Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že byla metanolová kauza strašlivý průšvih je jasné, ale až teď mi došlo, jaký to mohl být kolosální průser. První díl, který se soustředil především na výrobu a distribuci, byl trochu slabší. Vinu na tom nese především přehrávající Filip Máj resp. to, jak byla jeho postava napsána. Působil spíš jako karikatura a vůbec nedávalo smysl, že by se s někým takovým někdo pustil do holportu. Je to podobný případ jako Urbanův Rejsek v Sametových vrazích. Nicméně jakmile se v druhém díle začalo vyšetřovat a policisté sváděli souboj s časem, sledoval jsem vše s očima navrch hlavy. Byly tu emoce, napětí, tíživá atmosféra a prostor dostali vyšetřovatelé výborně ztvárnění osvědčenými i neokoukanými herci.Snad jen ten soud mohl dostat větší prostor. Nicméně zase mám po nějaké době pocit, že ty koncesionářské poplatky nejsou vyhozenými penězy. 80% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborná výpověď “jak to bylo”. Realistická, detailní, strhující, emocionální, děsivá. A v druhém dílu s detektivní rovinou i trefně suchohumorná - ta závažnost a boj s časem by jinak bez odlehčení uvrhla diváka do snad až nežádoucí depky. Dramaturgicky našlapané dvě hoďky s neokoukanými a skvěle vybranými herci, podle kvalitního scenáře, který zručně operuje s každou postavou a významnou scénou. Což jsou tady vlastně všechny - akorát ty emocionální jsou navíc ve skvěle dlouhých záběrech. Paní režisérka válí. HBO kvalita od ČT. ****1/2 ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Momentálně nejlepší česká televizní režisérka se obula do všeobecně známého případu, o němž prakticky nikdo neví mnoho z jeho pozadí. Velmi zajímavé bylo i seznámení s výběrem z poškozených, s opilými povaleči by se divák těžko identifikoval, takhle jen koukal a říkal si, že se to mohlo stát i jemu. Druhá část by si zasloužila i rozdělení do dvou dílů, tolik v ní bylo informací. Ale vše podáno srozumitelnou formou, byť ve velmi ostrém tempu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Stává se to jednou za pár let, ale na Kavčích horách hrábli do plných a ve správný okamžik z odstupu vydestilovali jednu z nejbizarnějších kauz českého lihového byznysu. První polovina šlape bez zaškobrtnutí a divák jenom žasne, jak dvojka absolutních kreténů smíchá várku, za kterou se barmanské certifikáty neudělují ani v nejzapadlejším koutu východní Moravy. Režisérka to do diváka pumpuje po panácích, ale neúnavně, přičemž ji drží zneklidňující cimbál a skvělí herci (shrbený Vaculík budí sympatie, Máj vztek a Bambušek dává lekci zmrdismu na roky dopředu). Když do hry vstoupí policejní tým, nabere to úplně jiný směr a začne to téct po litrech (emoce i napětí), přičemž si to chvílemi hrábne daleko za běžný žánrový rámec českých kriminálek. Neokoukaní herci (výborný Finger a charismatický Fridrich) jedou bravurně napsané dialogy, nikde to nedrhne, a i když víte, kdo si v závěru odnese doživotí a kdo to uhraje přes advokáty, nedá vám to vydechnout. Čert vem zjednodušení, tohle je kvalitní demižonek, ze kterého jsem tři hodiny degustoval opravdu rád. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem docela zíral, že za tím vším vlastně byl jen blb, co chtěl za barákem bazén... Jelikož alkohol konzumuji pouze sporadicky, tak jsem to tehdy moc nesledoval. Tahle hraná rekonstrukce na poměry ČT funguje až překvapivě dobře, i rozdělení na dva odlišně zaměřené díly dává smysl. Kritizovat by se daly jen drobnosti, převažují pozitiva. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Ve 28. minutě, když Malota (Lukáš Vaculík) zavírá zadní dveře dodávky, zavírá je naopak, dveře by se tak nikdy nemohly zabouchnout. (molotow)
  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)
  • Spolumajitel firmy Fros, Tomáš Fládr, si zahrál ve druhém díle. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama