Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Stává se to jednou za pár let, ale na Kavčích horách hrábli do plných a ve správný okamžik z odstupu vydestilovali jednu z nejbizarnějších kauz českého lihového byznysu. První polovina šlape bez zaškobrtnutí a divák jenom žasne, jak dvojka absolutních kreténů smíchá várku, za kterou se barmanské certifikáty neudělují ani v nejzapadlejším koutu východní Moravy. Režisérka to do diváka pumpuje po panácích, ale neúnavně, přičemž ji drží zneklidňující cimbál a skvělí herci (shrbený Vaculík budí sympatie, Máj vztek a Bambušek dává lekci zmrdismu na roky dopředu). Když do hry vstoupí policejní tým, nabere to úplně jiný směr a začne to téct po litrech (emoce i napětí), přičemž si to chvílemi hrábne daleko za běžný žánrový rámec českých kriminálek. Neokoukaní herci (výborný Finger a charismatický Fridrich) jedou bravurně napsané dialogy, nikde to nedrhne, a i když víte, kdo si v závěru odnese doživotí a kdo to uhraje přes advokáty, nedá vám to vydechnout. Čert vem zjednodušení, tohle je kvalitní demižonek, ze kterého jsem tři hodiny degustoval opravdu rád. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná tv produkcia. Mnohé celovečerné filmy by si mohli zobrať príklad. Film má všetko, čo má dobrý film mať a navyše má silný bonus v podobe "podľa skutočnej udalosti". Je to neuveriteľné, ale vždy sa nájde nejaký blb, ktorý sa nejak nechvalne zapíše do dejín. Občas sa zdá, že čím neuveriteľnejšie príbeh vyzerá, tým je pravdivejší...Veľkú pochvalu posielam L. Vaculíkovi, ktorého som dlhší čas nevidel. Trochu zostarol, ale na druhej strane herecky "posilnil" , dostal do tváre ten správny výraz a rola celkovo mu sadla perfektne. Na Slovensku sme si vtedy pri každom dvihnutom poháriku dávali bacha a robili si srandu, či to nie je z Česka...Srandu z toho nemala hromada ľudí, ktorá na to doplatila, či už smrťou alebo následkami. Dúfajme, že sa už žiadny idiot nenájde...Vzhľadom na to, že sa jedná o tv film dávam plný počet. 90%. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Traviči studen - docela dobrý symbol vývoje nastoupeného v devadesátých letech. Nebo možná ještě lépe: od kuponové privatizace po trávení studen; co na tom, že to nebyla jedna parta. Vymyslet podobné žerty dodnes již dokázaly různé party, párty a partaje. Díval jsem se jen na první část, vyšetřování už zřejmě nebude tak zajímavé. Udělal bych to více brutální, takhle to půjde svou dobře vyšlapanou cestou: zločin, vyšetření, potrestání, zdokumentování, zapomění. - A jedem nanovo. Při určitém zjednodušení, zde můžeme sledovat funkci regulující ruky volného trhu ve svých základních parametrech: konkurence a zisk. Jinými slovy: tekutý jed pro jedny, tekuté zlato pro druhé. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Nebýt známých hereckých tváří, nebylo by těžké splést si ho s vyspělejší zahraniční produkcí. Tím, jak kamera proklouzává po místnosti, zrychluje a zpomaluje, kde si o to příběh říká, a drží se detailů, navozuje Kopáčová pocit autenticity a mechanizace. Uvádí diváky do procesu a zároveň je pocitově vrací do nedávné minulosti. Záporné postavy přitom od začátku chytře stylizuje za mříže nebo snímá z nelichotivých přehnaně detailních úhlů. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť mi přijde, že na filmové zpracování této nedávné kauzy je ještě dost brzo, protože rány jsou ještě dost živé, tak se velmi povedlo. Obě dvě části jsou navzájem dost odlišné, což snímku pomáhá. Děj je svěží, herci do jednotlivých rolí byly vybráni víc než dobře. Navíc Vaculík ostřihaný na ježka bylo něco nového. Málokdy se podaří zachytit všechny pohledy na věci a tady se to povedlo. Za mě tak rozhodně spokojenost, byť jsem měl původně obavy, že při tak dlouhé stopáži budou absolutně hluchá místa. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Ve 28. minutě, když Malota (Lukáš Vaculík) zavírá zadní dveře dodávky, zavírá je naopak, dveře by se tak nikdy nemohly zabouchnout. (molotow)
  • V roku 1992 došlo zatiaľ k najväčšej otrave ľudí na svete metylalkoholom. Stalo sa to v Indii a zomrelo pri tom 684 ľudí. Všetci vinníci, ktorí to mali na starosti, dostali trest smrti. K najväčšej metanolovej otrave v Európe prišlo v Estónsku. Prípad sa nazval Metanolové otravy v Pärnu, kde zomrelo na následok otravy 68 ľudí, 40 ľudí bolo postihnutých slepotou či poškodením mozgu, iné vážne postihnutia utrpeli traja ľudia. Hlavný vinník bol odsúdený iba na 5 rokov a jeho hlavný distribútor iba na 2 a pol roka. Ďalších šesť spolupáchateľov dostalo ročné tresty, asi 12 ďalších ľudí dostal trest na pol roka. Neočakávane mierne tresty viedli k vážnej diskusii v estónskej spoločnosti a spôsobili pokles nelegálneho predaja alkoholu. (Raccoon.city)
  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)

Reklama

Reklama