Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

mosem 

všechny recenze uživatele

i když filmu lze vyčítat, že do thrilleru má daleko, zcela jistě umí zaujmout. Hereckými výkony hlavních postav Karla Dobrého a Simony Zmrzlé, osobně mne zaujala kamera. Prostředí, ve kterém se příběh natáčel bylo mystické a samo o sobě by stálo za shlédnutí. Propojení příběhu s lidovými prvky bylo příjemné. Naopak až příliš uměle působila modernost chování, oblékání i postojů Kateřiny, v kontrastu s odpuzujícím chováním jejího otce - rychtáře. Stejně tak postava nadlesního byla spíše karikaturou. Ale v celkovém hodnocení příjemný film, který stálo za to shlédnout. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

Pro mne nezajímavý příběh, ve kterém hrála hlavně krajina velmi citlivě nasnímaná, ty obrazy byly úžasné! ()

Maniax 

všechny recenze uživatele

Příběhově to bylo strohé víc, než by se slušelo. Jenže ta atmosféra, kamera, hudba a hlavě výkony Karla Dobrého a Simony Zmrzlé drží tenhle film vysoko nad průměrem a šíleně mi to sedlo, jelikož ten film je dost jiný než většina současné (české) produkce. A to se prostě musí ocenit. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Tohle dramatické brnkání na struny nejen že mělo hodně do sebe, ovšem to částečně přímé a zároveň postupné odhalování toho, co že je hlavní protagonista - Baron - zač házela v mé hlavě žánrově film do - mysteriózní/fantasy. Což se mi nikdy nestalo... ... Dobře - kostýmy jsou možná málo omšelé, ovšem charakterové zpracování jednotlivých postav, celková dramatičnost tehdejší doby a všeobecná kontroverze, co se chování - jak učitele, či faráře, tak jiných - týkalo, člověka opravdu vtahovala do děje. Po přečtení osmi důležitých historických knih, jsem mohl jen zůstávat v úžasu a smekat nad tím, že se zase jednou opravdu povedlo natočit neskutečně výborný český film... Ondřej Havelka u mě neskutečně stoupl, Karel Dobrý Byl vynikající a plánuji se na něho jako na herce zaměřit, jelikož svoji roli zvládl precizně, Simona Zmrzlá jako femne fatale - a to opravdu silně - ztvárnila charakter pohanské dívky do posledního obličejového svalu, aby vyjádřila svoje emoce. Skvěle... Jiří Lábus byl jako sluha dokonalý, kousavý a jeho konec jsem skoro obrečel. On byl také mým hlavním důvodem, proč tento film vidět a dávám mu známku nejlepší. Ještě nevynechám tedy tři herce, kteří stojí za zmínku: Jiří Maryško jako učitel/idiot/kretén - jenž zasluhuje ránu heverem, ale je moc blbej, než aby se mu něco stalo... Jan Kolařík v roli faráře, který je co do kontroverze větší hovado než Hastrman a všichni pohani světa. Apropos - noha jako kopýtko u dřevěné panny? Odkaz na Tarantina??? Ne - to jsem já jen magor... No a v neposlední řadě Norbert Lichý - jehož role byla možná nadepsána slovy: Slizký hovado. A stejně tak i dopadla. Skvěle!! Mimochodem (nasrat na BTW - pořád jsem čech, dementi) Vladimír Polívka tam hrál náhodného vola číslo 39, jo ale všimněte si přijmení podobného jako u jeho sestry a fotříka, kterýžto ho "nějak" spáchal s jednou francouzskou transexuálkou (peníze šly prý z ručky do ručky...)... Jeho jméno mi dalo sice trochu naději, ovšem jeho "charakter" mi ukázal, že je celkem fajn, že nemá podobně prostoru jako jeho otec, jenž kdysi dosti neuváženě daroval sperma. Ale o tom psát nechci... ... Jednoduše - kladů jsou desítky, zápor možná tak mentalita tehdejší doby = to nelze vyčíst. Smekám, ač nemám co a dávám 5* ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, mě se film líbil a pokud beru v úvahu pouze žánr, tak přesně tyhle či podobné typy filmů naše filmografie potřebuje. Úsměvných či romantických komedií bych řekl, že je v našem rybníčku až dost. Nicméně herecky se nedá snímku v podstatě nic vytknout, Karel Dobrý, a s ním i další herci, jsou prostě vynikající. Docela sedl i scénář. Na mistrovské úrovni je také hudba. Takže bych snad jen řekl, že chybí větší gradace a vypointování toho, co divák více méně očekává a s tím by přišlo i větší drama. Jiným snímkům někdy vyčítám, že jsou moc dlouhé, zde by klidně film snesl i deset, dvacet minut navíc. Mě se prostě film líbil, to si myslím, že je vlastně to nejdůležitější, neboť normální a inteligentní filmaři točí pro diváky. A za to dávám čtyři hvězdy. Na to, že se jedná o prvotinu pana Havelky mu musím sklonit poklonu. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Jestliže první hodinu se jednalo o jakousi nudnou kýčovitou pohádku, poté se Havelka rozdivočil a rozjel úplné orgie bizarnosti, na sex u stromu za bouře nebo na hlášku "Jsi krásná, i když blinkáš vodu" budu ještě hodně dlouho vzpomínat. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Karel byl dobrý a Simona zmrzlá. Ne věru dobře a koukatelně natočeno a i otylý tesař či farář bravurně ovládá "práci se dřevem".A tak slovanské písně a tradice o hlavu tu připraví i slepice ehm kohouta. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Tohle mohl být slušný horor, ale vyšlo z toho bohužel trochu unylé, tápající vyprávění, které na mnoha místech neví, kudy se vydat dál. Karel Dobrý je dobrý (hodně dobrý), ale sám nemůže celý film utáhnout. 60% ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který nakonec byl pro mě příjemným překvapením. Asi ne silou příběhu, ten je jaký je. Ale celkové zpracování, kamera a vizuální stránka filmu je na vysoké úrovni a k filmu mi naprosto seděla. Stejně tak dobrý výkon odvádí Karel Dobrý, ale i Simona Zmrzlá si vede výborně. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Jako první celovečerní film zpěváka, herce a divadelního režiséra Ondry Havelky si myslím, že to úplně tak špatné nebylo. Herecké obsazení velmi dobré, Karel Dobrý je v roli barona de Cause skutečně velmi dobrý, pozadu nezůstávají ani další herci, zejména Jirka Lábus v roli jeho sluhy a krásná Simona Zmrzlá v roli Katynky. Svým způsobem je to taková delší variace na baladu Vodník od K. J. Erbena, který byl mimochodem také zfilmován, a sice ve snímku Kytice z roku 2000, v režii F. A. Brabce. Rozhodně tento snímek nepropadl, v roce 2018 byly natočeny i podstatně horší filmy. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Trochu zvláštní film, u kterýho moc nevím, co si o něm přesně myslet. Rozhodně se mi tu líbí ta historická atmosféra a celkem úchylný detaily příběhu, na čtyři to ale nestačí. Teda alespoň do příště...65%. ()

Loreleis 

všechny recenze uživatele

Je krasne takove tema prenest na filmove platno. Karel Dobrý je úžasný vždy,ale presto pribehu neco na konci chybělo. Snad naděje ,snad smutek ,nevim... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, proč ne. Pokus o thriller se povedl, i když bych snímek asi zrovna thrillerem nenazval. Přesto v sobě jisté napětí má, oba hlavní představitelé byli velmi dobří, a kamera to jen umocnila. Velmi dobré to bylo hudebně, hezké písně, ale ty již byly krátké a „rozsekané“ do celého snímku. U mne za šedesát procent. ()

Mr.Sombrero 

všechny recenze uživatele

Na novodobé české poměry se jistě jedná o nadprůměrný film. Pochválit mohu krásnou okolní přírodu, kostýmy i herecký výkon Karla Dobrého. Knihu Miloše Urbana jsem nečetl, takže se vyhnu srovnávání s ní, snad až někdy v budoucnu, do té doby 55%. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Karel Dobrý - dobrý, Simona Zmrzlá překvapivě taky dobrý, ale co dál? Je to jakoby lehce hororové, jakoby to patřilo někam do Kytice od Erbena. Jenže tohle všechno pomine tak 15 minut před koncem a to jsem ještě viděl na ČT1 nějakou zkrácenou cca 90minutovou verzi. No škoda přeškoda, tohle totiž mohl Havelka víc dopilovat, prostor na to rozhodně byl. První půlka se mi líbila, ale potom... ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Více, než co jiného, slouží obrázky krásné české krajiny plné rybníků, luk a lesů malované kamerou Diviše Marka jako dokument či reklama na tuzemský cestovní ruch. Hned bych jel na dovolenou třeba zase někam na Kokořínsko. V podstatě je to další pohádka odněkud ze mlejna, kde sice nejsou princezny a čerti, ale Lábus a vodník přece ano. Jen je tu k závěru krapet temnějších scén a neDobrý konec. Silně romantizující pohled na venkovský život před 200 léty, s jeho lidovými zvyky a písněmi, ale bez jakéhokoliv sociálního, historického, nebo jiného hlubšího kontextu. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Karel Dobrý předvádí svůj životní výkon a celý film tlačí do zcela jiných výšin. Jenže vůbec nechápu, jak to mohli tvůrci takhle uchopit. Je to tak někde na pomezí poetického, romantického a pohádkového příběhu od každého trochu, ale vlastně ani od jednoho dostatečně. V mnoha ohledech se to naprosto vybočuje od českých filmů poslední doby a napodobuje Erbenovu Kytici, ale zase k tomu si přidali něco, co vůbec nefunguje. Abstrakce některých scén je tak prostá, že se snaží působit víc než je. Nespokojenost s příběhem nemůže zachránit nic. Tolik mi to připomínalo Vávrovu Markétu Lazarovou, a tu já fakt nemusím. Finální přechod do současnosti je naprosté wtf?! 40% ()

Oxyuranus 

všechny recenze uživatele

Karel Dobrý je ďábelský, totálně charismatický. Vlastně i kvůli němu jsem se na film vždy chtěl podívat. Bylo to příjemné, s krásnou výpravou, ale ten konec to prostě zabil. Hastrman je zkrátka hastrman. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nicméně v posledních 30 minutách začalo tempo filmu ztrácet dech a propadla se i kvalita. Nakonec jsem váhal mezi třemi a čtyřmi, no nakonec dávám tři, deziluze z konce přebila vše a nakonec je z toho průměrná záležitost. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se jen kvůli autoru předlohy Miloši Urbanovi. Matty to napsal přesně. Kouká se na to pěkně, ale chybí tomu drama a, paradoxně, hloubka. Pár pěkných záběrů krajiny a hrátky s kapry to nezachrání. Postavy šustí papírem. Dialogy jsou občas dost mimo rok 1833. Čelist srpu je z hyeny? Konec je pěkný, ale překotný. Kniha je určitě lepší. Na český film mírný nadstandard, tak trochu přidám, asi hlavně kvůli pěkným lidovým písním, hlavním to nositelkám pohanského ducha filmu. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama