nedala vůbec nic, tempo vyprávění je šíleně pomalý a v kombinaci s předlouhou stopáží se z Downsizingu stává děsně nudná podivaná. Jako jediný pozitivum bych viděl filmařinu a sympatickýho (byť trochu zbytečnýho) Matta Damona, za což letí druhá hvězda. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem komedii, ne vážné drama bez špetky nadhledu. Tvůrci se nebojí pokládat spoustu otázek, ohledně budoucnosti lidstva, environmentální otázek, což jim nemám za zlé, ale nezastihlo mě to ve správném rozpoložení. Navíc je to ke konci hodně melancholické, zvláštní a chování hlavního hrdiny a ostatních postav často nelogické. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání! Čekal jsem komedii, která staví na konfrontaci "velkého" a "malého" světa s pěknými triky. Dostal jsem jen multikulturní, ekologickou agitku s chabým scénářem a nudným příběhem. Stačí se tedy nechat zmenšit na 10 cm, jako "Pavel Šafránek", vzít si beznohou Vietnamku a hurá, jde se zachránit svět. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Tá protivná vietnamka mi žrala nervi. O to asi tvorcom išlo vytvoriť tak protivnú postavu. Bohužiaľ to film veľmi zráža. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Dobře, někdy se chovám jako hajzl, ale svět hajzly potřebuje, jak jinak by se sračky dostaly ven?" Natáčí se postapokalyptické filmy, ale tohle je asi první předapokalyptický. A k tomu i romantika. "Já říkal, že mu nikdy nic v životě nevyjde!" ()

nwx 

všechny recenze uživatele

Obrovske zklamani. Tretina naprosto skvela, pak se na scene objevila nejaka Vietnamka a zacala pitomina s jeji drevenou nohou a od te chvile nudna pitomina az do konce, kera uz nijak netezila z toho nosneho napadu, podle ktereho je film i pojmenovan. Jakoby to byly dva ruzne filmy, ten prvni skvely o zmensovani a ten druhy pitoma love story. Hvezdicka za prvni tretinu. ()

Reklama

Reklama