Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tato vánoční pohádka se české televizi docela povedla. Je dějově přímočará bez komplikované dramatické zápletky a propletence několika příběhů. Je svým způsobem originální s pěknou výpravou a kostýmy. Nejvíce mne upoutalo peklo. Nelze mu vyčítat napodobení jiných pohádek, vždyť nikdo neví, jak takové peklo vypadá. Mně se tady toto líbilo, stejně jako jeho osazenstvo, staří herečtí bardové obzvláště. Vtipný scénář, zajímavé triky a jistá nadčasovost. Co se herců týče, tak ti nejlepší už nejsou mezi námi, tak se musíme spokojit s těmi, které máme. Sympaťák Piškula nebyl herecky nejzdatnější a jeho taneční neznalost na plese byla nevěrohodná, ale druhého Pavla Trávníčka ani Libušku Šafránkovou zatím nemáme. Jinak pohádka přinesla dětem i výchovné ponaučení. Prostě letošní vánoční mise ČT byla splněna k mé spokojenosti. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Držel jsem se hesla - pyj je tvůj nejlepší přítel. A stal se pohádkový zázrak! Lidi, podruhé v dějinách kinematografie můj čertovský nástroj nereagoval na přítomnost ženského prvku. Neragoval na Svarinskou s Vagnerovou. První případ bez reakce byl "U pokladny stál". Když si vzpomenu na tu lomcovanou u Wonder Woman, kdy i z nábytku slezl lak, je to v podstatě vítězství člověka nad pekelnou hmotou. Jsem nadšen. Díky, Karle Janáku, zbavil jsi mě toho "clavinského" prokletí. Musím tedy náležitě ocenit tvé dílo. Nuže, můj Piškula přežil ten nápor ve zdraví. Ovšem čekat od pohádky cosi v intencích inovace, to nelze. Řekněte mně, co ještě v pohádkách nebylo k vidění, že. Pohádka je mrtvý útvar, ale peklo může posloužit i neposlušným nástrojům. A Lucie Konášová za svoje scénáře k "růžovým pizdám" do pekla nepatří. Nyní může s čerty laškovně žertovat. A nejen to, Janák přidal kvalitní vizuál a (téměř) filmový rozměr. A můj rozměr? Skočím pro pravítko, moment...uff...je to dobré i po vyzdravení - bez 25 cm je to rovných 30 cm. Pohádka zapadne kvůli svému názvu, nemá "cooltovní" rozměr. 8/10 ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Z této pohádky, kterou nám naservírovala ČT, jsem rozčarovaná. Při takovém hereckém obsazení jsem očévala mnohem větší terno. Postava čerta pokušitele, kterou hrál Jiří Langmajer, zde byla zbytečná. Přitom měla velké potenciál. Ale scénář mu to určil takto. Marek Adamczyk se moc snažil. Má stejně gumový obličej jak Jim Carey. Toho by se mělo využít. Za zmíňku stojí ještě Lábus a Vagnerová. Se zbytkem už to šlo poněkud z kopce. Piškula se moc nepředvedl. Vždyť vypadal, že snad neumí ani do pěti počítat, natož že by dokázal něco kloudného zahrát. Škoda. snad příště. František Němec opět v roli pekelníka. Peklo bylo vyobrazeno hezky moderně. Připomínalo úřad nebo jednu scénu z Harry Pottera. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdy a to ještě ne vždy zachraňuje výprava a herci jinak nudný filmový příběh. Lucie Konášová si se scénářem moc hlavu nelámala a pohádka nepohádka podle toho taky vypadá nevypadá. Na tradiční českou pohádku tam byla i totální absence humoru i když přiznávám, že u Vydrova ,,jéžišmarjá! '' jsem se zasmál. Co ale oceňuji bylo pěkně zpracované peklo a vůbec ten výběr čertů byl super od samotného krále pekel Němce po Langoše, kterému ten trojhranný klobouk i pekelnický mundůr slušel. Adamczyk se alepoň snažil trochu hrát, strašný byl Piškula a utvrdil mne v přesvědčení, že by se někteří takzvaní herci měli věnovat raději něčemu jinému... Kdo docela bavil byl Sokol, podvodný hrabě mu byl jakoby šit na míru :-). Dávám tedy za 3 plamínky z tabatěrky, ale je to vážně na hraně... * * * ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zatím nevím, jak hodnotit. Mezi klady patří vynikající výprava a kamera. Peklo je dokonale pojaté, zámky dobře nasnímané, roubenky a situace v lese zrovna tak. Adamczyk je velmi uvěřitelný, Langmajer charismatický. S příběhem už to podle mne skřípe - není špatný, ale je příliš jednoduchý, bez větších zvratů, a vlastně jen čekáme, až sláva Ondrovi do hlavy vleze - a pak zase rychle z hlavy vyleze. A trošku mi vadí, že v titulcích nejsou přiznány inspirace českými pohádkami (třeba stavba zámku do druhého dne je těžká kopírka a zamilovaný čert na zemi v podstatě taky - že zdravíme Kajetána Tyla). Negativ je víc: pana Františka Němce mám rád, ale když ho vidím už ve třetí pohádce za den hrát čerta, maně se mi vybaví Pepa Dvořák a jeho vodníci, taky toho v určité chvíli už bylo dost. Hana Vagnerová je čím dál ošklivější, nemůžu si pomoct (netrpí ona anorexií nebo něčím podobným?), Piškula hraje svého Ondru zcela unyle, Sokol sem spadl odjinud, ze zcela jiného televizního vesmíru, i samotný hlas Lišky mi stihl přivodit svědivé pupínky, pan Lábus tady myslím sám neví, jak má toho lakomce a posléze ustrašeného lakomce hrát... Příběh bych čekal, že bude rovněž více rozvinut, a dokonce že se nějak vrátí postava dřevorubce s pilou, která na začátku ukradne boty, abychom se i s ní vyrovnali. O Ondrovi víme jen, že je sirotek a dřevorubec, ale jeho dobré srdce a odvaha kdoví odkud se vzaly, a zda vůbec jsou a nejde jen o solidaritu chudého s chudým, když pak tak rychle podlehne. Vůbec se tam dalo dějově kolem těch dvou buddies možná vymyslet víc - třeba i souboj o komtesku, do které by se oba zamilovali, ta řevnivost by tomu dodala uvěřitelnost. A Matěj by pak poznal, že kuchařka je mu bližší, protože dělá dobré koláče. Holky vůbec jsou zde postavené jen jako po vdávání toužící, a opět stačí jeden pohled, a je hotovo - nic, co by ty dva spojovalo. Třeba princezna když řekne, že tohle je Ondra, jakého má ráda, dobrého srdce a statečný, tak marně přemýšlím, kdy ho tak mohla poznat. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Peklo jak ho ve vidíme ve filmu, bylo postaveno v objektu Králodvorských železáren. Spousta vybavení, které můžeme vidět, jako jsou kotle, řetězy a podobně, jsou tedy skutečné. (Arnyisgod)

Reklama

Reklama