Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

kingik 

všechny recenze uživatele

Držel jsem se hesla - pyj je tvůj nejlepší přítel. A stal se pohádkový zázrak! Lidi, podruhé v dějinách kinematografie můj čertovský nástroj nereagoval na přítomnost ženského prvku. Neragoval na Svarinskou s Vagnerovou. První případ bez reakce byl "U pokladny stál". Když si vzpomenu na tu lomcovanou u Wonder Woman, kdy i z nábytku slezl lak, je to v podstatě vítězství člověka nad pekelnou hmotou. Jsem nadšen. Díky, Karle Janáku, zbavil jsi mě toho "clavinského" prokletí. Musím tedy náležitě ocenit tvé dílo. Nuže, můj Piškula přežil ten nápor ve zdraví. Ovšem čekat od pohádky cosi v intencích inovace, to nelze. Řekněte mně, co ještě v pohádkách nebylo k vidění, že. Pohádka je mrtvý útvar, ale peklo může posloužit i neposlušným nástrojům. A Lucie Konášová za svoje scénáře k "růžovým pizdám" do pekla nepatří. Nyní může s čerty laškovně žertovat. A nejen to, Janák přidal kvalitní vizuál a (téměř) filmový rozměr. A můj rozměr? Skočím pro pravítko, moment...uff...je to dobré i po vyzdravení - bez 25 cm je to rovných 30 cm. Pohádka zapadne kvůli svému názvu, nemá "cooltovní" rozměr. 8/10 ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ze všech Janákových pohádek na České televizi zatím nejlepší. Pořád si nemyslím, že by šlo o bombu která by posunula české pohádky na další level a která by si zasloužila své místo každé vánoce ale po stránce dekorací, herecké a trikové mnohem lepší než předchozí Janákovy pohádky. Opatrný palec nahoru! ()

Reklama

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připadá jako slabá variace na S čerty nejsou žerty popř. Anděla Páně naruby. Ovšem peklo se zde příliš nedaří – ono totiž nezáleží na množství detailních kostýmů a složitosti, nýbrž na celkovém dojmu a působivosti, takže ti nafintění čerti v uniformách na ty vypelichance z r. 1984 v podzemních kobkách nemají nárok. Ondra má značně moderní vizáž, hudba o ničem. Nicméně, dvě pohledné dámy tu jsou a kupodivu to není tak úplně pitomé jako většina nových pohádek co jsem poslední dobou viděl. 55% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Snesitelné až na pár výjimek - Piškula sekeru v ruce držel poprvé až při natáčení, protože ji drží jak prase kost. Alespoň věděl, že dřevo se štípá tou ostřejší stranou, což oceňuji. Holky jsou nadržené na vdávání a první setkání toho hlavního dua představuje definici "lásky na první pohled", k níž se váže svatba po cca 6 hodinách známosti. A když Piškula, mlátíc hlavou o trám plká cosi o lásce s výrazem zfetovaného Amorka, chtělo se mi vrátit štědrovečerní cukroví ze žaludku zpátky na tác horní cestou. Sokola s Lábusem tak nějak nemá cenu komentovat, nechci z nich dostat kožní vyrážku. Taky těžko zkousávám, že peklo je cca 10 m pod zemí a při vývratu stromu do něj teče voda. Víte, pohádky vždy byly velice inteligentní žánr, který obsahoval hlubokou moudrost a vysokou teologii, dnešní pohádky jsou imbecilní, infantilní a inkontinentní. Proto jsou filmové počiny tak špatné. Ta tam je moudrost, ta tam je silný příběh. A to, že čertům chčije a chčije na hlavu, mi vtipné prostě nepřijde. Vnitřek už byl vykreslen o něco lépe a za mě nejsvětlejším bodem byl příjemně pokušitelský Langmajer. Jenže Karla Heřmánka - obávám se - už žádný filmový čert nikdy netrumfne, určitě ne Troškovy upištený hovada. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka odvysílána na první svátek vánoční roku 2017. Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších pohádek s čerty, kde peklo je vyobrazeno jako místo, kde se skutečně trpí a i čerti jednají tak, jak podle obecných představ mají. Samozřejmě se najde výjimka, která do pekla nezapadá a je adeptem na jednu z hlavních postav. Druhou postavou je mladík, který je zcela bez pekelného záznamu, ale touha po manželce ho vede do pekelné záhuby. Naštěstí se nedočkáme žádných "troškovin", výprava je perfektní, obraz také, hudba slušně nápaditá a neruší. Určitě jde o podařenou pohádku, která není pro mrňata, ale spíše pro starší děti a dospělé. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)
  • Natáčelo se také ve skanzenu Veselý Kopec, slévárnách nedalo Berouna a ve Dvoře Králové. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)

Reklama

Reklama