Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (448)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Oceňuji zachování hodnot tradiční klasické pohádky. Jsem pro zachování klasické pohádky ale v moderním aktuálním hávu, což se myslím tady povedlo. Úkolem dneška je nějaká vyrovnanost mezi minulostí: klasikou, tradicí, ale v souladu s dnešní dobou.... přítomností a na druhou stranu nesklouzávat k hrubosti, agresivitě a nelidskosti dnešní doby, která mimochodem za chvíli už nebude in a již se to začíná díkybohu projevovat ;) :D Moc pěkné triky, výtvarná stránka filmu (velmi mě nadchlo např. zobrazení pekla a podpekel ve formě jakoby žhavého slunce rozlívajícího se do podpeklí), příběh, originalita, kostýmy, akorát Judit, byla sice roztomilá, šikovná a milá, ale i když ji mám jako herečku i člověka moc ráda, někdy přehrávala. Markantní to bylo ve scéně, kdy polije Bonifáce. Jedna věta vůbec nebyla srozumitelná. Celkem mi tam chyběla láska Lucifera a matka Bonifáce. Třeba se Lucifer mohl podívat do nějakého kouzelného předmětu, jak teď žije. Myslím, že by se tam tato role alespoň jako epizoda okrajově hodila a že by diváci byli určitě na ni zvědaví :D. Jakoby se matky vypustily. To samé absence matky Markétky (nebo ani zmínka o tom, že např. umřela). Jinak, co se týče politiky, komu se to nelíbí.... ten má nejspíš máslo na hlavě.... Určitá politika je vlastně bohužel všude ve společnosti: v rodinách, firmách či jakémkoliv jiném společenském uskupení, kolektivu (včetně dětského) či komunitě. Navíc politika tu pro mne nepůsobí vůbec rušivě. Je to příjemná oddychovka před Vánoci a správné adventní zastavení a naladění. Celkem jsem se pobavila, fajn humor a příběh nenudil. Velmi originální a vtipné byly např. vynálezy "zlepšováky" ;) Bonifáce, Látal s Látalovou, KPZ či neodbytní nápadníci. Za mě určitě 1 z nejlepších pohádek milénia. 4,5 hvězdy zaokrouhluji nahoru ;) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl trochu obavy z toho, jestli mému hodnocení neuškodí to, že jsem si pohádku pustil v mimovánočním období, kdy je má emoční odolnost mnohem silnější, ale nakonec se ukázalo, že jsem se nemusel bát. Bez větších problémů jsem Čertí brko zařadil do lepšího průměru, ale musím přiznat, že se o to postarali spíše sami herci než scénář. Ten se mi zdál být místy trochu "v pasti", a taky mi chyběla větší dávka humoru. I tentokrát došlo na zpěvy a tance, což mi už v pohádkách fakt vadí. O zábavu se mi v každé své scéně postarala Jana Plodková a je mi líto, že její role nebyla alespoň o trochu větší. ()

Reklama

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Já se upřímně bavil. Ondřej Vetchý je prostě borec a jako vládce pekel je naprosto přesný. Jan Cina připomíná čerta Janka z klasické pohádky S čerty nejsou žerty (tedy mladého Ondřeje Vetchého, což sám Vetchý potvrdil). Industriální peklo, které je vlastně úřadem dává smysl a celkově i zbytek pekelného i pozemského osazenstva velmi mile překvapil... ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Říkáte si jako já, že když Lucifer je Vetchý a navíc s celou tou sestavou okolo, tak to nemůže nebýt dobrý? Tak si prohlédněte plakát. Ano, ta pohádka vyznívá přesně takto a Lucifer je navíc ten úplně nejblbší článek, který sám sráží hodnocení o dobrou jednu hvězdu. Tohle si Vetchý nezasloužil. Když už se se vším smíříte (včetně např. nekonečně otřepaného a zde zcela šmírácky použitého motivu "nepraktický vynálezce"), začnou po uplynutí zhruba třetiny filmu hlavní postavy zcela bez varování zpívat, a sice další typickou nezapamatovatelnou zamilovanou písničku, což později ještě zopakují. Že se zrovna Najbrt s Geislerem rozhodli použít ty největší mory českých filmových pohádek poslední doby, je smutné. Závažných negativ by se dalo jmenovat víc, ale jsou i positiva. Bylo fajn vidět zase jednou pospolu většinu důležitých účastníků Světu pod hlavou a Budař i tady přechází z polohy protivného snaživého ňoumy do polohy žvanící totalitní svině, z které jde opravdu strach. Venkoncem jsou postavy sympatické a typově fajn. (Ale Marek Daniel v poměrně výrazné roli nerozlišitelný od libovolného komparsisty? - proč takové plýtvání hercem s potenciálem kultovnosti? Naopak marginální čert Žáček je boží už jen svým výskytem a chci ho víc!) Je tam nejeden chvalitebný a neotřelý prvek (např. typický myslivecký převlek čertů parodovaný jejich jódlovací vizáží jen vyrazit na Oktoberfest), též pár nadějných nápadů, třeba policejní žargon připomínající "jímka hříšníka" nebo porava čertů. Brko jako ústřední prvek je vymyšleno dobře, výborně je rozveden zvrácený plán likvidce pekla (žel, vývoj k totatlitní společnosti v Pytlově je sice několika tahy nastíněn velmi zřetelně, ale nějak moc narychlo, nezáživně a ušmudlaně, jako skoro všechno v tomto filmu). Celková koncepce pekla ujde, hrubý syžet není úplně marný a nakonec to celé nemuselo být špatné. Stačilo by trochu vkusu, soudnosti, umělecko-aranžérských schopností a něco proti nudě (třeba nějakou přesvědčivost nebo tak něco). "Punk film"? To opravdu není. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ježišmarjá, čerti se nepitvoří, byla tahle pohádka vůbec natočena u nás?! A jde to, ne že ne. Taky satirický tón není v českých pohádkách nic nového (S čerty nejsou žerty, Co takhle svatba, princi?), nemluvě o písničkách, které tady byly navíc trhlé a parodické. A k tomu konečně hrůzný i lidský Lucifer Ondřeje Vetchého a jeho varování před těmi, co nám slibují ráj na Zemi. Ještě si to tak, pánové Najbrte, Geislere a Hodane pamatovat, ale i tak díky za nejlepší českou pohádku minimálně za deset let! ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Autoři si původně pohrávali s myšlenkou, že čerti budou bez rohů. Nakonec ale menší růžky mají. [Zdroj: Totalfilm.cz] (ZHODNOTITEL)
  • Filmaři přispěli k tomu, že díky jejich výběru lokace pro peklo (hlubinný kaolinový důl u Nevřeně), může být tato industriální památka zpřístupněna veřejnosti. Kvůli natáčení totiž musel být zbudován nový portál, dosud se do nepřístupného dolu lezlo betonovou rourou. (rakovnik)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama