Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 901)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak trochu osud, že můj 1000. komentář připadl na tento snímek. Vůbec pořádně nevím, kde s tím psaním mám začít. Film, na nějž jsem čekal netrpělivě den za dnem od jeho ohlášení, vkládal jsem do něj vysoké naděje již od začátku a každá nová zjištěná informace o tomto projektu to moje natěšení jen prohlubovala více a více. A konečně ten film přišel do kin.......A že to čekání teda stálo za to ! Jsem v úžasu, to není film který musíte vidět, to je film, jenž musíte prostě a jednoduše ZAŽÍT. Od Todda Phillipse bych asi nečekal něco tak promyšleného do posledního detailu, na druhou stranu se pod to producentsky podepsal Scorsese, což tyto obavy trochu vymazalo z mého mozku.............Ten styl filmu mě překvapil, tak komorně pojaté sociální drama založené na rozkladu jednoho člověka způsobeného společností, jež jej postupně zavrhla, jsem dlouho neviděl, po celou stopáž jsem byl v úžasu, jak tvůrci pojali tento náročný materiál na natočení a přetavili to v tak neskutečně fungující pesimistickou a špinavou podívanou, z níž mi běhal minutu co minutu mráz po zádech (doopravdy mě ani tak nevadilo to fyzické násilí, spíš po té stránce psychické to ve mně vyvolávalo větší zděšení a nepříjemné pocity). Joaquin Phoenix si roli Jokera musel vtisknout do své DNA, z jeho klauna šel obrovský respekt a strach, tak přesvědčivě a přesto naprosto odlišně od svého rivala Ledgera zahraná postava gothamského antagonisty......smekám klobouček.....úžasný a po všech stránkách dechberoucí výkon. Pokud už konečně nevyhraje toho Oskara, tak by tu ceremonii mohli ze dne na den zrušit, fakticky ! Film stojí a padá na něm, ale i tak funguje jako švýcarské hodinky na jiných frontách, hlavně musím vyzdvihnout ten chladný a melancholický soundtrack, jenž se mi mnohokrát svými tóny zaryl pod kůži. A popravdě si nepamatuji, kdy naposled jsem viděl tak famózně vygradované finále. Ano, vše se dalo odhadnout dle průběhu zápletky, ale i tak se Phillips snažil diváka zaujmout svým sofistikovaně zpracovaným scénářem, který dokázal navrch párkrát slušně zamíchat kartami. Naprostá kinematografická lahůdka, po jejímž skončení jsem opojně vstřebával vše, co se během uplynulých dvou hodin na plátně událo. Bravo, bravo, a ještě jednou bravo !!! Za mě film roku. 95 % P.S. A prosím......Nesnažte se natočit pokračování, ono navazovat na tento perfektně uzavřený majstrštyk by dle mě nemělo moc smysl. A ten origin Batmana s uličkou mě mile překvapil, to jsem rozhodně nečekal :) ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc jsem se na film těšil a dostal jsem to, co jsem čekal. Nejdříve mi přišla proměna, kterou Arthur procházel docela zdlouhavá, ale jak postupně vše vyplývá na povrch tak si uvědomíte, že každá scéna zde měla smysl. Z násilných scén člověku běhá mráz po zádech. Palec nahoru i za kvalitní byť minimalistický soundtrack. Závěr filmu byl jedním slovem geniální a dle mě nemohl být lepší. Joaquin se role zhostil naprosto skvěle a určitě si zaslouží oscara. Pro mě film roku 9/10. ()

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Zatímco v legendárním Temném rytíři jsme mohli vidět čistého antagonistu s úmyslem dát lidem to, co údajně chtějí - chaos, tak tu se setkáváme s opravdu nevídaně výborným ztvárnění antihrdiny, kterého tak dobře všichni známe a jen čekáme, co nám jeho příběh a minulost přinesou. Ztvárnění je jedinečné, celé temné prostředí vyprahlé společnosti osmdesátých let a hlavní hrdina, který je jí terorizován. Zatímco v ostatních pojetích Jokera jsme mohli vidět poctivého psychopata a šílence, se kterým bychom se neradi dostali do sporu, tak tady dosahujeme na jednu stranu, až soucitu k hlavní postavě a na druhou stranu odporu, že ho nepodporujeme v tom, co dělá, ačkoli to chápeme, a tak vzniká brilantní antihrdina. Po celý snímek jsme schopni vnímat a sledovat Joaquina Phoenixe, jak se z běžného přehlíženého outsidera stává vyšinutý zabiják, který touží po pozornosti. Malý rozpočet a brilantní scénář je přesně to, co studio potřebovalo. Film, který vydělá a má smysl je sen každého studia, což se v tomto případě povedlo. Gratuluji všem tvůrcům a zaslouží si každou cenu, která na ně čeká, včetně profesí kamera, výprava, hlavní role, scénář a režie. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Excelentní výkon J. Phoenixe, váhala jsem mezi mezi 4 nebo 5, ale s klidem dávám plné hodnocení. Amíci překvapili, kvalitní scénář, film má obrovský význam. "Nejhorší na duševním onemocnění je, že lidé očekávají, že se budete chovat jako zdravý!" ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

To že je Phoenix výborný herec, to je už dlouhou dobu známo a o tom, že umí zahrát záporáka nemůže být pochyb. Geniálně zahraný Žolík, jenž mě nechal v němém úžasu nad daným výkonem, skvěle zpracovaný film s důrazem na detail. Pravděpodobně nejlepší počit z dílny DC od dob Nolana a nutno říct, že v mnoha věcech ještě lepší. Fantastická atmosféra více než prohnilého Gothamu, ve kterém sledujeme proměnu jednoho z těch méně zkažených obyvatel města v revoluční ikonu násilí a nespoutaného chaosu. V Gothamu zbylo jen pár čistých duší a ani staroch Wayne k nim nepatří, což je snad poprvé, kdy byl jeho odkaz v některém z Batman-příběhů pošpiněn. Temné, dramatické, ojediněle surově brutální, aby to vzápětí vystřídal humor černější než Vantablack. Jokera jsem si jednoduše užil, od příběhu, práci s kamerou a hutnou atmosféru že by se dala krájet, až po Phoenixovu one-man show. Útok na Oscary, adept na jednu z hlavních cen, i když víme, jakou úroveň cena Akademie má a Joker bohužel neobsahuje mnoho LGBT hrdinů a podobných cool fajnšmekrů. Ale uvidíme, film je to výborný a ještě několik hodin po premiéře jsem plný emocí. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

And The Oscar Goes To....Joaquin Phoenix!!! A jestli ne... tak Fuck Off Academy!!! Ale ta imitace Krále komedie a Taxikáře mi přišla poněkud...příliš okatá, na druhý straně, ještě nikdy jsem neviděl film, kterej by se o to alespoň pokusil, takže je to opravdu unikát, tendle Džoukr. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Tak já teda myslím, že esli Joaquin letos toho Oscara nezíská, tak už ho nezíská nikdy. K filmu se asi rozepíšu časem víc. Protože si to, i přes moje hodnocení, určitě zaslouží. Je to totiž pecka. Ve svým žánru. Mimo můj záběr. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix na hrad! Tvle, to bylo solidní psycho. Nic pro příjemně strávený večer s přítulkou, zakončený sexíkem. Tohle je tak spíš se pomodlit, aby nějaký ten šílenec nehodil molotov do okna a jít se zachumlat pod deku a spát a doufat, že vás ten smích z hlavy rychle opustí. Joker je film sice vycházející z DC univerza, ale jdoucí si úplně jinou cestou, a jen drobné a dle mého názoru spíše povinné trademarky vám ukážou, že ten Batman přeci jen musel nějak vzniknout. Velmi nepříjemný film plný velmi nepříjemného Phoenixe, po kterém si budete chtít pustit veselá videa plná roztomilých koťátek. 87% ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

10/10 – Emotivní, hluboce procítěný spektákl, na kterém je znát fantastická práce herců, filmařů a vůbec celého štábu, kteří společnými silami dokázali za necelých 70 miliónů dolarů vytvořit neuvěřitelnou mašinu na prachy a ocenění. Doporučuji originální dabing, kdysi jsem byl v kině na českém a trochu mi to pokazilo zážitek. Joker ve vás něco zanechá, nebude vám sice vrtat v hlavě, ale chvíli si tam posedí. Tak syrově a detailně zobrazené šílenství se přece jen tak někde nevidí. Společně s Heathem Ledgerem můj jednoznačně nejoblíbenější Joker a to já jinak na Temného rytíře nedám dopustit. Tohohle bych dokonce upřednostnil; kvůli backgroundu, kterého se mu dostalo, se mi zaryl ještě hlouběji pod kůži. Své na tom samozřejmě odvedla i hudba a Jokerovy tanečky, které to šílenství ještě posouvají na novou úroveň a pěkně ilustrují křehkost a rozpolcenost jeho duše. Pár spoilerů stranou: Strašně dobrý nápad byl Jokera představit jako docela obyčejného muže žijícího v Gothamu, který má vlastních problémů nad hlavu a jen se snaží uživit sebe a svou matku. O to více s ním pak cítíme, když ho nakonec pohltí ta všudypřítomná zkaženost. Koneckonců psychopat, kterého tady Joaquin Phoenix sehrál, měl k šílenství odjakživa blízko (geneticky). Z toho důvodu bych skoro řekl, že na něj Todd Phillips navalil těch strastí až moc, ale kdo já jsem, abych tohle soudil. Možná ten infarkt paní Fleckové si mohl odpustit! :D Mělo by to větší grády, kdyby ji zabil doma. A ještě něco. Řekl bych, že tomu svědčí absence Batmana (v té době byl ještě kluk). Je to hned realističtější, když se městem neprohání cápek v kostýmu netopýra po zuby ozbrojený supermoderní technologií. Top hláška: "What do you get when you cross a mentally-ill loner with a society that abandons him and treats him like trash? I'll tell you what you get! You get what you fucking deserve!" ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Temne a inspirativni. Stejne jako Jokerovi, uz mi jeblo z tech otravnych stebetajicich navstevniku kina a doslo na nefalsovane kelimkove valky! Jinak tohle bude znit jako kacirstvi pro fanousky Dark Knighta a Heath Ledgera, ale Phoenix je lepsi Joker a Joker je lepsi film. Paradoxne mozna vubec prvni komixovy film, ktery se da brat skutecne vazne. 9/10 ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Todd Phillips natočil hlubokou intimní sondu do duše psychicky narušeného člověka, s nímž se život zrovna nemazlí, přičemž ji jemně zarámoval do komiksových reálií. Nenechal se však strhnout klasickým přístupem k látce, ale zaměřil většinu pozornosti na psychický rozklad celoživotně nešťastného a přehlíženého jedince, jemuž odosobnělý a šedivý každodenní svět dává jednu facku za druhou. Ve chvíli, kdy se Joaquin Phoenix poprvé nezamýšleně rozesměje, musí vám být jasné, že bolest kumulující se uvnitř jednou nasměruje ven. Zejména díky excelentnímu hereckému výkonu Phoenixe se Phillipsův Joker zavrtá hluboko do hlav fanoušků a zůstane v nich hodně dlouho. Na druhou stranu nejde z hlediska scénáře o žádný zázrak. Joker není nijak sofistikovaný film a z hlediska uchopení proměny psychicky nemocného člověka v chaos milujícího padoucha nepřináší nic nového. V takřka všech parametrech nadstandardní, zručně natočené a výborně zahrané psychologické drama ano! Událost roku dozajista ne. Recenze zde. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Temné. Realistické a pro slabší povahy+ tzv.milovníky francouzského filmu, naprosto nevhodné. Sice jsem čekal, že to bude ehm, poněkud neveselé. Ale že až tak??? Heathe, moc se ti omlouvám, ale na tohle nemáš ani ty. Phoenix tímto sestupem do hlubin frustrace a šílenství nastavil takovou laťku, že bude téměř nemožné ji v následujích 20 letech, překonati. Za hudbu by měla okamžitě! (páč tato složka tvoří bez debat,dobrých 50% filmu) dostati Hildur G.,oscara. P.s. A taky ho má. Její Černobyl nebyl opravdu náhoda. Pokaždé, když zazněl ten totál temný motiv, vlastně několik (vedle kterého jsou Glasovy a Zimmerovy podobné exhibice,pouhými hrátkami s notamy), jsem měl takový strach, jako by mi bylo snad 10 či co. Prostě hudební převálcování. Jsem zvědav, čím nás převálcuje příště. A kontroverzi kolem (prý oslavování násilí) už od včerejška dosti chápu, byť autorům o nic takového nešlo. Jedinci se slabší vůlí,by to opravdu mohli vzíti jako návod a i mě to dostalo takovým způsobem, že si nepamatuji za dlouhé roky (krom BR 2049), že by mě nějaký film tak zbořil! Též souhlasím se zdejšími komentáři typu- tohle není ten Joker z DC, jak ho známe z comicsů apod., ale víte co? Je mi to totálně fuk! I když jsem byl ještě před filmem a na zdejší diskusi přesvědčen, že mi to bude dosti vaditi a absence pádu do kyseliny bude pro mě fatálně negativní. Phoenixův Joker jest samoz. na oscara film samotný nastavuje tak brutálně nekompromisní zrcadlo společnosti, že bych se v některých zemích nedivil,pokud by film putoval do trezoru:) Phoenix též musel vyhuliti snad vagón cigaret:) a i když mě překvapila koncepce jeho postavu ve smyslu, moc nemluví, často tančí, haha a šíleně se směje, což mě bude strašiti ještě dlouho, tak nemám prostě k němu,žádných výhrad. Je to taky jediná verze Jokera, kterou naprosto chápu (což jest asi po1.) a nedivím se mu. Já nemám ani zdaleka takový příšerný život jako Arthur, ale často mám 100 chutí, však víte co myslím. Netvrdím, že s tím souhlasím, ale naprosto to chápu. Jeho způsob zastřelení člověka je též dosti drsný, kdy po 1.ráně do dotyčného po chvílí nasází další kulky. Tohle jsem tak často ve filmech neviděl. Závěrečných, řekněme 15min., jest neskutečnou orgií filmařiny, jakou dnes už málokdo umí. A musím dodati 1 věc pro zajímavost...před tímto neskutečným dílem, jsem viděl trailer na Birds of Prey a větší nezájem o nějaký DC film jsem ještě nezažil. A to bylo prosím, ještě před samotným filmem. Pak je vám jasné, že po něm jsem věděl na 666% že na takovou blbinu naprosto kašlu. A jsem zatraceně rád, že zde ke konci došlo k oné (snad už po 350té) události, ze které se zrodil Batman. A musím říci, že byla z dosavadních filmových verzí, nejdrsnější. Až jsem to nečekal. Jestli tento majstrštyk nenakopne ono nepropojené DC filmové univerzum, plné zamýšlených solovek (upřímně doufám,že Joker bude míti pokračování,přesto že se s ním v původní koncepci, nepočítalo), tak už fakt nevím. P.s. a staré logo WB naprosto dostalo! Na závěr mám snad jedinou výtku, co se týče na můj vkus až velkého množství retro songů, které někdy až nevhodně danou scénu deformovaly a díky nim jsem si připadal,,že sleduji film z 50.let a ne z 80. P.p.s. a jako zvláštní vtip pro zasvěcené,působí obsazení Toma Cullena v roli Thomase Waynea, který hrál v Dark Knight Rises kongresmana, kterému pomotala hlavu, Selina Kyleová.;-) Mám silný dojem,že na to půjdu ještě několikráte. Nedá se to dostati z hlavy. Jednoznačně filmu roku. A to jsem si myslel, že je LOGAN drsný film, hahahaha!!!! Výborný komentář...Tosim. OST 999% () (méně) (více)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tak v prvom rade bravúrne zhostenie sa látky. Od Phillipsa by som nečakal, že to bude on, kto rozšíri a externalizuje ďalšie osobnostné "kvality" Jokerovej postavy a posunie psychoticky charizmatického Jokera v Ledgerovom ponímaní v podobe maximalistického Phoenixa ešte o kus ďalej. Adaptácia okrem dobre známych pravidiel komiksového univerza ako večný život, zhustené násilie a nešpecifikovateľný vonkajší tlak na jednotlivca rozoberá aj sociologické a demografické problémy. Je vandalizmus iba povrchnou inštanciou vyčíňania nepriebojných indivíduí, alebo nastavenie spoločnosti dopomáha ich postupnej degradácii a samote? Odpovedzte si, kdekoľvek po svete uvidíte protesty, ktoré "nestoja" za zmienku. Nadčasovka, ktorá pôsobí ako komerčne úspešný projekt, ale vychutnajú si ju viac diváci, ktorí majú radi kombináciu klubovej a komerčnej scény než ortodoxní priaznivci komiksových adaptácií. ()

Olicak 

všechny recenze uživatele

Dávám 95%. Byli tam momenty kdy jsem se musel opravdu smát, což jsem úplně nečekal. Líbil se mi pohled na Jokera z druhé strany. Po zhlédnutí tohoto filmu už se nemůžu na Jokera koukat jako na padoucha, jelikož on sám, za to jakým se stal nemůže a chápu ho. Nepochopil jsem závěr filmu, přišlo mi, že ho měli utnout o 5 minut dříve. Zbytečně to natahovali. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Tomu filmu neni co vytknout, každý detail má své místo. Je to temný a je to nepříjemný, což je i důvod, proč nedám 5, já se na tohle znovu dívat nechci, i když možná budu. Scéna Jokera na schodech před TV show je dokonalá, Joaquin je perfektní. Dává zlu lidskou tvář. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se přílišného napojení na komiksy a jejich umělou osudovost, ale kupodivu Gotham ani Wayne zážitek příliš nekazili. Jen se nemůžu rozhodnout, jestli je občas skřípající zasazení děje do bouřlivého přelomu 80. a 90. let bezzubým alibismem produkce nebo naopak trefně jízlivou paralelou. Atmosferický, introvertní, vleklý, nevesele úsměvný, a děsivě normální Joker je každopádně perfektní katarzí po bolestivých desíti letech čekání na kvalitní film založený na komiksech. Přestože ale ta propojení občas především kvůli nekonzistentní struktuře skřípou, v éře alternativních pravd, společenských úzkostí a relativizací hodnot je Joker jediný relevantní superhrdina - zeitgeist z něj čpí stejně znepokojivě jako z Taxi Driver nebo Falling Down. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Objektívne je toto film roku. Phoenix si ide po Oscara prakticky od prvého záberu a v sústredenom šialenstve to dokráča v krvavých stopách až do konca. Možno je na škodu, že film prebral prvky komiksu, mohlo ísť o nezávislejší film. Joker je fenomenálna podívaná, ktorú musí vidieť každý fanúšik poctivej civilnej drámy. Tlieskam... nadšene! ()

esopesokeso

všechny recenze uživatele

No tak som pozval kamarátku do kina, nech máme čo robiť pred sexom, ale akosi na nás ten psychopaticky smiech hlavnej postavy zle doľahol...ušli sme z kina preč plný nevkusu a doľahla na nás kruto ta atmosfera. Nič nebolo. Nikdy viac. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

Kdo by se mohl stát příštím Supermanem?

13.01.2023

Tak to šlo celkem rychle. Ačkoliv je následující zpráva v tuto chvíli jen spekulací, stejný zdroj, jenž v minulosti odhalil například obsazení Barryho Keoghana (Víly z Inisherinu) do role Jokera v… (více)

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

Seriálový The Penguin nabírá obsazení

01.11.2022

První oficiální spin-off Batmana obsadil hlavní ženskou postavu. Proti titulnímu Penguinovi s tváří Colina Farrella se tak postaví herečka Cristin Milioti (Jak jsem poznal vaši matku, Palm Springs) v… (více)

Reklama

Reklama