Reklama

Reklama

F. L. Věk

(seriál)
Československo, (1970–1971), 11 h 35 min (Minutáž: 43–63 min)

Předloha:

Alois Jirásek (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Jan Pivec, Antonie Hegerlíková, Jaroslav Marvan, Václav Voska, Eva Vosková, Jiřina Štěpničková, Dana Medřická, Jana Brejchová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Televizní ztvárnění rozsáhlého románu Aloise Jiráska z období našeho národního obrození je dílem autora Otto Zelenky, režiséra Františka Filipa a dlouhé řady dalších významných umělců. Historie pokořeného a ujařmeného národa, který hledá a nalézá svou ztracenou tvář, získala po vstupu armád Varšavské smlouvy v nových politických souvislostech nový smysl. Divák v ní právem nacházel podobenství s tím, co právě prožíval. A tak se staly pro schvalovatele jakékoliv zmínky o národním sebevědomí a duchovní síle víry nepřípustné. Při premiéře v roce 1971 nesměl být poslední díl F. L. Věka uveden. Teprve po roce 1989 bylo poprvé možné uvést seriál v jeho původní podobě. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Dvojirakri k tomuto seriálu (2)

F. L. Věk (1970) 

Z dětských let se mi vybavila jen jedna scéna - jak František přinesl Žalmanovi jeho Kralickou bibli. Asi proto, že tím u mě tento seriál v těch telecích letech končil, jakmile vyrostl a děj se z Klementina přenesl do divadla, můj zájem opadl. Vůbec mám problémy se snímky, které se odehrávají v době před vznikem ČSR a jsou z "panské" společnosti. Ale teď, když jsem konečně shlédl tento Filipův seriál celý, napadá mě jen jediné přízvisko, kterým bych ho mohl popsat - KRÁSNÝ. Už jen ty titulky, začínající a končící fotografií a pomalu se odvíjející za tklivé hudby a psané nádherným krasopisem. Samozřejmě herecké výkony, pokud bych měl někoho zmínit tak Jana Pivce a Gabrielu Vránovou, představitelka Márinky je na můj vkus až moc cudná, ale po tom co si František zkusil od toho komediantskýho babince jsem mu to štěstí strašně moc přál. Dochází zde i k jedné veliké kuriozitě: výborný herec Radoslav Brzobohatý, hrající vlastně neherce Františka, je v ději marně namlouván špatnou herečkou Lotty Butteau, kterou hrála vynikající herečka Jiřina Bohdalová, přičemž se během natáčení spolu sezdali. Inu svět, který se rozprostírá na prknech, je někdy tuze zamotaný. Ale, mám dojem, že režisér kalkuloval a proto zakončil dvanáctý díl svatbou a se třináctým počítal jako se zakázaným, jelikož ten je opravdu plný burcujících vět, nesmíme zapomínat v jakých letech probíhalo natáčení! Když vše sečtu a podtrhnu, vychází mi z celkového resumé, že jde o jeden z nejlepších seriálů které tu kdy vznikly a shlédnutí naráz v jeden den, jak se to povedlo díky nemoci mě, je vskutku mimořádný zážitek! Jen bych ještě přidal mírně jedovatou vložku - jaký je to rozdíl ve vnímání vlastenectví, pokud jde o člověka vzdělaného a bohabojného, jako v případě Františka, a ve vnímání lidí, kteří se za vlastence považují dnes... ()

Klavír (1971) (E09) 

Márinka mi po všech těch strastech, kterými si František v rodině Butteauových prošel, přišla jako takové nenápadné ale zjevení, ona není na první pohled vysloveně krásná jako panna Betty nebo panna Paula, je obyčejná, ale vždy když se na Františka usměje, je v její tváři všechno - krása, obdiv, láska, touha, něha... Tohle se režiséru Filipovi moc povedlo! ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama