Reklama

Reklama

Proč? 13x proto - Série 1

(série)
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 12 h 3 min (Minutáž: 50–61 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Katherine Langford, Dylan Minnette, Christian Navarro, Michael Sadler, Justin Prentice, Devin Druid, Miles Heizer, Kate Walsh, Derek Luke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladá dívka spáchá nepochopitelnou sebevraždu. Pak její spolužák dostane několik nahrávek, které tajemství jejího tragického konce pomalu odkrývají. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (65)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak predovšetkým, bez debaty najlepší seriálový pesničkový soundtrack, čo som vôbec kedy počul. Je tam všetko; Love will tear us apart, Killing moon... ešte aj to Only you tam dokázali zakomponovať nepateticky. Celkovo je to seriál nepatetický, drsný, naturalistický. Emóciami naložený, že ešte než na vás príde depka, cítite sa jak po rane bejzbalkou po hlave. A to ide, prosím pekne, o teen seriál na štýl O.C. California. Toto tu, celé jak to je, je proste exot, ktorý vás láme, láme slovami. Najviac ma dostalo najprv SPOILER! epizóda so stalkerom, keď vyšlo najavo, že Hannah klame. A to "Prečo si mi to nepovedal keď som ešte žila?" A celá záverečná časť. Pri poslednom "Thats me, live and stereo," som mal slzy na krajíčku. A Hannah, tie nevinné oči, tak svojsky nádherná a smutná. Hodne silné. 90% a do 100 tomu chýba asi len väčšia surovosť (a menej vlasového gelu). ()

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stalo sa niečo, čo som už dávno nezažil. Od nedele až do utorka tohto týždňa som sledoval hltavo tento seriál. Prvá séria "13 Reasons Why" je asi to najlepšie, čo som za posledné roky mal možnosť vidieť. Niečo čo ma skutočne hlboko zasiahlo, prežíval som to s každým dielom, vyvolalo vo mne veľa emócií a nenechalo ma chladným. A chcel som vedieť, ako to celé vlastne nakoniec dopadlo. To je signál, že som dostal niečo, čo ma skutočne naplnilo. Môžu za to najmä postavy, spracovanie, no rovnako aj neustále vedomie, že naša (v podstate) hlavná hrdinka je mŕtva. A poznávame jej pocity. Sú tu postavy, ktoré som nemohol stráviť pre to, aké mali povahy. A nemyslím to v zlom. Poviem to tak, že ak sú postavy sympatické, tak si ich človek obľúbi. Ak sú nesympatické, tak nimi budeme opovrhovať od momentu pravdy až do konca. A v prípade jednej konkrétnej absolútne od začiatku a to je Bryce. Nebudem vysvetľovať prečo, no myslím si, že nikto v tomto seriáli nepôsobí od prvého stretnutia podobne nesympaticky, slizko a hnusne ako tento chalan. Vidno to na ňom okamžite. Čo tento seriál ale podľa mňa zvláda s postavami vynikajúco je fakt, že všetci musia počuť všetko čo sa stalo, čo spravili a môžeme pozorovať ich reakcie na to, keď to budú vnímať z pohľadu Hannah. A kým sú postavy, ktoré prejavia skutočnú ľútosť nad svojimi chybami, tak iní absolútne nie. A veľmi to potom ovplyvni jednotlivé vzťahy. Každopádne na konci série ostáva samozrejme priestor na novú sériu a ja som osobne veľmi zvedavý kam sa s tým posunú. Séria ma ohromila, dostala a skutočne na mňa zapôsobila tak silno, že som nad tým premýšľal a premýšľal a kládol si mnohé otázky. Pretože si osobne myslím, že každý z nás tam dokáže nájsť aspoň jednu postavu, s ktorou sa bude schopný aspoň trošku stotožniť. Všetci sme ľudia, všetci robíme chyby a nikdy nevieme ako vyplynú naše rozhodnutia na budúcnosť a na iných ľudí. A v kombinácii všetkého to proste môže byť príliš na to, aby to dokázal niekto uniesť. Hodnotenie: A+ ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série ve mě nechala silný zážitek. Jsou tam sice nelogické události, někteří herci jsou protivný a chovají se nelogicky, ale i přes ty maličkosti není co vytýkat. Seriál má zaujmout mladou generaci, to se povedlo a byl to hlavní účel. Od prvního dílu si dokáže získat vaší pozornost a to je základ. Co udělá druhá? To se dozvím hodně brzo. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě opravdu významný seriál, který stojí za pozornost. Má totiž co říct, obzvlášť mladším lidem, ale ve skutečnosti vlastně všem bez rozdílu. Každý z nás totiž v životě dělá chyby a ne vždycky se vůči druhým chováme příkladně a s pochopením. A co hůř, ne vždy si to vůbec uvědomíme - jaký dopad můžou mít naše slova a činy na druhé. Tento seriál nám ukazuje právě ten potenciální dopad a snaží se o jakousi osvětu nás všech, abychom byli schopni žít co nejvíce empaticky vůči ostatním. To všechno navíc tento seriál sděluje napínavou a poutavou formou, včetně výborných výkonů mladých herců. Nemyslím si, že by hlavní hrdinka Hannah byla nějaká hloupá husa, i když to tak možná může působit obzvlášť z počátku seriálu a obzvlášť pokud se na to díváme jen povrchně. Je třeba si uvědomit, že na teenagera mají věci mnohem větší psychický dopad, že je vidí jaksi zveličeněji. A tudíž na ně mnohdy reaguje přehnaně. Sama si vybavuju řadu situací ze svého mladšího věku, které jsem tehdy viděla jako jakýsi srdcedrásající "nepřekonatelný" problém a dnes se tomu všemu jen směju a kroutím sama nad sebou hlavou. :) Co se pak týká konkrétně tohoto seriálu, začne to jako "slabý čajíček" běžných problémů středoškoláků, ale vyhrocuje se to do šokujících mezí, které člověka dokážou zanechat v slzách a v čirém zoufalství a lítosti. A přitom je to celé velmi autentické a podobné věci se bezpochyby dějí. Zkrátka a jednoduše, je to velmi silný seriál, který je třeba vidět. Oceňuju jeho mnohé kvality, které se mi jen potvrdily po zhlédnutí filmu o filmu "Beyond the reasons". Také mě překvapila propracovaná a uvěřitelná psychologie jednotlivých postav. Snad jediné, co mi vadilo, byl neuzavřený konec. Tohle totiž potřebovalo silnou tečku a ne otevřená vrátka do druhé série. Ale to je vše - jinak na mně seriál zanechal hluboký dojem. ~(4,5)~ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč do ******* ***** chystají pokračování? Vždyť to takhle skvěle funguje samo o sobě! Nicméně to mám konečně za sebou i já a ačkoliv jsem v první vlně odolával, že to není ten must-see seriál, co musím hned vidět, tak nyní už musím konstatovat, že nic trefnějšího, co se týká teenagerů letos ke sledování není. Sice je předem jasné, jak to celé dopadne, jelikož je to vyprávěno retrospektivně, ovšem originální způsob a prezentace jednoho už méně originálního nápadu prostě stojí za to vidět. Kdo to se seriály myslí vážně, tak jistě není tak opožděný jako já a už to dávno viděl, tomu zbytku to jednoznačně doporučuju. Poslední 4 díly jsou napínák jako kšandy! ...9/10 Nejlepší momenty nejsou, resp jsou, ale tohle je dokonalé jako celek : 1), 2) SPOILER JAKO KRÁVA : Další řada bude 13 reasons why by Alex Standal? ()

Galerie (218)

Zajímavosti (3)

  • Ke konci epizody můžeme u Claye (Dylan Minnette) na poličce vidět knihu s názvem „Broken Symmetry“. Toto označení je termín, popisující fenomén, jaké činnosti vedou k rozhodnutí spáchat sebevraždu. To také označuje příběh Hannah (Katherine Langford), a co ji vedlo k tomu, vzít si život. (Kacitr)
  • Tříminutovou scénu sebevraždy, kdy si Hannah (Katherine Langford) ve vaně přeřezává tepny, nechal Netflix po nátlaku vystřihnout. „Chtěl jsem zobrazit ošklivou a bolestivou realitu,“ řekl ke scéně sebevraždy tvůrce seriálu Brian Yorke s tím, že chtěl jejím naturalistickým zobrazením všechny odradit od napodobování. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama