Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (234)

Trustme 

všechny recenze uživatele

Jerry Bruckheimer nasypal chechtáky do vojenského filmu, obstaral nejhrdinštější ksicht Hollywoodu do hlavní role velitele, trikaři vytvořili krásné válečné scenérie, správně válečně ubrali barvy a celé to působí velkofilmem, který je vždy u tohoto military/specforces žánru vzácný, jenže... Jenže to režíroval člověk, který nevydoloval nic, co by oněch 12 Strong nějak přiblížilo divákovi. Postavy jsou sterilní, nesmrtelné, celá akce až neuvěřitelně neuvěřitelná, byť se jedná o "pravdivou tajnou operaci". Tedy proč si pár hrdinských scén nevymyslet, dělali to už Rusové za II. světové války. Film přichází již natolik vzdáleně od událostí po 11. září 2001, že i velký patriotismus Američanů nepomůže k nějakému nadšení a trojnásobnému návratu rozpočtu. Mnohem lépe zvládl podobnou výzvu Michael Bay se svýma 13 Hours. Takže tu máme dobrý zapomenutelný akční film: Kterak pár amerických vojáků naviguje bombardér na Talibánce a ve finále se pěkně po Rambovsku prostřílí na koních přes špalír nepřátelských AK47 & RPG. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

...slušná náborovka... hlášky o národní hrdosti a patriotismus se opakují s pravidelností mesntruačního cyklu nezletilé asiatky a osazenstvo je vybrábo více než sympatické... i ti "hodní afgánci" jsou o poznání sympatičtější než talibán s tím jejich "Džafarem"... a v neposlední řadě - cool guys dont look at explosions... ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Příběh hodný velkého plátna. Filmařsky také slušně zvládnuto. Ále ten americký patriotismus a macho chování zde zvládnuty nejsou (a to se jich jinde většinou zastávám). Kdyby mi dnes Walker Texas ranger nepřipomněl svou stupidností některé bojové scény, a kdybych film nadále vyzdvihoval hlavně kvůli skutečnému příběhu, dal bych 4 hvězdičky. Střízlivě je ale o třídu lepší 13 hodin tajných vojáků. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vysokorozpočtových vojnových filmov nie je nikdy dosť a 12 Strong od väčšiny ostatných amerických žánroviek z moderných konfliktov pôsobí predsa len dosť odlišne, viac oldschoolovo, čo môžem, preto som bol na film dosť zvedavý a nie som sklamaný, ale dalo sa z toho získať aj viac. Tu som sa bál najviac úvodu, teda celej tej motivácie kvôli útokom na WTC, ale nakoniec vôbec nebolo treba, čakal som regrutácie nováčikov a podobne, ale film sa venuje len skutočným vojakom, ktorí sa už dlho poznajú, tento vojenský život majú radi a ani sa netvária tak nadradene, jednoducho len chcú ísť do boja, lebo to majú v sebe. Navyše mi aj tá zostava prišla celkom sympatická, Chris Hemsworth sa na vojakov celkom hodí a sa mi páčilo, že tu predstavuje pravého veliteľa, ktorý má aj rozum a tak jeho podriadení stoja plne za ním, môj obľúbený Michael Shannon, ešte vyniká Michael Peña a poteší aj hlavný veliteľ William Fichtner, ktorého rozhovor s Hemsworthom sa mi páčil. A viac priestoru má už vlastne len veliteľ afgánskych bojovníkov a ten mi tiež naplno vyhovoval. Takže film mal veľmi dobre nakročené byť veľmi solídnou žánrovkou. Ale paradoxne práve tá druhá, bojová polovica ma už skôr sklamala. Dá sa na to pozerať, tempo je svižné a stále sa niečo deje, ale prišlo mi to dosť stereotypné. Chcelo by to nejaký osudovejší motív, tu len jednoducho idú vojaci z jednej radovej akcie do druhej a tak to pokračuje až do konca, pričom vlastne aj tak jedine tá posledná je trochu zaujímavejšia. A nanešťastie aj tá akcia je skôr sklamaním. Je síce dostatočne veľkolepá, je tu plno zabitých, výbuchov a dokonca aj prekvapivo dosť bojovej techniky, ale je to málo nápadité a výrazné, tu je len pár momentov, ktoré aspoň trochu vynikajú. A je až príliš digitálna. Rozpočet bol síce slušný, takže to nevyzerá až tak hrozne, ale aj tak vidno, že nielen väčšina výbuchov, ale dokonca aj streľba zo zbraní je digitálna a toto mi veľmi vadí. Inak to ale režijne vôbec nie je zlé, režisér sa mimo akcie postará o slušnú vizuálnu stránku a dokonca aj ten patriotizmus a motivačné reči sú zvládnuté tak, aby mi nielen nevadili, ale dokonca skôr páčili a to si vždy cením. Takže škoda toho stereotypu a digitálnej akcie, ale inak sa mi to celkom páčilo, to jedno pozretie som si celkom užil. 67% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem nechápal, koho zase napadlo točit film o 11.září, když už jich vzniklo tolik a snad vše již bylo odvyprávěno. Ovšem kampaň pracovala s trumfem v podobě Chrise Hemswortha, takže jsem si řekl, že to nejspíše uvidím, ale raději od toho moc nebudu očekávat. Což se tak nějak potvrdilo. 12 strong zřejmě rychle zapadne, jelikož to ani v Americe, kde by logicky měl být boom největší, nijak extra netrumfovalo a pokud někdo z producentů zároveň cílil na oscary, tak se mu to krutě nevyplatilo. Pokud bych měl zmínit jedinou “věc”, co mě na filmu opravdu zaujala, tak tím je u mě poměrně překvapivě Michael Shannon, kterého jsem doposud viděl už v opravdu hodně filmech a vím, že je teď mezi diváckou obcí velmi oblíbený, ale mě asi naplno přesvědčil až zde. Sice je divné, že tu slouží mladšímu kapitánovi, ale když si uvědomím, že tím kapitánem je Thor a někdo samozřejmě musí hrdinně zařvat, tak už mi to vlastně tak zvláštní nepřijde. A pokud bych měl zmínit nějaké mínus, tak rozhodně akční pojetí, které se zvrhlo v tupou oslavu hrdinství, přičemž vojáci doslova kosí jednu stojící figurku za druhou a nemůže to snad rezonovat ani v člověku se silně patriotistickým srdcem. Neškodná jednohubka, kterou zřejmě moc lidí nezachytí ani v bedně. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu se převážně objevuje útočná puška značky Kalašnikov. Ale objevuje se zde i samopal/útočná puška československé výroby vzor 58. Například verzi se sklopnou kovovou ramenní opěrou, cca v polovině filmu, třímá v rukou před jedním z útoků kmotřenec generála Dostuma. Tato zbraň je mj. ve výzbroji jak afghánské policie, tak armády. (Michalechal)
  • Zbraně použité ve filmu byly také útočná puška m4, AK-47, AKU, kulomet PK a RPG-7. Ve filmu se objevil tank T-72, vozidlo pěchoty BVP a raketomety BM-21 Grad. Vrtulník, který vezl vojáky do hor, byl C-47 Chinok. (K98)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno