Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Za mě zdlouhavé a nudné nic, u kterého jsem fakt usínal. Ani zahrané to nebylo kdoví jak přesvědčivě. 10% :( ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MAMI, ČO SA ROBÍ?" ,,NIČ, MILÁČIK. TATO POLETÍ NA MESIAC." __ Chazelle ako mladý renomovaný režisér akoby sa chcel istým netradičným prístupom priblížiť ku v súčasnosti vychyteným a obdivovaným Nolanovým inováciám a v putovaní vesmírom napodobniť ,,Interstellar". Neviem nakoľko išlo o správny krok z hľadiska komerčného potenciálu filmu, kde mnohí diváci istotne čakali epickejšie podanie so silnejšími dramatickými momentami. ,,Prvý človek" je filmom bez pátosu, prehnaného sentimentu, okázalých gest či prejavov, kde je prejav katarzie možno badať iba v scéne pristávania na Mesiaci podporenej toľko oslavovaným hudobným motívom, kde sa ukončí aj putovanie dcérkinho náramku. Film s absenciou scény vztýčenia americkej vlajky nerozpráva príbeh o veľkých činoch astronautov z USA, ale skrze slávny Armstrongov výrok o úspechu ľudstva. Pri uvedomení si týchto súvislostí možno objektívne zvážiť kritiku filmu. Dlho sa mi nestalo, aby som napriek odlišnému tvorčiemu prístupu 140 minút dlhého filmu ani na chvíľku nenudil. Komorná dráma o najväčšej výprave minulého storočia. (9639. hodnotenie, 594. komentár k filmu) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Chlapácký film plný emocí (většinou potlačovaných), atmosféry a sugestivních scén... Glorifikace se nekoná. Národnostní USA pathos byl vyhozen oknem. Casting je téměř kulervoucně sympatický. Hudba to parádně podbarvuje... No, prostě..překvápko. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Je to pěkný, fakt moc pěkný, lidé vysazení na technickou stránku budou slintat blahem (věřím, že v IMAXu to musí být bomba), i když se možná budou tak jako já nudit při rodinných scénách, které mají ten film zřejmě více přiblížit i lidem, jimž je podobné téma cizí. Rodinné scény mě nenudily proto, že by v nich nebyly emoce, spíš ty emoce nebyly podány správně. Claire Foy mi prostě přijde divná, nemůžu si pomoct, ale při každé její scéně jsem měla pocit, jako by vraždila pohledem. Gosling byl zase chladný až běda. Ten chlap je sympaťák, ale je hrozně chladný. Zážitek mi trochu kazil i Jason Clarke, tohohle chlapíka od pátého Terminátora prostě nemusím. Další věcí, která u mě Prvnímu člověku sráží hodnocení není délka (nuda to nebyla), ale konec. Možný SPOILER: Po nejlepší scéně filmu s nejhezčí skladbou soundtracku ("The Landing") přijde střih, pár slov na závěr a končíme, k tomu to s tou vlajkou... - konec SPOILERu. Naopak nejlepší věcí na filmu je určitě soundtrack, dost možná ten nejhezčí, jaký jsem nejen letos ale, vůbec za posledních několik let slyšela, tomu jsem ocenění přála nejvíc - bohužel, Akademie opět nenominací prokázala, že vůbec nemá sluch. 7/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné přiblížení aktuálnímu dění a pocitů "z první ruky", to se filmařům povedlo. Ale zbytek to zase poněkud tlumil a nudil. Rodinné trápení pomalu a vlekle vyprávěné s velmi dlouhými záběry beze slov, jako by se inspirované Mallckem, sice navozovaly atmosféru, ale také únavu a zběsilé mačkání opěrky sedadla v kině při hledání tlačítek FFWD nebo jiné možnosti, jak film pustit vyšší rychlostí. A přitom plno věcí mi zase chybělo ukázat. Škoda - něco z toho fakt stojí vidět na velkém plátně, něco jiného ale klidně mohlo absentovat a klidně i 120 minutová stopáž by ničemu vadit nemusela. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Těžko hledám slov. Damien Chazelle už několikrát přesvědčil, že zkrátka umí, a během několika let se vyhoupl mezi největší talenty současného Hollywoodu. A pokud o tom je něco nejlepším důkazem tak je to právě První člověk. Absolutně dokonale natočené životopisné drama, které sice třeba svým záběrem především na osobní život kosmonauta nebude sedět úplně každému, avšak tomu kdo očekává spíše příběh na pozadí, spíše než jen opisnou rekonstrukci, nabízí tahle dvouhodnka a půl naprosto precizně budovaný příběh úspěchů i neúspěchů, který v závěru vygraduje tak epickým způsobem, že bych se to rázem nebál označit za jeden z největších filmových zážitků co jsem měl. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl film obrovským zklamáním. Byl to přesně typ filmu, které jsem čekala, bohužel zpracován hrozně nudně. Rodinná část filmu byla docela depresivní a nezáživná, astronaucké kousky byly provedeny sice dobře, ale moc zdlouhavě. Film mohl být klidně o hodinu kratší. Já se opravdu nudila a v polovině filmu jsem si asi na 15 minut zdřímla :( 2* ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Chazelle pro mě bude vždycky víc filmař než vypravěč, víc technik než srdcař, ale First Man tohle hodně zvrhává. Nevím, kdy jsem naposledy emočně tolik podlehl tak moc racionálně promyšlenému filmu. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Damien Chazelle a Justin Hurwitz. Dvojka, co spolu už sdílela stejný pokoj na konzervatoři, nerozluční přátelé, kteří se ve svých filmech parádně doplňují. Zde opět spojili své síly a vytvořili masterpiece. O Apollu 11 toho podle mě normální člověk moc neví, tudíž film zaměřený na dobu před tímto historickým milníkem jsem přivítal přímo s otevřenou náručí. Na začátek by ale asi bylo důležité sdělit, že První člověk se nedá zařadit mezi typické filmy s vesmírnou tématikou. Zde se totiž rozehrává špičkové rodinné drama, jenž mi umožnilo nahlédnout do nepříliš optimistického života Neila Armstronga (smrt dcery) a dalších astronautů. Proto to u mainstreamového publika asi tolik neuspěje, protože scén z kosmu je zde minimum (oproti nějaké Gravitaci), ale mě to úplně odrovnalo. Doteď nedokážu pochopit, kam se zatoulaly nominace jak pro Goslinga, tak i pro Claire Foy. Tak úžasné civilní výkony jsem dlouho neviděl. O programu Gemini a následném Apollu jsem se díky tomuto snímku dozvěděl mnoho podstatných informací, úplně mě překvapilo, ke kolika celkovým úmrtím z řad odvážných astronautů došlo během samotného plánování letu na Měsíc. Po stránce vizuální se nedá nic dodávat, film se snaží vyobrazit všechno nesmírně reálně, a i proto ve výsledku nevypadají triky tak moc digitálně. Již otevírací scéna filmu mě přikovala k sedačce. A závěrečná sekvence přistávání ? Jsem jednoduše v úžasu, parádní mix zvuku (ty všechny skřípavé zvuky, prostě wow...) spojený s luxusní kamerou, a to vše okořeněné nesmírně prožitou skladbou od Hurwitze. Jen mě mrzí, že na film se tak trochu zapomnělo v kinech. I já lituji, že jsem film neviděl na velkém plátně. Paráda se vším všudy. Za mě dávám 90 % ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

3,5 hvězdy, něco tomu chybí, taková ta esence ;) upřímně jsem čekala alespoň o krapet víc, proto 3, navíc že bych tomu 100% věřila, to se říct nedá, ale každopádně oceňuji zpracování zajímavého tématu a historického milníku. PS Takový osobní poznatek, film mi zde přijde dost nadhodnocený, ale evidentně věc názoru. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Nadšení. Takové nadšení, že i o tom musíte dost dlouho přemýšlet a film ve vás bude hodně rezonovat. Nečekejte bombastické americké patetické kecy o hrdinství. Armstrong je vlastně obyčejnej chlap, co je možná i tak trochu divnej a jen tak čirou náhodou odletí na Měsíc. Řemeslně naprostá špička, práce s kamerou vám připomene Gravitaci, a i za zvuk velký chválík. 90% ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Zajděte na Prvního muže do IMAXu! Uvidíte vesmír! V roztřeseném záběru! Z kabiny, kam by se ani posádka tanku neměla jak naskládat! Skrz okénko jen o něco větší, než nový iPhone! Eh, cože?! Damien Chazelle si prostě dělá věci po svém. Tentokrát přišel s nejklaustrofobičtějším filmem o vesmíru vůbec. Kam se na některé záběry hrabe Vetřelec a jeho stísněné větrací šachty. První muž je velmi dobré drama, které člověku dá čuchnout k tomu, jaké to bylo stát se kosmonautem v pravěku před padesáti lety - ať už mluvíme o počítání souřadnic, zběsilém rotování v high-tech plechovce od sardinek, jejíž dveře se otevírají obouchaným nástrčkovým klíčem, navštěvování pohřbů kamarádů z programu nebo zakrvácených příchodech domů za vyděšenou manželkou po nějakém tom ne úplně povedeném testu. Škoda, že to jako celek úplně nevyčnívá a neutkví a že byste mohli s tou sbírkou klišé, které na vás film zkouší, hrát bingo. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

To, o co se ten film snazi dela dobre, ma to prijemny soundtrack a k tomu, jak je to natocene nemam pripominky, ale vite presne co od toho cekat, vite presne o co jde, nulovy element prekvapeni a ve finale je to vlastne pomerne solidni nuda. 6/10 ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Po hudbou naditých snímcích se Damien Chazelle rozhodl vykročit do prázdna a natočit film o prvním letu na měsíc. Nikdo však nečekal, že právě pasáže z vesmíru budou v tomto filmu hrát druhé housle. První člověk je hlavně o emocích, které se Chazellovi za uhrančivé hudby Justina Hurwitze daří zprostředkovat jako málokterému režisérovi dnešní doby. Pojetí vztahu Neila Armstronga s jeho ženou a tragédie, která tento manželský pár svírá, dělá z filmu jeden z nejintenzivnějších a nejnapínavějších filmů loňského roku. Opomenutí tohoto filmu v hlavních nominacích na Oscarech je dle mého názoru velká chyba. Tento film nesází na obrovské měřítko a vizuální orgie, ale na realistické pojetí každého tlačítka v kokpitu kosmické lodi, který se může kdykoliv vznítit. To, že film ve vesmírných pasážích vyvolává v divácích pocit nejistoty a neustálého napětí je umocněn tím, že každý ví, jak to celé dopadne. Právě dramatická stránka jasně ukazuje, že Damien Chazelle předvede v budoucnu velké věci a já se na jeho každý další film budu těšit téměř tak, jako kdyby do kina mířila nová Nolanovka. 8.5/10 ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Dopředu mi bylo jasné, že mě nečeká žádná hollywoodská odrhovačka, ale že bude film o přistání na Měsíci takhle smutný, jsem opravdu nečekala. Pokud jste někdy chtěli být astronautem, tak vám Prvního člověka vřele doporučuji. Já vím, že astronautem rozhodně být nechci. Člověk si dlouhou dobu říká, co je k tomu vůbec vedlo, nechat se zavírat do těchto snadno hořlavých kobek, nechat se opakovaně přivádět do bezvědomí a nevědět, jestli zrovna mně se nestane osudná havárie. Nicméně posléze přichází momenty, v závěru filmu pochopitelně nejvíce, které se musí zkrátka prožít, anebo musíte mít štěstí na jeden z nejlepších scifi filmů, který vám to dokonale zprostředkuje, a...pochopíte. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že nesdílím nadšení ostatních hodnotitelů. Osobně mám rád všechno, co se točí okolo vesmíru, ufo, měsíce, konspiračních teorií, cestování v čase atd. A například Apollo 13 je za mě naprosto skvělý. Ale První člověk, ten rozhodně ne. Ať je to sebedramatičtější a odráží to asi přesně to, co to odrážet mělo, tak jsem dostal 111minut nudy, na 30min něčeho zajímavějšího. Ale je to první přistání člověka na Měsíci, mělo to být zajímavé celých 141minut sakra!!!!!!!!!!!!!! Btw. pokud Neil Armstrong byl opravdu takový sebestředný na ostatní se neohlížející parchant, jak ho vykreslil Gosling, tak mě tedy pan Armstrong zklamal. Byla to dlouhá nuda, která se tváří, že je něco jiného, ale není. A můžete mi vysvětlit, proč ve filmu není ikonická scéna, kdy astronauté instalují americkou vlajku na povrch měsíce?? Nebo proč, jsou některé původní záběry z přistání na Měsíci, použity tak divně a nesmyslně, jako by do toho vůbec nezapadaly?? Za mě fakt ne! ()

erased 

všechny recenze uživatele

Je k neuvěření, že v rozmezí několika málo měsíců vyšly dva prakticky totožné projekty - Chazellův The First Man je v podstatě životopisným přepisem seriálového The First. Rozdíly jsou sice nasnadě a jako obvykle vyplývají především z rozdílu mezi seriálovou a filmovou produkcí, nicméně pocit vzbuzují stejný. Pro někoho nudná dramata s pár minimalistickými, více nebo méně strhujícími "sci-fi" pasážemi, pro druhého nejvzletnější óda na človíčka od zkrocení ohně. Co si v každém případě zaslouží vyzdvihnout jsou bezchybné akční(?) pasáže a hra s hudbou, zvukem a detailem. Tlaku se vzpírající kov a nedůvěryhodné spáry a šrouby ze mě málem udělaly klaustrofobika - Chazelle se v tomto nezapře. Je tedy trochu škoda, že je The First Man možná až příliš přízemní (ha!) a oproti zmíněnému seriálu nemá šanci tolik tepat do postav (a většina vedlejších postav je proto bohužel trestuhodně zaměnitelná), na druhou stranu je takové chladné a skromné zobrazení Armstrongovy odysey ideálním doplněním trochu vzletnějšímu (ha!!) meditování v The First. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Film je založený na dvoch príbehových linkách. Osobný život Armstronga založený na konflikte s manželkou skrz rodinnú tragédiu vyznieva veľmi ľudsky. Pri heroických snímkoch sme väčšinou svedkami rodinnej podpory a osobné spory idú do ústrania. Napriek mojím nesympatiám ku Claire Foy musím sňať tri klobúky dolu s akou intenzitou a sebavedomím odohrala svoj part. Pracovný život Armstronga je to, kvôli čomu sme do kina išli. Oceňujem Chazellov intímny prístup aj vo vypätých scénach. Roztekaná kamera a zrnitosť obrazu podporujú danú dobu a nebyť v IMAXe, obviňujem kvalitu verzie, ktorú pozerám. Práca so zvukom je absolútne brilantná a hudobný motív pred pristátím fenomenálny. Scéna vzletu zimomriavková. Skvelá filmárčina! 4/5* ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Já věděl, že na tu Hanksovu minisérii z 90. let neměl před premiérou koukat. Ale co už, "spoilery" jsou u tohoto snímku asi všeobecně známou věcí, takže o nějaké veledrámo stejně nešlo. Co víc k tomu ale napsat? Nepřekvapivě přesně na míru vysoustružené filmové dílko s věrnými hereckými přednesy a elegantním vizuálem, tedy vše, co se od nového počinu mladého hollywoodského zázraku čekalo. Odvahu za žánrový úkrok cením, přesto z toho cítím spíše lehce sterilní biografický odér než vtahující živelnou podívanou, na kterou jsem si u mistra Chazella už tak nějak přivykl. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama