Reklama

Reklama

Apollo 13

Trailer 1
USA, 1995, 140 min

Režie:

Ron Howard

Předloha:

Jim Lovell (kniha), Jeffrey Kluger (kniha)

Kamera:

Dean Cundey

Hudba:

James Horner

Hrají:

Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, Kathleen Quinlan, Miko Hughes, Max Elliott Slade, David Andrews, Chris Ellis, Joe Spano (více)
(další profese)

Obsahy(1)

"Nejúspěšnější neúspěšná" akce v dějinách americké astronautiky se odehrála ve dnech 11. až 17. dubna 1970. Tehdy po pečlivých přípravách, zcela bez povšimnutí veřejnosti, která už podobné lety brala jako samozřejmost, vystartovala k měsíci posádka ve složení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, který na poslední chvíli nahradil kvůli zdravotním potížím původního člena posádky, Kena Mattingliho. První dny letu proběhly hladce, ale pak, 13. dubna se z reproduktorů v řídícím středisku ozvalo legendární "Houstone, máme problém." Utrhla se jedna z nádrží s kyslíkem a poškodila přitom druhou. Začal klesat tlak, objevily se potíže se spojením. Posádka pochopila, že jejich sen, stanout na povrchu měsíce, je ztracen a změnil se v zoufalou bitvu o život. Aby ušetřili vzduch, přesunou se astronauti do přistávacího modulu a pokouší se udržet loď ve směru. V Houstonu je rozhodnuto využít pro návrat gravitační sílu Měsíce a tak astronauty čeká nesmírně obtížný, ne-li nemožný úkol. Obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Celý svět se zatajeným dechem sleduje drama odehrávající se daleko za hranicemi zemské atmosféry... Film byl nominovaný na Oskara v 9 kategoriích, nakonec se mu podařilo získat dva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (563)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Posádka kosmické lodi Apollo 13 vyráží na (NASA sponzorovaný) výlet na Měsíc. Všichni se těší na to, až je bude celý svět s napětím v očích pozorovat u obrazovek a mají pro tyto chvíle přichystány nějaké ty fórky z beztížného stavu. Jenže na měsíci již byly dvě posádky před nimi, další mise má proto mizivou sledovanost a to až do chvíle ozámení strohé věty: "Houstone, máme problém!" Od tohoto okamžiku začíná boj o holý život členů posádky, který znuděné diváky zase přinutí, s popcornem a coca-colou v ruce, sledovat televizi. Do hlavní role příběhu se v tu chvíli dostává, místo zmrzlých kosmonautů, přesvědčivý řídící letového provozu Kranz, jehož jistota v bezpečném návratu astronautů je nebezpečně nakažlivá. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek kosmonautiky, tudíž je pro mě tento film velkou srdcovou záležitostí. Apollo 13 je pravděpodobně jeden z nejlepších filmů Rona Howarda, a potažmo i jeden z nejlepších filmů (alespoň pro mě) o vesmírném programu Apollo. Skvělé herecké obsazení, v němž nejvíce dominují Tom Hanks, Kevin Bacon a Ed Harris, krásné záběry na startující raketu a na následné pohledy ve vesmíru, a brilatní dialogy, jenž jsou věrnou kopií skutečných rozhovorů které probíhali mezi řídícím střediskem a lodí v den katastrofy. Apollo 13 je film k němuž se vždy rád vrátím. „Houston, we have a problem.“ ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. Main Title - James Horner ,2. One Small Step - Walter Cronkite And Neil Armstrong ,3. Night Train - James Brown ,4. Groovin' - The Young Rascals ,5. Somebody To Love - Jefferson Airplane ,6. I Can See For Miles - The Who ,7. Purple Haze - Jimmy Hendrix ,8. Launch Control - Dialogue/Soundtrack ,9. All Systems Go - Dialogue/Soundtrack ,10. Welcome To Apollo 13 - Dialogue/Soundtrack ,11. Spirit In The Sky - Norman Greenbaum ,12. House Cleaning - Dialogue/Soundtrack ,13. Houston, We Have A Problem - Dialogue/Soundtrack ,14. Master Alarm - Dialogue/Soundtrack ,15. Into The Lem - Dialogue/Soundtrack ,16. Out Of Time - Dialogue/Soundtrack ,17. Darkside Of The Moon - James Horner ,18. Failure Is Not An Optinon - Dialogue/Soundtrack ,19. Honky Tonkin' - Hank Williams ,20. Blue Moon - The Mavericks ,21. Waiting For Disaster - Dialogue/Soundtrack ,22. Re-Entry And Splashdown - James Horner ,23. End Titles - James Horner , ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná záležitost u které je všechno tak jednoduché, klidné a bez většího problému. Tyto aspekty by mohly být lépe vygraovány, film mohl mít větší tempo, tak o 20 minut menší délu, lepší akci a hned by to bylo o jasnou hvězdu vyšší. Ale nevadí. Film jsem viděl jednou a stačí to. Hodnotím na 59% = *** ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Nezajímavé, nudné, přitroublé dialogy, bez lepšího příběhu, naivita, pořádná dávka propagandy a happyend na závěr = Apollo 13. Technicky je film ale zdařilý a svojí nadprůměrnost sráží již napsané zápory výše, které mi nedovolí ohodnotit tento snímek čtvrtou hvězdičkou. Ze všech herců se mi líbil akorát charismatický Ed Harris, který hrát prostě umí a sledovat ho v každém filmu je pro mě přímo potěšením. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (56)

  • V skutočnosti Jim Lovell (Tom Hanks) hlášku "Houston, we have a problem" ("Houston, máme tu problém") nikdy nepovedal. Bol to Jack Swigert (Kevin Bacon), ktorý povedal "Okay Houston, we´ve had a problem here" ("Dobre Houston, mali sme tu problém"). Jim Lovell to o pár sekúnd po Swigertovi len zopakoval. Ron Howard potvrdil, že filmová hláška vyznieva dramatickejšie ako tá skutočná. Takisto Gene Kranz (Ed Harris) hlášku "Failure is not an option" ("Neúspech neprichádza do úvahy") nikdy v skutočnosti nevyslovil. Avšak zapáčila sa mu natoľko, že ňou pomenoval svoju autobiografickú knihu. (Stefan_M)
  • Odpad se z lodi nevypouštěl, obzvláště ne během letu k Měsíci, kdy by mohlo dojít k významnější navigační chybě. (Kriklan49)
  • Záznam Saturnu byl vytvořen speciálně pro film pomocí miniatur a digitálních efektů. (KucC)

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama