Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (135)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Najprv som to sledoval ako novinku, ale scéna na vrakovisku mi pripomenula, že som to niekedy veľmi, veľmi dávno ešte v detstve videl v Československej televízii. Najviac na mňa zapôsobil M. Brando. Opäť toho veľa nenarozpráva, hraje s kľudom a predsa je neprehliadnuteľný. Scéna kde ho zmlátia na vlastnej policajnej stanici je neskutočná a nečakane realistická. V tých rokoch boli pästné súboje dosť biedne natočené, krv tiekla len výnimočne. Arthur Penn to zobral veľmi vážne za to ho fakt chválim a presne takto vyzerá váš ksicht, keď sa do vás pustí niekoľko chlapov, aj keď občas stačí i jeden...A. Penn myslel na detaily a to je dôležité. Príbeh je celistvý, každá linka i postava tu má svoje miesto, jednoducho film obstojí i v dnešných časoch a stojí za váš čas. 100%. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Emily Stewart: „Zastreliť muža za to, že sa vyspal s niečou manželkou? To je hlúposť. Polovica mesta by bola vyhladená.“ Šerif Calder (Marlon Brando) je frajer – poháňaný túžbou po spravodlivosti a čestnosti, na druhej strane pokúšajúci sa o lojalitu k miestnym. A miestni, to je parádne zhromaždenie všelijakých ľudských sklonov – malomeštiactva, sebectva, nadradenosti a neviazanej zábavy. Oceňujem na tomto filme, že sa na ňom nepodpísal zub času. Pôsobí uveriteľne, napríklad bitka šerifa na policajnej stanici vyzerá vierohodne, lietajú ozajstné facky a tečie krv. Tento príbeh o predsudkoch, rasizme, netolerancii a nevere mi pripomínal Dogville od Larsa Von Triera. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Brilantní spojení thrilleru s dějovým minimalismem a dramatu o agresi a předsudcích. Jižanská atmosféra je dokonale hustá, postavy dokonale prokreslené, napětí astronomickou čarou stoupá a děj s každou narůstající minutou neodvratně míří k tragickému vyvrcholení takřka antických rozměrů. Závěrečná apokalypsa na vrakovišti a davová psychóza mi trochu připomněla Den kobylek. Stále (bohužel) aktuální téma, na tehdejší dobu novátorská a svižná režie Arthura Penna, herecký minimalismus Marlona Branda v jedné ze svých nejlepších rolí, krása a přesvědčivost Jane Fondové a modré oči Roberta Redforda nedopustí, aby tento film zestárnul. 100%. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Horší než denní nálet kobylek, noční roj hejna mrchožroutů pod vlivem. Oni pěstmi na tebe. S bičem v ruce na ně, Marlone. Už dlouho se k tomu schyluje. Sobotní horečka postupuje, je jako epidemie, která bez utišujících medikamentů, šíří záněty škodlivé. Nelze přeslechnout tu bolest na prsou. Temná horká noc vystrojila kar tomu nejlepšímu v nás, všem dobrým povahám. Ukamenujte tu nevraživost, dav dávící se zákeřnou malostí, která svírá zdejší ovzduší. Nikde ani stébla slušnosti téhle sešlosti. Místní popili, slídí, krev vycítili. Hyeny, co říkají si lidé, vrhly se naň, bezmocnou kořist udolaly ze zálohy. Neúplatný velký muž uprostřed ohně Marlon Brando a jeho trend, adaptabilní "mumlání," pro něho typický charismatický brand, drží se zpátky, už nedělá si iluze o pořádky neřádné smetánky. Tolik, tolik se snažil bránit nevinný kukuč hocha - útěkáře se zlatými vlasy, ocelový pohled, minimalistický klid, šerifská hvězda jako štít, ale té přemoci tragédie, bodavé agresivitě, vrcholné apokalypse, nešlo předejít. Ve městě se zohyzděnou tváří, kde se charaktery degradovaly na škvár, samy sebe zmrzačily, rynek se změnil na krvavý ring, končíme, už nemůžeme dál žít. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Začátek s uprchlejma vězněma vypadá docela slibně, ale pak se tam strašně dlouho jenom kecá o tom, kdo s kym a proti komu, vysvětlujou se různý složitý vztahy a to mě nějak nebavilo. Měl jsem pocit, že se koukám na nějakou telenovelu. Trochu se to rozjede až ke konci. Za zmínku snad stojí akorát hezká Jane Fonda a hereckej výkon Marlona Branda. Robert Redford dostal překvapivě dost málo prostoru a nějak mě v tomto filmu nenadchnul. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama