Reklama

Reklama

Apollo 13

Trailer 1
USA, 1995, 140 min

Režie:

Ron Howard

Předloha:

Jim Lovell (kniha), Jeffrey Kluger (kniha)

Kamera:

Dean Cundey

Hudba:

James Horner

Hrají:

Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, Kathleen Quinlan, Miko Hughes, Max Elliott Slade, David Andrews, Chris Ellis, Joe Spano (více)
(další profese)

Obsahy(1)

"Nejúspěšnější neúspěšná" akce v dějinách americké astronautiky se odehrála ve dnech 11. až 17. dubna 1970. Tehdy po pečlivých přípravách, zcela bez povšimnutí veřejnosti, která už podobné lety brala jako samozřejmost, vystartovala k měsíci posádka ve složení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, který na poslední chvíli nahradil kvůli zdravotním potížím původního člena posádky, Kena Mattingliho. První dny letu proběhly hladce, ale pak, 13. dubna se z reproduktorů v řídícím středisku ozvalo legendární "Houstone, máme problém." Utrhla se jedna z nádrží s kyslíkem a poškodila přitom druhou. Začal klesat tlak, objevily se potíže se spojením. Posádka pochopila, že jejich sen, stanout na povrchu měsíce, je ztracen a změnil se v zoufalou bitvu o život. Aby ušetřili vzduch, přesunou se astronauti do přistávacího modulu a pokouší se udržet loď ve směru. V Houstonu je rozhodnuto využít pro návrat gravitační sílu Měsíce a tak astronauty čeká nesmírně obtížný, ne-li nemožný úkol. Obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Celý svět se zatajeným dechem sleduje drama odehrávající se daleko za hranicemi zemské atmosféry... Film byl nominovaný na Oskara v 9 kategoriích, nakonec se mu podařilo získat dva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (563)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Tleskám Howardovi. Skvěle vykreslená beznaděj kosmonautů, kteří netuší jak dlouho budou žít a už se nespoléhají, že budou zachráněni. Ale lidé někdy dokážou úžasné věci a jsou schopni přes všechny ty zlé věci i pomáhat a zachraňovat. Ti vědci a všichni, kteří dokázali Apollo dostat na zem, jsou asi největší hrdinové, jaké jsem kdy ve filmu viděl. Do toho všeho hraje znovu precizní Hornerova hudba a my s úžasem sledujeme největší záchrannou operaci v historii. Úžasná atmosféra, skvělé herecké výkony, vizuál je v některých místech dechberoucí. A tento film znovu ukazuje i nicotu člověka ve vesmíru. oscaři zaslouženi 4 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvostný film o kosmonautech a o tom jakou to dá námahu vylízt až na samý vrchol matičky Země a že to není nic jednoduchého. Ve filmu hraje řada výborných herců, ale jasné je že v tomto filmu je herec numero uno Tom Hanks, jakožto u mnoha filmů i když bych chtěl vyzdvyhnout Eda Harrise, Billa Paxtona a Kevina Bacona, kteří mu bravurně sekundují. Jsem rád že byl film o této dalo by se říct jedné z největší vesmírné události Americké historie tedy až po Armstrongovi natočen, jednou se to ještě bude hodit. ---Kdybych dostal dolar za každou smrt v simulátoru - byl bych na stáří zajištěný. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jak název napovídá, film se věnuje jedné z nejzajímavějších (a nejnebezpečnějších) misí americké, potažmo světové kosmonautiky. A kdyby se důsledně přidržel osobního dramatu tří kosmonautů, snažících se přežít explozi kyslíkové nádrže někde mezi Marsem a Zemí, jeho přínos pro světovou kinematografii by byl asi významnější. Místo toho nám režisér Ron Howard před obličejem vytrvale mává americkými vlaječkami, národní hrdostí a velkými slovy (za zvuku patřičné hudby, samozřejmě). Typická daň - možná podbízení se - úspěchu. Pokud jste si na tento hollywoodský rys zatím ještě nevypěstovali alergii, určitě vás zaujme standardně výborný výkon Toma Hankse a několika jeho spoluhráčů. Ty mohou být jedním z důvodů, proč Apollu 13 vyhradit místo ve své filmotéce. Z hlediska technické kvality vás to, co uvidíte a uslyšíte o zážitek z filmu nepřipraví - naopak jej hodně umocní. Přenos obrazu na DVD je precizní, s velmi čistými plochami a ostrým prokreslením. Uši si zase pošmáknou při startu rakety. Disk patří určitě k tomu lepšímu, co mě prošlo rukama. Co do výbavy naopak patří spíš k tomu horšímu. Ze zajímavějších bonusových materiálů se můžeme kochat maximálně dvěma komentáři. Jeden namluvil režisér, o druhý se postaral osobně astronaut Jim Lowell s chotí. Ani jeden nemá titulky, takže si je většina lidí moc neužije, a to je velká škoda. Pak už zde máme jen textové zajímavosti z natáčení a výroby filmu, filmografie šesti hlavních herců a režiséra, a - tadááá - nezbytný trailer. Existuje docela solidně vybavená sběratelská edice (komentáře, dokument, speciální efekty, srovnání s originálními záběry NASA, atd.), ale kde jinde, než v regionu 1. Film 3/5 - Dobrý film, ale je na něj přes rozvinuté americké vlajky špatně vidět. DVD 2/5 - Kromě komentářů nic moc. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. Main Title - James Horner ,2. One Small Step - Walter Cronkite And Neil Armstrong ,3. Night Train - James Brown ,4. Groovin' - The Young Rascals ,5. Somebody To Love - Jefferson Airplane ,6. I Can See For Miles - The Who ,7. Purple Haze - Jimmy Hendrix ,8. Launch Control - Dialogue/Soundtrack ,9. All Systems Go - Dialogue/Soundtrack ,10. Welcome To Apollo 13 - Dialogue/Soundtrack ,11. Spirit In The Sky - Norman Greenbaum ,12. House Cleaning - Dialogue/Soundtrack ,13. Houston, We Have A Problem - Dialogue/Soundtrack ,14. Master Alarm - Dialogue/Soundtrack ,15. Into The Lem - Dialogue/Soundtrack ,16. Out Of Time - Dialogue/Soundtrack ,17. Darkside Of The Moon - James Horner ,18. Failure Is Not An Optinon - Dialogue/Soundtrack ,19. Honky Tonkin' - Hank Williams ,20. Blue Moon - The Mavericks ,21. Waiting For Disaster - Dialogue/Soundtrack ,22. Re-Entry And Splashdown - James Horner ,23. End Titles - James Horner , ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivá rekonstrukce jedné z nejobdivuhodnějších záchranných operací v dějinách je strhující podívanou, přestože jí chybí ona mocná zbraň podobných příběhů, otázka „Jak to nakonec dopadne“. Technicky dokonalé, autentické, s řadou nezapomenutelných okamžiků, s výbornými hereckými výkony, přesto, jako u většiny filmů Rona Howarda mám pocit jistého střízlivého odstupu. Jako by tomu tak trochu chybělo srdce. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (57)

  • Logo NASA, které je ve filmu používáno, pochází z roku 1975. Děj se ale odehrává o 5 let dřív. (Chrustyn)
  • Tom Hanks (Jim Lovell) si účinkováním v tomto snímku splnil svůj dávný sen, kdy ve svém životě chtěl být skutečným kosmonautem. (Redyx1)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama