Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Nová pohádka je z dalších pokusů zavést do tohoto kouzelného světa nějaké novoty, které zřejmě mají diváka zaujmout svou aktuálností. Zde je to byrokracie v pekle, což není zas tak špatné. Výprava filmu je pěkná, děj vcelku neurazí. Opravdu vtipných momentek je jen pár kapek, což je velká škoda. Piškula byl zpočátku fajn, později se stal nesympatickým zbohatlíkem, Adamczyk hrál naivně přitroublého čerta obstojně, princezna byla neokoukaná, sympatická, ale mnoho hereckého prostoru neměla. Srovnávat však s pohádkovou komedií "S čerty nejsou žerty" i přes jakousi podobnost nelze neb "Nejlepší přítel" její chytré a propracované zábavnosti nedosahuje ani vzdáleně. Pohádka, která zasytí, ale zas tak moc nenadchne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nadlesní Langmajer si nalepil Wolverinovy rosomácké vousy, StarDance mazlík Piškula úspěšně plní funkci naivního hlupáka, Adamczyk nevadí (což někdy stačí), dámy jsou pasovány do role prostého vdavekchtivého křoví, šišlavá tabatěrka představuje pekelné véčko od Motoroly, Lábusův chamtivý obličej děsí barvou mandrilí prdele, do toho přiteplený baron Sokol a peklo, které chvílemi připomíná Auschwitz zahlcený byrokracií (na vánoční pohádku celkem odvážná vize). Samotný název a tápavý přístup ústředního dua ke svým ženským protějškům pak jako by naznačoval, že teplo není jen v pekle.. Pokus kráčet ve šlépějích Bočanových čertů nelze přehlédnout a je na místě ocenit, že si Janák odpustil pro sebe typické pubertální vyvádění, nicméně humor je často lámán přes koleno a schází tomu nenucená pohádková poetika a charisma (nejen postav). Se skřípěním zubů dávám tři hvězdy, protože v současném českém pohádkovém baroku musí člověku stačit málo (třeba, že se tam nestřílí z těžkého kulometu).. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Snesitelné až na pár výjimek - Piškula sekeru v ruce držel poprvé až při natáčení, protože ji drží jak prase kost. Alespoň věděl, že dřevo se štípá tou ostřejší stranou, což oceňuji. Holky jsou nadržené na vdávání a první setkání toho hlavního dua představuje definici "lásky na první pohled", k níž se váže svatba po cca 6 hodinách známosti. A když Piškula, mlátíc hlavou o trám plká cosi o lásce s výrazem zfetovaného Amorka, chtělo se mi vrátit štědrovečerní cukroví ze žaludku zpátky na tác horní cestou. Sokola s Lábusem tak nějak nemá cenu komentovat, nechci z nich dostat kožní vyrážku. Taky těžko zkousávám, že peklo je cca 10 m pod zemí a při vývratu stromu do něj teče voda. Víte, pohádky vždy byly velice inteligentní žánr, který obsahoval hlubokou moudrost a vysokou teologii, dnešní pohádky jsou imbecilní, infantilní a inkontinentní. Proto jsou filmové počiny tak špatné. Ta tam je moudrost, ta tam je silný příběh. A to, že čertům chčije a chčije na hlavu, mi vtipné prostě nepřijde. Vnitřek už byl vykreslen o něco lépe a za mě nejsvětlejším bodem byl příjemně pokušitelský Langmajer. Jenže Karla Heřmánka - obávám se - už žádný filmový čert nikdy netrumfne, určitě ne Troškovy upištený hovada. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vánoční pohádky bývají v posledních letech katastrofou. Jsem tedy rád, že letošní Štědrý den ovládl kinem prověřený Anděl Stracha. O to více po zhlédnutí této novinky. Prázdný nevtipný děj s nesympatickým floutkem, kdy rozumně se chovají jen síly pekelné. Holky jsem moc nepobral. Jedna hvězdička za Lábuse i s jeho jitrničkami, jedna za všechny čtyři krásné lokace a slušnou výpravu a jedna za peklo. Tato pohádka se nejspíš zařadí někam do odpoledního adventního programu, nikoli mezi klenoty. PS: S prvním řádkem závěrečných titulků zde bylo 164 hodnocení a více než 20 komentů... ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Výbornej nápad a moc pěkné ztvárnění pekla. Jenže nápad je nutno rozvést do obstojného scénáře, což tady neproběhlo. Chybí tomu spád, vtip a hlavně je tragická ústřední dvojka. Marek Adamczyk se omezil na permanentně vyplašený výraz úplnýho tydýta a sázka na sličnou tvář Zdeňka Piškuly se minula účinkem, když chlapec neumí hrát. Naopak výborné jsou některé až epizodní postavy (Václav Vydra!). Potěšily i exteriéry, i když v případě Hluboké to byla spíš práce s digitálními technologiemi, nikoli doopravdická filmařina. Celkové vyznění má být oslavou čistého přátelství, jenže úloha děvčat na vdávání tady byla natolik upozaděna, až to vypadalo, že chlapci by si vystačili sami bez dívek, což mi přišlo malinko za čarou :-) ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Peklo jak ho ve vidíme ve filmu, bylo postaveno v objektu Králodvorských železáren. Spousta vybavení, které můžeme vidět, jako jsou kotle, řetězy a podobně, jsou tedy skutečné. (Arnyisgod)
  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)
  • Autorka Lucie Konášová čerpala ze sborníku slovenských pohádek. Scénář k filmu pak psala tři čtvrtě roku. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno