Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Bohužel takhle vypadá jedna z těch lepších dnešních pohádek. První půlhodinu jsem dokonce věřil, že se zařadí k těm opravdu dobrým, ale spousta drobných detailů mě spolehlivě vrátila do reality. O zbytek mého nadšení se postarala jalová režie a Zdeněk Piškula, který mi postupně začal lézt na nervy. Pohádková atmosféra prohrála svůj marný boj se stále křečovitějším scénářem a jak film dobře začal, tak dýchavičně skončil. Dojem mi lehce spravila nápaditá podoba Pekla, ale i tuhle silnou kartu Karel Janák promrhal. Marek Adamczyk zahrál slušně, ale sám toho moc nezachránit nemohl a Jiří Langmajer na to nedostal dost prostoru. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

ČT si odškrtla jednu povinnou vánoční pohádku. Není to taková katastrofa jako loni, ale šampaňské bych nebouchal, leda něco lacinějšího. Zpětně ještě doceňuji včerejšího druhého Anděla Páně, který jako film přece jen obstojí i sám o sobě, ne jen jako výplň svátečního večera. V Nejlepším příteli lze nalézt několik poměrně podařených či sympatických jednotlivostí, jako celek to však stále trpí stejnými chybami jako drtivá většina pohádkové porevoluční produkce. Pochválit můžu celkem sympatického Marka Adamczyka coby čerta Matěje (to jeho pekelné jméno jsem zapomněl), Kristína Svarinská je docela pohledná a dokonce i Hanka Vagnerová, když není nucena do role drsné policistky, je jako ženská celkem snesitelná. Chválím taktéž výtvarně celkem zajímavé peklo (i když inspirace peklem ze S čerty nejsou žerty je nepřehlédnutelná) a i Langmajer jako pokušitel nebyl špatný. Zbytek byl ale místy trochu peklo, ne to pohádkové, ale kvalitativní. Piškulův nehrdina mi lezl na nervy, opět až příliš mnoho tlačení na humor za každou cenu, afektovaná mluva (na jazyk, volbu slov a intonaci si u nových českých pohádek stěžuju vlastně permanentně), postavy jsou jako obvykle povětšinou spíš karikatury a hlavně je to prakticky bez děje, úvod, zápletka, vyvrcholení, rozuzlení, to dnešním filmařům skoro nic neříká. Včera jsem nadělil hvězdy tři, dneska lakotně zůstanu na dvou. ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Musím říct, že jsem byl před shlédnutím této pohádky docela skeptický. Ale byl jsem mile překvapen. Hlavně díky vynikajícím výkonům herců. Zvlášť Hana Vágnerová a Marek Adamczyk předvedli parádní výkony a ukradli si celou pohádku pro sebe. Výborně mě také bavil Ondra Sokol. Za to Zdeněk Piškula pro mě není dobrým hercem a tato pohádka mě v tom akorát utvrdila. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nadšení ze skutečnosti, že Česká televize pro Vánoce 2017 připravila další tvůrčí pohádku, srazil příběh, který toho s pohádkou nic moc společného neměl.Zdeněk Piškula tady je jak Commander Ken z pánského balení Barbíny a tak to tu naštěstí zachraňuje Marek Adamczyk v roli čerta, který je pohádkově alespoň uvěřitelný. Jenže co mu je to platné, když pohádce chybí pohádkovost...a co víc, chybí ji nějaký zábavnější příběh, který by bavil, a u kterého bych nedoufal v co nejrychlejší závěr. Po technické stránce jakžtakž ok, ale překvapení se bohužel nekoná. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celkem rád si tuhle, skoro ve všech směrech, povedenou pohádku zařadím někam na vrchol toho, co jsou současní tvůrci schopni natočit. Co rok to pohádka, nicméně jak rychle přišly, tak zase zmizely. U Přítele by tomu mohlo být jinak. Ač jsme tyto postavy mohli vidět už v několika jiných provedení, jistá originalita se zde nezapře. Peklo skvělé, úvodní scéna se sedlákem a jeho ženou dokonce výborná. Základy kvalit vidím v precizním prostředí a velmi slušném herectví, jehož vrcholem je bezpochyby Langmajer a jeho zcela profesionálně podchycená postava, nicméně mě bavilo i klasické, dobrácké čertí trdlo, v jehož představiteli vidím velký herecký talent a dokonce mne nepohoršoval ani Lábus a jeho zparchantělé hrabátko. Humor povedený, nenucený, stejně tak morální odkaz pohádky či, dnes již nejspíše nutné, přizpůsobení se době, tedy moderní pojetí. Je vidět, že kdy se skutečně chce, tak to jde. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se také ve skanzenu Veselý Kopec, slévárnách nedalo Berouna a ve Dvoře Králové. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)
  • Scény v kuchyni se natáčely v historické zámecké kuchyni na zámku Žleby, která je součástí prohlídkových tras I. a III. okruhu. (DexMASTER094)
  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama