Reklama

Reklama

Panika v ulicích

  • USA Panic in the Streets
Trailer

Obsahy(1)

New Orleans. Ilegální přistěhovalec vyhraje v kartách příliš velkou částku. Gangster Blackie a jeho kumpáni proto muže zabijí a peníze si vezmou zpět. Netuší, že jejich oběť byla infikována vysoce nebezpečným plicním morem a že se od ní sami nakazili. Městu tím pádem hrozí katastrofální morová epidemie. Je třeba očkovat každého, kdo přišel se zavražděným a s dalšími nakaženými lidmi do styku. Lékař z Veřejné zdravotní služby Clint Reed a policejní kapitán Tom Warren mají osmačtyřicet hodin na to, aby našli vrahy a zabránili nejhoršímu. Musejí přitom tajit pravdu o hrozící nemoci. Panický útěk obyvatel z města by totiž znamenal katastrofu pro celé Spojené státy... Brilantně natočené černé kriminální drama o lovu na zločince a o závodu s časem je dalším dílem proslulého režiséra Elii Kazana. Film, natáčený na svou dobu nezvykle v reálných prostředích a nikoli v ateliéru, získal Oscara za scénář. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller, v ktorom ide o čas a každý na každého kričí - dokonca i ten, kto ešte netuší, akú má za dverami pohromu. Väčšiu pozornosť než hlavná postava zdravotníka, napĺňajúceho rodinné ideály, na seba strháva záporák Jacka Palancea. Jeho zrúdny gangster je chytrou alegóriou honby za zlatom, ktorá je v skutočnosti netušeným približovaním sa k smrteľnej nákaze. Občasná vtipná dialógová vsuvka sympaticky odľahčuje temnú atmosféru filmu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Docela netradiční námět je podporován tradičně dobrým Elia Kazanem, ale to je tak vše. Zbytek je 96 minut dlouhý průměrný snímek, který kromě námětu a jistých postupů z doby dávno minulé nemá příliš co nabídnout. Na druhou stranu právě tato dobová nabídka pohledu do minulosti prakticky se vším, co k tomu patří filmu dává jistý punc zajímavé realističnosti. Pro diváka, který tohle neocení nebo spíše mu to je ukradené je Panika v ulicích dost možná hodně nudný film s dobrým námětem. Pěkných 70% ze slabých 70 hodnocení je však dost zavádějící... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Úúú tak tohle byla kvalita. Má to opravdu originální námět a netradičního hlavního hrdinu, jakéhosi epidemiologa. Richard Widmark byl opravdu sympaťák a opravdu jsem jeho postavě fandil. Při sledování honu na zločince, který dalece přesahoval jeho povinnosti, jsem uznale pokýval hlavou. Hlavní záporák je naprosto perfektní. Jack Palance je opravdu nezapomenutelná držka. Dlouhán s distingovanou mluvou posedlý utkvělou představou, že mu uniká legendární "kšeftík". K podtrhnutí jeho hrozivosti ho ještě schválně dávaj do záběru s trpaslíkem :) Vůbec celý film je vizuálně neuvěřitelně vymazlený. Hodně záběrů je v exteriérech a ne někde ve studiu a je fakt znát. Kolikrát jsem se přistihl, že uvažuji jak bych si nechal určité prinstcreeny zarámovat a měl bych stylový obraz. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Atraktivní námět (hrozba vypuknutí epidemie moru v New Orleans) zručně zrežírovaný Kazanem především co se týče důrazu na realistického feeling. Autenticita lokalit - skladištní komplexy, přístaviště (připomene Kazanův majstrštyk V přístavu), druhořadé zaplivané resturace...žádná studiová strojenost. Tohle není jeden z těch noirů (nebo městských kriminálek s noirovým nádechem) působících dojmem odtržení od reality, naopak je v ní pevně zasazen díky vhledu do policejní práce a prostředí nižších (např. dělnických) vrstev. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Doktor-hygienik běhá po městě, očkuje o sto šest a nařizuje karantény ve snaze zastavit morovou epidemii, přičemž původní šiřitel byl obětí vraždy a chce to urychleně lapit její pachatele. Přiznávám, že Widmark nepatří mezi mé oblíbené hlavní herce, rodinný život jeho postavy mě nezajímal, tím spíš jsem většinu filmu probloumal bez valného zájmu, nějaké to vytržení pouze na začátku a ve finální honičce před zákonem na molu a mezi pytli kafe. Přihrádka se štítkem slabší noir. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku nezvykle hutná a naturalistická podívaná. Atmosféra přístavních doků, temných uliček a špinavých hospod je velmi uvěřitelná a (nejen) díky černobílé kameře působí velmi sugestivně. Dynamický děj je plný stupňujícího se napětí a herci rovněž odvádějí skvělou práci. Richard Widmark je zde velmi sympatický a Jack Palance působí opravdu hrozivě. I po více než půl století svěží a napínavý thriller. 85%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dost dobrá stará detektivka. Nevím proč furt někdo do toho cpe ten noir. Všechny filmy z tý doby nebyly úplně noir. Tohle je přímočará záležitost s na tu dobu opravdu neotřelým námětem. Ústřední dvojka akční lékař a inspektor bručoun je sympatická a nemají to lehké, protože najít bezpodmínečně do 48 hodin vrahy bezejmenný mrtvoly kterou nikdo nezná, bez zapojení veřejnosti s maximálním utajením není žádná prdel. A mladý Jack Palance a jeho psychopatický primitiv je dokonalý. Na ty pěkný 4* to v pohodě dá.80% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Slusny, no nie uplne uzasny noir. Zaujimavy je hlavne temou potencialnej nakazy a diabolskym Jackom Palancom. Vidiet, ze Kazana zaujimali viac socialne prvky pribehu nez zanrove potesenie. 7/10 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Drsňák Jack Palance hledá to, co do New Orleansu přivezl imigrant, kterého předchozí noci zabil. Musí to být něco extra, když kvůli tomu policie obrací celé město naruby. Netuší, chudák, že už to dávno má, a že je to smrtelně nebezpečná a děsivě nakažlivá forma plicního moru. Přes řadu velmi dobrých momentů, přes zasazení do výborně zvolených exteriérů, film, na kterém už se zub času podepsal a tak dobrý dojem zachraňuje především Palance ve své roli padoucha, který rozhodne není jen nějakou černobílou figurkou, ale svým způsobem tragickou postavou. Nabízí se také zajímavá možnost srovnání například s tematicky podobným filmem Smrtící epidemie (1995), která ukazuje jak a kam se za těch pětačtyřicet let posunula kinematografie.. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Nie je to až tak dobrý film,nie je to typický Elia Kazan,má zaujímavé obsadenie:Richard Widmark,Paul Douglas,alebo Jack Palance,vidím pôsobivé prostredie New Orleans,vskutku zápletka ohľadom nákazy populácie je určite prospešná,napríklad Oscar za originálny scenár pre Ednu a Edwarda Anhaltových,a to je asi tak všetko. Mám tu dva tábory:Lekár a polícia na stope vraha Blackieho+jeho kumpánov,jedna partia vie,že toho chlapa,ktorého zastrelil Blackie doniesol so sebou nebezpečný mor,ktorý sa rozšíri v momente nachádzania sa v blízkosti tohto chlapíka,a tak práve nielen Blackie bude v nebezpečenstve,dozvedel sa,že sa všetci zháňajú po ňom a on si myslí,že Kochak (to je ten zavraždený),že má niečo pre neho cenné,jeho dvaja kumpáni medzitým pociťujú strachy,lebo jednému z nich je veľmi zle... Čo je zaujímavé asi najviac je to,že sa nakrúca v reálnom prostredí,kde v prístave bude najlepšia scéna z celého filmu! PS: Najväčšie PLUS je JACK PALANCE ako Blackie,ktorý sa ženie za niečím,čo neexistuje,kde si myslí,že ten veľký hurhaj má na svedomí ten emigrant,ktorý najprv vyhral peniaze,potom ho o ne pripravil pomstychtiví Blackie s partiou,zavraždil ho,neuvedomuje si.že prichádza do kontaktu s človekom,ktorý je ťažko chorý... ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Vydařený noir s luxusním obsazením - Doktor Widmark, snažící se zastavit nákazu dříve, než zkosí celé New Orleans; zbabělý Zero "Producent" Mostel, který zde projevil svůj komický talent; a nakonec respekt vzbuzující Jack Palance, jehož potkat sám v temné ulici, raději bych mu odevzdal všechny peníze a poníženě se odplazil po čtyřech pryč. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Z môjho pohľadu úplne obyčajný film s kriminálnym prípadom, kde sa postupne odhaľovali detaily a k odhaleniu blížil celý dej. Záverečný útek síce urobil akú takú drámu z toho, no inak to nepresvedčilo, je to nevýrazný film. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Vojenský doktor a policejní kapitán se snaží vypátrat vrahy muže nakaženého morem a zamezit tak vzniku epidemie. Skvělej nápad, solidně natočená detektivka, ale u několika scén bych ocenil mnohem větší spád a menší ukecanost, protože v několika momentech to byla docela nuda, ale jako celek film nudnej nebyl. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

I po více jak 70 letech tento film stále skvěle funguje. Trošku netradiční trasovači plicního moru musí vyřešit vraždu jednoho ilegálního přistěhovalce, který prý může být i z Čech. Lékař a policejní kapitán mají 48 hodin aby vytrasovali nemoc než bude pozdě. Krom času závodí i s všudypřítomnými čmuchaly od novin a s nezájmem obyvatel pomoci jim. Ačkoliv je zde psáno film Noir, tak se o Noir v pravým slova smyslu nejedná. Je to spíše čistokrevný kriminální thriller, který skvělé utíká a ani na chvíli nenudí. Má spousty zajímavých postav, jejichž chování stále dává smysl. Není to dokonalý film, ale je to poctivé řemeslo, které rozhodně pobaví a i po letech má stále co říci. A film by klidně stále mohl posloužit i jako dokonalá ukázka krajským hygienickým stanicím, jak měli správně trasovat Covid19. 8/10. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Slušne členený a spočiatku dosť atraktívny námet pouličnej story, kde sa bojuje proti korupcii i proti nebezpečnej nákaze. Všetko tým pádom do seba zapadá. Ale. Mám pocit, že dej začne strácať atraktivitu, náboj priebojnosti, momentu prekvapenia. Herecky síce veľmi isté (ako to u Kazanových dielach býva zvykom), ale od čiernej krimi očakávam predsa len vyššie nároky, čím ale nespochybňujem obecnú koncepciu všeobecnej kvality (v rámci možností prirodzene). ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo dobrý. Čekal jsem standardní krimi omáčku s noirovým odérem a ona je to vcelku napínavá hra o čas, kdy se ulicemi New Orleans pomalu šíří ošklivý moribundus, přičemž úřady pátrají po potenciálně nakažených kontaktech - shodou okolností vrazích původního šiřitele nákazy. Takže nakonec povedená krimi s příchutí "covidu". Jack Palance je tam výbornej. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Film si tak jako v pohodě uplyne a o nějakém napětí nebo dramatu nemůže být ani řeči, jenže to je holt z dnešního pohledu. Tenkrát bych se na to určitě díval jinak. Takhle je to pro mě lehce nadprůměrný film, který jsem rád zhlédl. Jestli se k němu ještě někdy vrátím, to netuším. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama