Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Úvod nebyl tak docela marný, takže moje pohádek chtivé srdce zaplesalo a začalo se dosti neprozřetelně těšit na lehce inovovanou, pozitivně naladěnou a vtipnou kaší nasycenou pohádku se šprýmovnými satirickými vsuvkami ohledně vyobrazení pekla jakožto poněkud zkostnatělé byrokratické instituce. Bohužel jsem se radovala předčasně. Nechápu proč, nicméně opět se kdesi cosi trapně zvrtlo. Správně pohádkový námět, dobře vybraní herci a herečky, vhodně zvolené exteriéry i interiéry, dobově upravené kostýmy - přesto režie nevykouzlí víc než podprůměrně zábavnou, zato nadprůměrně naivní podívanou, která dělá hlupáka nejen sama ze sebe, ale i z natěšeného diváka ... 2,5* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zatím nevím, jak hodnotit. Mezi klady patří vynikající výprava a kamera. Peklo je dokonale pojaté, zámky dobře nasnímané, roubenky a situace v lese zrovna tak. Adamczyk je velmi uvěřitelný, Langmajer charismatický. S příběhem už to podle mne skřípe - není špatný, ale je příliš jednoduchý, bez větších zvratů, a vlastně jen čekáme, až sláva Ondrovi do hlavy vleze - a pak zase rychle z hlavy vyleze. A trošku mi vadí, že v titulcích nejsou přiznány inspirace českými pohádkami (třeba stavba zámku do druhého dne je těžká kopírka a zamilovaný čert na zemi v podstatě taky - že zdravíme Kajetána Tyla). Negativ je víc: pana Františka Němce mám rád, ale když ho vidím už ve třetí pohádce za den hrát čerta, maně se mi vybaví Pepa Dvořák a jeho vodníci, taky toho v určité chvíli už bylo dost. Hana Vagnerová je čím dál ošklivější, nemůžu si pomoct (netrpí ona anorexií nebo něčím podobným?), Piškula hraje svého Ondru zcela unyle, Sokol sem spadl odjinud, ze zcela jiného televizního vesmíru, i samotný hlas Lišky mi stihl přivodit svědivé pupínky, pan Lábus tady myslím sám neví, jak má toho lakomce a posléze ustrašeného lakomce hrát... Příběh bych čekal, že bude rovněž více rozvinut, a dokonce že se nějak vrátí postava dřevorubce s pilou, která na začátku ukradne boty, abychom se i s ní vyrovnali. O Ondrovi víme jen, že je sirotek a dřevorubec, ale jeho dobré srdce a odvaha kdoví odkud se vzaly, a zda vůbec jsou a nejde jen o solidaritu chudého s chudým, když pak tak rychle podlehne. Vůbec se tam dalo dějově kolem těch dvou buddies možná vymyslet víc - třeba i souboj o komtesku, do které by se oba zamilovali, ta řevnivost by tomu dodala uvěřitelnost. A Matěj by pak poznal, že kuchařka je mu bližší, protože dělá dobré koláče. Holky vůbec jsou zde postavené jen jako po vdávání toužící, a opět stačí jeden pohled, a je hotovo - nic, co by ty dva spojovalo. Třeba princezna když řekne, že tohle je Ondra, jakého má ráda, dobrého srdce a statečný, tak marně přemýšlím, kdy ho tak mohla poznat. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celkem rád si tuhle, skoro ve všech směrech, povedenou pohádku zařadím někam na vrchol toho, co jsou současní tvůrci schopni natočit. Co rok to pohádka, nicméně jak rychle přišly, tak zase zmizely. U Přítele by tomu mohlo být jinak. Ač jsme tyto postavy mohli vidět už v několika jiných provedení, jistá originalita se zde nezapře. Peklo skvělé, úvodní scéna se sedlákem a jeho ženou dokonce výborná. Základy kvalit vidím v precizním prostředí a velmi slušném herectví, jehož vrcholem je bezpochyby Langmajer a jeho zcela profesionálně podchycená postava, nicméně mě bavilo i klasické, dobrácké čertí trdlo, v jehož představiteli vidím velký herecký talent a dokonce mne nepohoršoval ani Lábus a jeho zparchantělé hrabátko. Humor povedený, nenucený, stejně tak morální odkaz pohádky či, dnes již nejspíše nutné, přizpůsobení se době, tedy moderní pojetí. Je vidět, že kdy se skutečně chce, tak to jde. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připadá jako slabá variace na S čerty nejsou žerty popř. Anděla Páně naruby. Ovšem peklo se zde příliš nedaří – ono totiž nezáleží na množství detailních kostýmů a složitosti, nýbrž na celkovém dojmu a působivosti, takže ti nafintění čerti v uniformách na ty vypelichance z r. 1984 v podzemních kobkách nemají nárok. Ondra má značně moderní vizáž, hudba o ničem. Nicméně, dvě pohledné dámy tu jsou a kupodivu to není tak úplně pitomé jako většina nových pohádek co jsem poslední dobou viděl. 55% ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Nová pohádka je z dalších pokusů zavést do tohoto kouzelného světa nějaké novoty, které zřejmě mají diváka zaujmout svou aktuálností. Zde je to byrokracie v pekle, což není zas tak špatné. Výprava filmu je pěkná, děj vcelku neurazí. Opravdu vtipných momentek je jen pár kapek, což je velká škoda. Piškula byl zpočátku fajn, později se stal nesympatickým zbohatlíkem, Adamczyk hrál naivně přitroublého čerta obstojně, princezna byla neokoukaná, sympatická, ale mnoho hereckého prostoru neměla. Srovnávat však s pohádkovou komedií "S čerty nejsou žerty" i přes jakousi podobnost nelze neb "Nejlepší přítel" její chytré a propracované zábavnosti nedosahuje ani vzdáleně. Pohádka, která zasytí, ale zas tak moc nenadchne. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)
  • Když si Matěj (Marek Adamczyk) sedne na plotnu v kuchyni, tak není divu, že se nad tím děvčata podivují. Tato plotna, která se nachází v zámecké kuchyni na zámku Žleby, se může lehce rozpálit na 400°C a více. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama