Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Recenze (175)

Franki69 

všechny recenze uživatele

Politické drama z poměrně nedávné minulosti s opět skvělým D.Cumberbatchem. Možná si taky myslíte, že ty myšlenky, co se vám honí hlavou jsou jenom vaše…jenže to platilo tenkrát…kdysi, než jste se připojili k nějaké té internetové sociální síti. Jo, z tohodle filmu jsem měl lehký mrazení po páteři. Tak si to dejte, koukněte se jak sociální inženýři s podporou „orwellovských“ softwarových analytických nástrojů Cambridge Analytica a AggregateIQ (alespoň o těchto se ve filmu hodně mluví) vykopli United Kingdom z EU. Zakázka se jim prostě povedla.. a názor si udělejte sami. A mě mrazí u páteře furt. Co totiž umí modernější analytické nástroje, pracující skrytě s našimi statusy a fotkami? Je to jako s reportážemi z vojenských přehlídek…veřejnosti se ukáže jen to, co už nemusí být utajováno. Co je teď moderní a co všechno novinky umí, to v telce neuvidíte..No tak konec dystopického okénka a film doporučuju, dávám 85%. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do předvolebního období v Británii před Brexitem může sloužit jako varování před snahou praktikovat podobná referenda i u nás. Drtivá většina populace totiž nedokáže domyslet všechny důsledky své volby a rozhoduje se jen na základě kampaní, které vedou kolikrát bezskrupulózní sráči v odděleních politického marketingu. Často se tak může stát, že zvítězí strana, která vyvolá v národu více negativních emocí za pomoci strašení, lží a populismu. ()

DvoRSTA 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad, jak ovlivnit volby ve svůj prospěch. Nejlepší nástroje - strach, nenávist, dezinformace. Takhle se stane, že Británie je mimo EU a 70 % obyvatel chce zpět. Děj: zajímavé | Herci: normální | Celkem: ukázka hlouposti ()

RavenSpector 

všechny recenze uživatele

Směšné. Snímek přehlcený pozéry a zbytečnými kecy. Tak jako v reálu a v politice. O hereckém výkonu nemá smysl se bavit, film sám o sobě nemá žádný smysl. ()

HMTD 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že spousta inteligentních lidí ten film odsoudí pro to, že i když se trochu snaží tvářit neutrálně tak jde vidět kterou variantu tvůrci preferovali a které voliče mají za hloupé. S tím se krásně setkáváme v ČR: voliči této strany jsou hloupí, jak ji mohou volit? Atd. Realita je taková, že patřím mezi voliče takové strany a přátelé se stejnou preferencí jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé z vedoucích pozic. Člověk hold soudí realitu často jen ze svého pohledu. Také se říká, že hysterii píšou vítězové, tak tady to neplatí, scénář k tomu filmu psali poražení. PS: I přes to co jsem napsal osobně vím, že Brexit byla nehorázná blbost, a Anglie měla použít svou pozici v EU k reformování základů EU. Osobně jsem předpověděl dopad Brexitu dřív než byly výsledky na stole, bohužel jsem se trefil. ()

Frodule 

všechny recenze uživatele

Na Brexit by se měli povinně podívat všichni. Manipulují s námi, manipulují, manipulují. Nikdo není imunní. ()

sarianna 

všechny recenze uživatele

Aneb kterak Britové k Brexitu přišli. Pro mě velmi zajímavé a poučné, jak se vlastně člověku vnutí to jeho svobodné rozhodnutí. Cumby jako vždy skvělej, to ani nemá cenu psát, ale velmi mě pobavil Boris Johnson, u scény z divadla jsem se odbourala. ()

Awer 

všechny recenze uživatele

Film natočený na koleně a podle toho vypadá. Neodpouští si ani několik patetických figur, které jsou nedorozvinuté i nevěrohodné zároveň. Přesto jakési intro s několika dobrými momenty. Na středních školách pouštět před prázdninami, mnohem užitečnější, než znát nazpamět datum bitvy u Lipan... ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Cambridge Analytica - opět v akci. Válka s daty, vzrůstající populismus a manipulace, podporování osobních bublin díky cíleným reklamám. To je realita dnešního světa. Film samotný mě nedostal natolik jako jeho poselství, že svět se vyvíjí a nemáme jiné možnosti než jít s ním, pokud se tedy nechceme nechat ovládat jinými. Kritické myšlení, otevřenost diskuzím ve vzdělávání a kritické myšlení ještě jednou. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Svižné, chytlavé, jednoduché. Na to, že film vznikal asi docela rychle, to na něm není vůbec poznat. Výborná výpověď nejen o jedné historické události, ale i o době jako takové - o době, která na nás chrlí kvanta informací, snadných řešení, jednoduchých receptů na lepší budoucnost a cílených reklam. ()

Godik 

všechny recenze uživatele

Nie je to poli-thriller, ani film historický alebo životopisný, Brexit je film rýdzo vojnový, film ktorý až teraz nabral na aktuálnosti (Boris premiérom a Dominic jeho poradcom, blížiace sa voľby in the US of A a samozrejme, hrozba skrytejšia než v názve prvého Star Warsu: celosvetová pandémia a jej následky). Kvôli Cambridge Analytice vzniklo v réalnom čase nepomerne veľké haló, ktoré si všimol aj podpriemerný homo politicus, tému rozpredávania osobných dát za účelom cielenej politickej manipulácie to však nepokrylo ani náhodou. Priemernému konštituentovi je ťažko šumafuk, či sa k niekomu dostane informácia o tom ako klikol na svietiaci banner advertizujúci spodné prádlo a tento nezáujem v praxi znamená, že vrstvu štátnikov nahradili parazitujúci oportunistickí údržbári, vojnový front sa presunul do kancelárií pochybných kampaňových manažérov a bojuje sa o prežitie demokracie ako ju poznáme s jej najbezprostrednejším nepriateľom - populizmom (”The software will tell us what to push and what not to push.”). Že demokracia je len vládou demagóga s najhlasnejšiou trúbou nás vystríhali už naši antickí praotcovia, že k tej trúbe pribudnú inštrumenty hromadného manipulovania akými sú dáta tušil málokto.Trochu ma mrzí, že filmu chýba ono hollywoodske pozlátko (The Big Short), ktoré by prilákalo väčšie masy a nepomohol tomu ani najhollywoodskejší z britov v hlavnej roli. Tento film je totiž akýmsi lakmusovým papierikom miery ignorancie a stavu demokracie; hoci bol kritikmi prijatý pozitívne, nebol odignorovaný natoľko, aby sme mohli pokojne konštatovať, že toto ľudí naozaj nezaujíma a metódy politického boja zobrazené vo filme sa stanú svetovým štandardom? ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Moc moudrý jsem z filmu nebyl, film hlavně poukazoval na moderní metody cílení na voliče díky počítačovým analýzám. Vyhrává ten, kdo lépe umí pracovat s daty. 65%. ()

viax 

všechny recenze uživatele

Hodně silné drama dává nahlédnout do nové psychologie komunikace internetového věku. Tradiční hodnoty selhávají, na rozumové důvody není čas spoléhat, neboť údajů je příliš mnoho. Zvykli jsme si řídit se zkratkovitě, intuitivně, na emocích postaveném základě, je jedno, jestli si vybíráme boty nebo dovolenou nebo školu nebo zaměstnance — pořád podléháme dobře zvoleným heslům, osloví nás dobře zacílená reklama, skvělá prezentace anebo schopnější řečník. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama