Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chlapec Billy Chapman uvidí vraždu svojich rodičov Ellie a Jima zlodejom v obleku Santa Clausa. Billy svoju tragickú mladosť strávi v sirotinci uzavretý do seba, ale musí čeliť aj častému týraniu. Po odchode si nájde prácu v miestnej predajni, kde má za úlohu taktiež nosiť oblek Santa Clausa, čo v ňom prebudí silné spomienky na tú strašnú udalosť. Billy začne zabíjať... (LaciLC)

(více)

Recenze (119)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Atmosféricky vytříbený slasher se slušným psychologickým pozadím hlavní postavy/vraha. Tak trochu jsem čekal nějakou zábavnou blbůstku, no byl jsem příjemně překvapen solidní brutalitou a prostě celkovou atmosférou. Narozdíl od jiné vánoční kultovky "Black Christmas" je zde naplno využito potenciálu zabijáka - on Santa se sekerou křičící "Punish" je přecijenom charismatičtější, než obyčejný vřeštící pošuk :-) 8/10 Horror movie of the year ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Silent Night Deadly Night je slušný Slasher 80 lét, při kterém jsem se nenudil ani chvíli, vražd je málo, ale byly slušné. Remake z roku 2012 mi přišel svižnější a krvavější,tohle bylo atmosféričtější .. Já dávám holt přednost první variantě. 65% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

You've made it through Halloween, now try to survive Christmas. Kvalitní vánoční slasher. Malý Billy jede na Vánoce s rodinou navštívit pološíleného dědu do nějakého ústavu. Moc ale nepochodí, protože děda nevykazuje příliš reakcí na své okolí, avšak ve chvíli kdy se ocitne sám s chudákem Billym, hned přestane předstírat a děsí svého synovce řečma jak Santa potrestá zlobivé děti. Na cestě dolů už tak vyděšený Billy zažije zlomovou hrůzu svého života, to když oba jeho rodiče zavraždí zloděj v santovském obleku. Poté se dostane do syrotčince, kde podléhá teroru staré matky představené a je ustavičně sužován vzpomínkami na ony osudové Vánoce (Santa už mu leze i do erotických snů). Proto když vyroste v urostlého mladíka a jedna z hodných sester mu dohodí práci v místní hračkárně, stačí málo a Billymu definitivně přeskočí... Všechno celkem v pohodě, ale vrah samotný se podle mě mohl povést lépe. Vzhledem k tomu, že ten kluk co hraje Billyho je celkem sympaťák a zabíjení nemá zrovna v krvi, trvalo mi delší dobu než jsem si na to zvykl. Uvidíte dokonce tři páry prsou a jinak po krvavé stránce není moc co vytýkat. Hlavně jedna delikátní nabodávačka... Takže film dobrý, leč ne tak mrazivý jak si zjevně přál být. 3,75/5 ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji na dvě věci, jak stále všude podotýkám, nemám příliš v lásce slashery (spíše se orientuju na 70.kové explotation brutality apod.) a tento film jsem viděl v UNCUT verzi, která je o několik minut delší než verze, která byla ještě donedávna produkována do kin a na vhs. Film byl zkrácen naprosto o všechny goreefekty a spoustu násilností, podobně jako nedávno rovněž v UNCUT verzi vydaný My Bloody Valentine (1981). Jedná se o naprosto špičkový slasher, který ovšem není jen klasickou "vyvražďovačkou", jakých vznikly stovky, ale mix mezi slasherem, násilným explotation horrorem a dost naivní sondou do vrahovy duše ... Film mírně vykrádá a to jak již klasický Halloween (1978) zejména s myšlenkou mladé jeptišky, která o vraha pečovala když byl dítě v přísné katolické škole a navštěvuje město, aby jej nalezla (záměna za doktora Loomise...). Dále pak film silně reaguje na kontroverzní Nightmare in a Damaged Brain (1981) s myšlenkou trauma z dětství+sexualita+sekera ... Vrah je od začátku filmu znát a film je rozdělen na 4 části. V té první se dlouze seznamujeme s dětstvím a traumaty dítěte Billyho, které to opravdu nemá lehké. Veškerá jeho traumata (vražda rodičů, znásilnění matky) jsou spojena s postavou Santa Clause a americkými vánocemi. V katolické škole je týrán jak psychicky, tak fyzicky starou sadistickou hlavní sestrou. Jaký mladý urostlý sympatický chlapík o 10 let později dostane práci v hračkárně, kde jde vše snadno, dokud nenastanou jeho neoblíbené vánoce, pár spouštěčů jako hádky, stres, alkohol a "výborný" nápad majitele obléknout Billyho do obleku Santa Clause. Film napíná diváka na samou hranici prasknutí nervů jak jeho, tak Billových, který to nakonec nevydrží, bere vše, co je po ruce, "vyčistí " hračkárnu, vydá se na čistku městem a přes les (kde nezapomene zpracovat ještě dva puberťáky) "domů" k matce představené, aby s ní zúčtoval ... To vše zabaleno do technicky naprosto špičkově zvládnuté kamery, hudby, scénické hudby, goreefektů, násilností, nahoty a excelentního hereckého výkonu herce, který hraje Billyho. Tohle není žádná srandovní kýčovitá vyvražďovačka, ale brutálka, u které opravdu mrazí v zádech a ty kontrasty a nápady jsou tak špičkově zvládnuté, že člověk nechápe. Film nepoleví ani o píď od začátku do konce ve své chladnosti a mrazivosti, dočkáme se ale i klasicky slasherovsky zábavného konce ... Pro diváky, kteří budou sledovat UNCUT verzi jedna velká zajímavost - původně vystřižené scény poznáte tak, že jsou mnohem méně ostré a mírně obrazově nekvalitní, než zbytek. Uvidíte, o co všechno původní diváci přišli a jak ohavně byl film roky znehodnocen ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Cáklých psychopatů, kterým díky neradostnému dětství pak v dospělosti hrábne, a rozhodnou se vykydlit půlku svýho města, dívčí internát nebo blázinec, tu byly už mraky. Subžánr slasher tohle téma vyždímal až na maximum, přesto to né vždycky musí působit zatuchle. Stačí děj přesunout do Vánočních svátků, vraha navléct do obleku Santy Clause, do rukou mu strčit pořádnou sekeru, a je o zvrhlou zábavu hnedka postaráno. První část ze série Silent Night, Deadly Night nám však nabídne i něco víc: poctivou dávku brutality, hodně krve (proto apeluji na UNCUT verzi), slušný bodycount, typicky nahou Linneu Quigley a vůbec žádný humor. A fanouškovské srdce plesá radostí! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Sympaticky úchylný, typicky osmdesátkový horor (už ten krásně béčkový název!), který má zajímavý nápad (vraždící Santa je cool) a je v něm spousta krve (vraždy jsou taky docela nápadité - třeba napíchnutí na parohy) a nahých žen. Co víc si člověk může přát? :o) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Neni to úplně typickej bezmyšlenkovitej slasher, kde je jedinej problém filmu založenej na tom, kolik táborníků si štáb přiveze a jakým způsobem, jakou zbraní a jakou frekvencí je vrah vyvraždí. Tady je vrahova osoba hned od začátku filmu docela solidně fomovaná a vytvářená, že nakonec to zabíjení vůbec nepůsobí špatně, spíš naopak, působí docela reálným dojmem a ty následný scény Santy s obouruční sekerou už je jen taková třešnička na dortu. Výbornej a řek bych, že i dost opomíjenej slasher. Nauhty! Naughty! You've made it thrugh Halloween, now try and survive Christmas. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zajímavá vánoční vyvražďovačka, která věnuje nebývale hodně prostoru vykreslení vrahova psychického vývoje (přičemž vrah je sympatický mladík) a nešetří obnaženými poprsími. Skvělý je úvod s dědou a přepadením Santou, sirotčinec už byl ale na můj vkus moc natažený a od půlky pak valí standartní vyvražďovačka, kterou jsem odzíval. Přece jenom už nejsem malej a ke štěstí mi nestačí nabodnutí (Linney) na parohy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Really Bad Santa. Naughty úvod o kořenech traumatu nastaví laťku celkem vysoko a zároveň přinese dvě úsměvná rozhodnutí pro směřování „děje“. Nechat pětiletého kluka při návštěvě v blázinci o samotě s cáklým dědou je láskyplný rodičovský akt, ale hravě jej trumfne to, když mu v osmnácti sirotčinec zařídí práci v hračkářství, aby si náležitě užil prosinec! A pak už jen mordy, gore a nahoty co hrdlo ráčí na „punish“ výpravě za šťastnými a veselými svátky.. Levý hák dětskou pěstí do tváře Santa Clause nebo gay pasáž, kdy začínající Billy útočí na pozici zaměstnance měsíce, pak alespoň v mých očích popřou tvrzení, že se Sellier vyvaroval humoru. Těžko však říct, jestli to bylo vědomě.. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Zvrácené, uchvatné, atmosférické, dokonalé! Vše, co jsem si přáíl ve filmu vidět, jsem viděl zde. Někdo může vytýkat předvídatelnost, lehkou naivitu a občas snad i nějakou nelogičnost, ale k tomuto filmu to vše sedne jak ta sekera na krk. Žádné zbytečně scény, vše do sebe tak perfektně zapadne, že za necelou hodinu a půl je odvyprávěn příběh, který by jiným zabral dvojnásobek času. Šel jsem do toho s čistou hlavou, bez jakéhokoliv očekávání a jsem spokojen, jako už dlouho ne. Nečtěte obsah ani komenty (např. slasher - wtf?) a vrhněte se do toho také po hlavě. Od teď se mění top 10 hororů. Tohle si teď budu pouštět na Štědrý den místo Ukradenejch Vánoc. ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

80 roky boli roky výnikajúcich slasher filmov, a ten kúsok patrí medzi ne. Chlapec, ktorý zažije počas detstva veľkú traumu, a nebude sa vedieť z toho spamätať. Jednoduchá zápletka, ale kto by čakal niečo zložité v béčkovom filme, ktorý sa ale už od začiatku pozerania javí veľmi zaujímavo. Fajn brutálne vraždy s peknou hororovou atmosférou. Určite som nebol sklamaný, ba naopak príjemne prekvapený. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Billy bol v detstve svedkom brutálnej vraždy vlastných rodičov o ktorých prišiel pri vyčíňaní šialeného vraha v kostýme Santa Clausa. Cez túto traumu, ktorá ho po celý život prenasleduje sa nedokáže preniesť ani v sirotinci Svätej Márie. Keď jedného dňa nastúpi do nového zamestnania kde má v čase Vianoc nosiť oblečenie Santa Clausa, jeho vnútorná zlosť vychádza na povrch aby potrestala každého, kto zhrešil. Slasher a 80 roky k sebe patria rovnako ako na vianočnom stôl kapor so zemiakovým šalátom. Sledovanie "Silent Night - Deadly Night" som odkladal na dnešný deň v domnení, že Vianočná atmosféra v kombinácii s vôňou "štedráku" mi pripravia chvíle na ktoré len tak nezabudnem. Bohužiaľ, nestalo sa. Pravdou však ostáva, že napriek tomu, že nie som obľúbencom hororov z "p.n.l.", oproti remaku z 2012 má tento snímok, aspoň čo sa príbehu týka, jasne navrch. Inak sa jedná o bohapustý priemer s pár gore scénami a holými cicikami, bez ktorých sa slasher proste nemôže zaobísť - 55%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrná a nezajímavá vyvražďovačka, kterých jsou další kopy a to, co by mohlo Silent night, deadly night vytáhnout někam nahoru moc nefunguje, konkrétně jde o samotnou hlavní postavu/vraždícího magora s traumatem, ten by totiž v ideálním vesmíru byl divákovi sympatický, jenže v tom případě by herecký výkon jeho představitele nehraničil s nechtěnou parodií s výrazem podomního obchodníka s kočičím písečkem. A krom téhle pomrvené postavy už tu není zajímavého nic (leda tak tlupa klišé jeptišek), přitom první půlhodina vypadala dosti slibně. PS: ve filmu není žádný krásný sympatický, zombie vražedný sob jako na plakátu. Kurva. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jako připomenutí Vánoc příjemné. Klasický osmdesátkový slasher s trochou sexu, ostrou sekyrou a kopicí mrtvol. Člověk mimo jiné zjistí, k čemu se dají použít parohy ze statného jelena. A jelikož hlavnímu hrdinovi nestačí děsivý zážitek z dětství, podepíše se na něm ještě despotická matka představená se svojí brutální výchovou (ano, církev dokázala, a mnohde jistě stále dokáže, vychovat celou řádku psychopatů). Nečekejte nic ďábelsky promyšleného, jen oddechovku, která, jakmile se rozjede, hezky odsýpá. A kromě církve si autoři berou na paškál i debily mezi policisty.....,,Neposlušný/á! Trest!" ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Možná zásadní slasher osmdesátek, který zajeté schéma obrací naruby a triumfuje zvláštním vytěžením brakové psychologie. Už od druhé scény s dědou film nabere zneklidňující ráz a následky i kypření dětského traumatu zobrazuje možná vyumělkovaně s ohledem na subžánr, ale zato s až překvapivou účinností. Dobré dvě třetiny pak veškeré dusno překlápí v klasický béčkový cynismus, což je naštěstí dost zábava se sebejistou režií a kupou skvělých nápadů. Zářný důkaz, proč jsou tyhle 80s horory pro tolik lidí kultovní a pro řadu špičkových filmařů tak formativní. A navrch ještě černohumorné ambivalentní zakončení. 85 % ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Slasherový 80s štandard. K smrti neobjavný a predvídateľný (aj keď neide podľa klasickej šablóny), no stále zábavný najmä kvôli kvalitnému a bohatému boobiecountu a jednej chutnej vražde na parohy jeleňa. Som zvedavý na pokračovania. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

snímek starý stejně jako já, bohužel není zdaleka tak povedený :-) až na pár efektních killů a obnažených teenek toho nebylo moc k vidění... nelogické chování (nestotožnitelných) postav, okaté neherectví, absence POV flashbacků a (ne)stárnutí jeptišek dodaly jednoduchému a značně čitelnému scénáři takřka hnědou pachuť... slušná hudba a začátek to zachraňují na 50%. no, jsem docela rád, že u nás chodí Ježíšek... ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Kdyby vám tlusťoch ve slávistických barvách zabil rodiče, taky asi nebudete každé Vánoce bučet blahem nad atypicky oblečeným kominíkem. Punish! ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Celú jazdu s Billym som si dosť vychutnával a napriek tomu, že išlo vraha, svojím spôsobom som ho kvôli jeho minulosti vedel aj ľutovať. Niečo podobného v starších hororoch nevidieť tak často. Jeho prístup k deťom ma navyše celkom potešil. Alebo inak povedané, darčeky dostanú len deti, ktoré celý rok poslúchali. ()

Reklama

Reklama