Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (135)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

*** Bravura filmu je absolutní, je to dokonalý přednes, výsostný klasický koncert na určené téma, a vypisování kvalit by byla ztráta času, tak jen marginálie pod čarou: Čím dál hlouběji mě přitahuje srovnávat tenhle příběh s legendou o Jánošíkovi a sledovat, jak a v čem je každičká jednotlivost výmluvně odlišná. Nakonec to vůbec není jako legenda o Jánošíkovi, a stejně vám to srovnání ne a ne vymizet z paměti. *** Dramatičnost a osudový spád rozehrané situace upomínají na Márquezovu etudu Kronika ohlášené smrti. *** Fascinující zhmotnění psychologie maloměsta a skupinového chování, narůstání moci a vůle ke zlu v sociálním prostoru mezi jednotlivci, kteří to sami ani nevidí, ani vyloženě nezamýšlejí, jen dychtivě čekají a nastavují se jako hárající feny, a nikoho konkrétně nelze vinit z tragédií, které se musejí odehrát... lze jenom přestat s nimi ten zrádný průlinčitý prostor obývat, prostor interakce, v němž se po troškách nasbírá síla k nevratným a děsivým událostem, jaké by nikdo sám neměl odvahu vyvolat, a jaké si ti slaboši a opilci nikdy ani zpětně v plné míře neuvědomí. Velikost skutečných osobních tragédií spočívá i v tom, že jejich rozsah a důsledky s vámi v plné míře nikdo nedokáže ocenit, nejméně pak ti, kdo byli jejich přímými spoluviníky. *** Scéna napadení šerifa na policejní stanici pro mě zůstává vrcholnou ukázkou takové ničivé síly, která se za správných okolností nasbírá mezi slabochy, a udeří. *** ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Skvělý Marlon Brando coby šerif Calder, uprchlý vězeň Redford, krásná Anna, Jane Fondová, jeho manželka, mající poměr se synem váženého boháče. A jedna noc, velké vášně, a také rasismus, nenávist, láska, spravedlnost, zaslepenost a tragédie. Amerika si na sklonku šedesátých let lízala rány z mnoha problémů. Ale tenhle, ten byl jenom v lidech. V lidech všech vrstev. Stojí za shlédnutí, tohle filmové dílko. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ústředním motivem tu sice je hon na uprchlého trestance v podání Roberta Redforda, ale vzhledem ke stopáži přes dvě hodiny nejde o nijak intenzivní naháněčku a chvílemi se to celkem slušně vleče. Kdyby byla Štvanice o půl hodinky kratší, mohlo to být stylové drama, které by mělo šanci stát se klasikou. Takhle je to jen slušné řemeslo s výborným obsazením a povedeným koncem, který toho dost zachraňuje...60% ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Štvanice je film ve kterém se utkává blažená demence a fanatismus těžce bigotní whiskey-and-gun masy s morálkou silných individualit. I po tolika letech je tento snímek uvěřitelný, což bohužel nevypovídá pouze o jeho kvalitě. Co se obsazení týče. Tou dobou ještě poměrně neznámý R.Redford v roli muže s nejhezčím účesem, drží krok i když nedostává tolik prostoru. Angie Dickinson - Miss sympatie. M.Brando - Vyberte si jakýkoliv jeho film. Najděte si komentář k jeho výkonu (hledá se tak, že zmáčknete ctrl+f a zadáte vynikající nebo famózní) a vložte si ho sem. Vynikající jsou ale také Jane Fonda a Robert Duvall (ten se mě liíbíl možná úplně nejvíc) V 60tých letech byl Arthur Penn prostě king, jeho Štvanice trvá dodnes ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Z těchto filmů se mi vždy zvedne žaludek - není to filmem, ale lidmi. Stydím se za ně. Pijou spolu, baví se a stačí chvíle a chtělo by se jim z nudy lynčovat. Normální lidé se během okamžiku mění ve zvířata a protože jim chybí emoce, chtějí vidět kousek citu. Jak jde nejlépe vyvolat cit ? Bolestí. Lidé okamžitě vycítí slabost - rádi do ní ryjí a prohlubují rány, jen aby viděli výraz oběti při agónii. Pokrytecká morálka přes den, v noci alkohol a povyražení. Marlon Brando jako místní šerif, který tu práci nemá rád a je nenáviděn spodinou za to, že je na večírcích místního boháče. Ale ani u boháče se necítí dobře, protože by se mohl nechat zkorumpovat. Díky své hrdosti a charakteru nepatří nikam. Všichni ho obdivují a zároveň nenávidí. Snaží se uchránit vězně (rodáka) před hněvem davu, ale on je jen jeden... Nevím čím to je, ale zdá se mi že Brando měl obrnu nebo je líný artikulovat a to se mi líbí. Jane Fondová přirozené krásná (povedla se tátovi) a také velmi věrohodná. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama