Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Perla je nejvyšší a zároveň nejlépe zabezpečená budova na světě. Přesto její majitelé najmou velezkušeného bezpečnostního experta Willa Sawyera (Dwayne Johnson), aby to oficiálně potvrdil. Jenže pak začne v budově hořet a o technickou závadu se rozhodně nejedná. Will, coby bývalý šéf týmu FBI, který se specializoval na záchranu rukojmích, zažil už leccos, ale tohle je přece jen silná káva. Požár se rychle šíří a Will zjistí, že právě on je podle policie odpovědný za jeho založení. I když se zrovna pohybuje mimo budovu, bude muset rychle dovnitř, protože v jednom z nejvyšších pater je uvězněna jeho žena (Neve Campbell) se dvěma dětmi. A to stále ještě není všechno, v mrakodrapu se pohybuje ozbrojený gang, se kterým se bude muset Will taky vypořádat, pokud chce své blízké zachránit. Ještě jsme zapomněli zmínit, že po vážném zranění z minulosti má jednu nohu umělou a že jediná cesta do domu v plamenech vede přes vedle stojící jeřáb, z jehož ramene ve výšce několika desítek metrů bude muset přeskočit. (CinemArt)

(více)

Recenze (489)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Znáte to, jak v různých akčních, katastrofických a jiných podobných taškařicích hrdina na konci něco udělá, všechny zachrání a dav shromážděný před místem katastrofy (třeba zrovna před hořící budovou) mu začne freneticky tleskat? Tak tady takovouhle scénu uvidíte cca každých pět minut. Je to nablblé a co hůř, bere se to vážně. Každý z filmů, které tahle blbárna napodobuje, je o nedostižný kus dál, a to nejsem nijaký fanda Smrtonosné pasti. Škoda slov, škoda času. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ať už tvůrci Mrakodrapu upřímně milují Smrtonosnou past, Skleněné peklo a čtyřku Mission: Impossible (a kdo ne) a skládají jim hold, nebo se tím jen marketingově zaštiťují a těžce je vykrádají, jejich film je jen generickým blockbusterem s totálně šablonovitým scénářem a nevýraznou režií, plochými postavami a přímočarým dějem bez jediného překvapení, kde i když se pořád něco (přepáleného) děje - třeba Rock předvádí absurdní skoky s nožní protézou, přičemž po něm navíc pálí z vrtulníku policejní sniper - výsledkem je nuda. Nevadí mi, že to ani z dálky nedorovnává ony klasiky, ale že i jako tupý akčňák, které mám rád, je to prostě moc tupé, sterilní, nezáživné a otravně rodinné. A že nejen necítím potřebu se na to někdy podívat znovu, ale se ani nechci podívat znovu aspoň na nějakou konkrétní scénu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Skleněný očistec. Protetický Dwayne dajhárduje pod dohledem dojatého hongkongského publika tak vehementně, že kdyby mu nechali trošku více času, oblepil by textilní lepící páskou celý ten pyšný činžák, až by plamenům došel dech. Snůška pitomých klišé, která překvapí jedině v okamžicích, kdy přijde s takovou pitomostí, že ji nemohl nikdo čekat. Škoda, že se toho nedožili Steve McQueen a Paul Newman, aby viděli, jak je to jednoduché.. ()

Eliott odpad!

všechny recenze uživatele

Film trochu připomíná Die Hard, ale to je tak vše co je na filmu zajímavé. Velmi slabý akční snímek s postiženým Dwaynem Johnsonem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Strašně pitomé, ale zároveň hodně zábavné. Pořád se něco děje. Skleněné peklo se tu nemísí jen se Smrtonosnou pastí, ale i s Mission Impossible, jen na co měl Tom Cruise supermoderní lepivé rukavice používá invalidní The Rock izolepu a šňůru ze závěsů. Prostě solidní popkornová podívaná na objednávku, u které se nemá moc přemýšlet. Čtvrtá hvězda je za vizuál a úžasné výškové záběry. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbí, kam se nyní posunula Rockova kariéra. Většinou točí komedie a semtam nasadí i něco akčnějšího. A jsou to povětšinou všecko originální filmy, maximálně dle licence. A to je i připad Mrakodrapu, kde by se sice fanoušci Die Hard a Skleněného pekla mohli významu originality hlasitě posmívat, ale pořád je to lehce stravitelné béčko, které rozhodně má na kinotrhu své místo. Rampage mi možná malinko sedlo o něco více, ale nejspíše za to může i fakt, že jsem jej stihl v kině, kdežto Mrakodrap ne. A the Rock je pořád neskutečný sympaťák. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Recyklácia hmotného odpadu ako systém možného prežitia je úžasná myšlienka. Recyklácia predžuvaných akčných a katastrofických skleneno pekelných požiarnych a protipožiarnych filmov, ktoré zväčša už v čase prvotného uvedenia na plátna dosahovali ledva priemerných kvalít, no tak takáto recyklácia je o hovne. Mrakodrap, nemrakodrap, veľkolepý rozpočet či nízkorozpočtový úlet. Všetko rovnaká srajda. Teda vlastne odpad. Ale aspoň som sa utvrdil v myšlienke, že aj keď svet okolo nás je jedna veľká katastrofa, rodina je stále nadovšetko. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Dwayne má škraloup z minulosti, kdy nezabránil tragédii a ještě má místo nohy protézu, nyní pracuje coby bezpečnostní expert, před kterým se otevřel lukrativní job v podobě prověření bezpečnosti v právě dostavěné nejvyšší budově světa, která bere dech kolemjdoucím v Hongkongu. Zanedlouho ovšem visí hlavou dolů zachycený nohou za lano, skáče z jeřábu do rozbitého okna mrakodrapu, uhýbá kulkám odstřelovačů nebo drží most vlastníma rukama. Tvůrci u toho (no, snad) pomrkávají na diváka, protože náš novodobý MacGyver porušuje všechny možné zákony fyziky a logiky. Proč? Protože rodina je základ a protože budovu podpálí teroristé, kteří od čínského investora něco chtějí. Smrtonosná past (včetně démonického Hanse Grubera) je pochopitelně někde jinde, ovšem čekal jsem testosteronové béčko a to taky dostal. Tvůrci byli líní vymyslet něco nápaditého, takže si postupně odškrtáváme jednotlivé kolonky, asijské peníze zaplatily solidní triky a přihlouplé publikum pod hořícím kolosem nadšeně tleská. Na jedno použití, ale proč ne.. solidní tři hvězdy!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Digitální a hloupoučká jednohubka, která se nemůže rozhodnout, zda chce vykrádat víc Smrtonosnou past či Skleněné peklo. Oběma zmíněným klasikám samozřejmě nesahá ani po titanový kotník zdejšího hlavního hrdiny. Ve všech ohledech. Rock, který v některých scénách zapomíná kulhat, se sice snaží, ale to je tak vše. Čekal jsem, že bude hrát v lepších filmech, tahle tupá béčka pořád dokola mu dost przní kariéru. Akční král je holt jen jeden a ten hrál v jiných trhácích... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Bezproblémový akčňák, kterému jsem rád leccos odpustil. Mrakodrap na mě totiž zapůsobil stejně jako některé z (dnes takzvaně klasických) filmů s Arnoldem S. nebo Sylvesterem S. - nebyla to vždycky mistrovská díla, ale právě díky těm dvěma pánům jsem se na ně pokaždé podíval rád a právě díky nim mě ty filmy bavily. Dwayne Johnson je na tom tentokrát stejně jako oni. Je charismatický, drsný, držíte mu palce i když víte, že všechno dobře dopadne, bavíte se. Oceňuji hlavně to, že po blbinách typu Jumanji, Rampage a San Andreas se Johnson objevil v něčem, co není úplně pitomé ani parodické, ale co se bere v rámci žánru nákladných béček vážně a humorem se jen tu a tam odlehčí. Navíc je tu super nápad s tím, že hlavní hrdina má místo jedné nohy protézu, kterou mnohdy využije, a třeba scéna s jeřábem je tak přehnaná, až je výborná (při ní mimo jiné vynikne také Jablonskyho hudba, která je možná jednoduchá a rutinní, ale atmosféru dodat umí). Nečekal jsem moc a jsem spokojený. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak nevím nějak si tím Rockem poslední dobou nejsem moc jistej. Pořád platí, že je to sympaťák, má svaly i charizma a utáhne i mizernej film, ale poslední dobou se soustředí až moc na ty akční filmy pro celou rodinu. Tohle je nijak neurážející do poslední špetky předvídatelné řemeslo které neurazí, ale tenhle borec má na víc. Jinak po Hurricane Heist který byl akčňák na pozadí katastrofy je Mrakodrap katastrofák s příměsí akčního filmu, ale výsledek je zhruba stejný. Tohle řemeslo uměli nejlíp dělat v 70 letech to nechyběl strach o hrdiny a tipovali jste kdo z nich zařve další tady víte, že Rockovi a jeho dokonalý rodince se nic nestane neschopní záporáci pochcípají do jednoho a navíc absence dalších osob v budově i ten katastrofický aspekt snižuje, ale ok je to svižný furt se něco děje ten futuristickej mrakodrap je cool a bez titulků to má 90 minut, ale dalo se z toho vytřískat víc. Neve Campbell je nevýrazná až hanba záporáci taky teda až na tu nevinně vypadající zabijáckou kočičku která tam žel byla asi jenom 5 minut. Nenudil jsem se, ale čekal jsem to lepší.60% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tuna naprosto debilních scén v krávovině, která mi z nějakýho důvodu připomínala zhovadilosti typu Sharknado, akorát s milionkrát větším budgetem. Takže ano, tomu, jak je to hloupý a narvaný suchopárnejma hláškama, sem se smál fakt často, a ano, beru to jako plus. Nemyslím si, že ten film chtěl oslnit svým nadhledem a chytrým scénářem, a dokážu to ocenit. [Netflix] ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Mrakodrap mohol byť čímkoľvek. Nostalgickým ohliadnutím, adrenalínovým akčňákom alebo strhujúcim katastrofickým filmom. Je však iba nudným B- čkom so slušným rozpočtom, jednou skvelou scénou a hviezdou, ktorá by si mala dávať pozor s kým spolupracuje. Svojim poňatím najviac pripomína slabšiu Povodeň (takže zabudnite na Die Hard alebo Sklenené peklo). Tá takisto pracovala s akčným príbehom v katastrofickým kulisách. Robila to však nápaditejšie, svižnejšie a zábavnejšie.Tešil som sa na to. Moja chyba. 5/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mě to připomínalo parodii na Smrtonosnou past. Iritují mě scény když rádoby zlý záporák (dnes už i klidně záporačka) střelí do ležícího člověka, který už jen čeká na kulku a kamera vše zabírá od pasu nahoru. Irituje mě pochlebování Číně. Zcela upřímně prohlašuju že Dwayne Johnson je borec v tom že natočil 3 až 4 hodně špatné filmy za poslední 2 roky a dokázal na ně přesto dostat lidi do kina. Mrakodrap je dost možná ještě horší než Rampage a San Andreas. Nemám nic proti invalidům, ale předpokládám že kdyby měl Rock ještě o další končetinu míň, stejně by mu nezabránilo zachránit mrakodrap, zabít padouchy, zachránit rodinu a ještě zamávat lidem kteří vyšli do ulic mu fandit. 40% jen za téma, které je atraktivní samo o sobě a za to že ve filmu funguje tempo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná past říznutá Skleněným peklem není samozřejmě žádné veledílo. Jednoduchý příběh točící se okolo nejvyšší budovy světa má ale napětí, akci a švih. Ano, řada scén je naprosto nereálných a nejen Johnson by musel během filmu zařvat několikrát, jenže pokud vypnete mozek a necháte se unášet na vlně béčkových akčňáků 80. a 90. let, pak tvůrcům jistě odpustíte. Fascinoval mě samotný mrakodrap, který je udělán tak zdařile, že se ani nechce věřit, že neexistuje. Šablonovité postavy jak z nejlevnějšího comicsu, neohrožený hrdina bránící rodinu za každou cenu a záporák, který se sice moc neukazuje, ale odstraněn být musí. A do toho všeho šlehají plameny, skáče se z jeřábu či nad hořící propastí a vy víte, že hlavní postavy přežít musí. Jako oddechovka naprosto vyhovující. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Johnson a jeho akční běsnění při záchraně rodiny z napadeného a hořícího mrakodrapu. Co taky jinýho čekat od filmu s Dwaynem, než že půjde o nabušenou akcičku s extrémní akrobacií a kdo ví s čím ještě. Chvilema už toho štěstíčka bylo až moc. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Člověk prostě musí obdivovat Dwaynea Johnsona- tento bývalý wrestler se postupně usazoval ve filmu, až se napříč léty stal hollywoodskou hvězdou a dnes je možná dokonce ta největší. Až na zlatou výjimku v podobě Pobřežní hlídky totiž byli všechny Rockovy filmy v posledních několika letech úspěšné. Důležitější jsou ale samosebou kvality a musí se uznat, že Dwayne Johnson si na producentské židličce dokáže své filmy pohlídat. Jumanji: Vítejte v džungli byla zábavná dobrodružná jízda, Rampage: Ničitelé zase našlapaná monster-jízda a takové San Andreas dost možná jeden z nejlepších katastrofických filmů za poslední roky. V roce 2016 mimo jiné natočil i komedii Centrální inteligence, která se musí nechat, že má fajnový humor a povedenou dvojku Johnsona a Kevina Harta v hlavních rolích. A Johnson si pravděpodobně padnul do oka s Rawsonem Marshallem Thurberem, u kterého se rozhodl, že se s ním spojí na dalších dvou filmech. A první z nich je tu. Mrakodrap je první Thurberův který nespadá do žánru „komedie a ačkoliv v jeho komediích jako Millerovi na tripu a Centrální inteligence se párkrát ty akční scény objevili, tohle je jeho první čistý akční film, ve kterém téměř chybí jakýkoliv humor a jede se pouze přes akci. Mrakodrap dost připomíná první Smrtonosnou past, ve které je ale navíc nejmodernější budova světa. Mrakodrap je ale především dítě dvou zemí- Amerika nadělila americké filmaře, americkou herce a americké vyprávěcí postupy, Čína pak lokaci, peníze a čínské herce. Ještě před pár lety by takovýhle scénář působil jako katastrofa. Ve skutečnosti se ale jedná o funkčního potomka, který ani jednomu z rodičů špatné jméno nedělá. Film má především perfektní technické tvůrce- Kromě Thurbera, který napsal i scénář a debutující akčňák mu vůbec nedělá problém, tu máme hudebníka Steva Jablonskyho, který nadělí perfektně ladící hudbu a především perfektního kameramana Roberta Elswita. Toho Elswita, který dohlédl na poslední dvě Mission: Impossible nebo Slídila (jehož kamera je jedna z pozitivních stránek filmu). Trikaři, kteří byli z Číny poté využili opravdu mnoho green screenu a přesto ten zjevný green screen vůbec neškrábe oči z důlků a na Hollywood minimální rozpočet ve výši 125 milionů dolarů se tu ždímá na maximum. Thurber jako by si opravdu při psaní scénáře pustil Smrtonosnou past, zároveň se ale pokusil být svůj a postavy udělat trošku víc ´ˇživější. Na rozdíl od takové ženy Johna McClanea, je tedy žena Willa Sawyera (Rockův hlavní hrdina) v podání Neve Campbell silná postava, která ani na moment nepřestane bojovat za své děti a manžela a není tak pouze ukřičenou dámou čekající na záchranu manželem. Problém může být tak jedině se záporáky- Roland Møller sice není špatný, jako opravdová hrozba pro Rocka ale ani moment nepůsobí. A to ani ve filmu kde Rock v první akční scéně dostane celkem přes držku a především tu spíše než za nadupaného frajírka, působí jako napůl zlomený člověk bojující s vlastními démony. Jinak ale akční scény odsýpají, rodinné scény fungují tam kde by měli a Rock si tak může do životopisu zapsat další povedenou žánrovku. Objektivně 8/10, přimhouřeně 8+/10, palec nahoru jednoznačně! () (méně) (více)

Související novinky

Dungeons & Dragons se dočká i seriálu

Dungeons & Dragons se dočká i seriálu

12.01.2023

Již letos v kinech uvidíme filmovou adaptaci populární hry na hrdiny Dungeons & Dragons. Snímek Dungeons & Dragons: Čest zlodějů natočili John Francis Daley a Jonathan M. Goldstein (Noční hra… (více)

The Rock míří do džungle

The Rock míří do džungle

10.04.2017

Dwayne Johnson se nefláká. Letos ho uvidíme v Rychle a zběsile 8, Pobřežní hlídce a Jumanji, tedy ve třech docela velkých filmech, a do budoucna to s ním bude podobné. V roce 2018 nám naservíruje… (více)

Reklama

Reklama