Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (136)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem shlédl tento opus, který do puntíku splňoval mé představy o tom, jak má vypadat pátrání po pachateli. Skrze Štvanici mi bylo názorně ukázáno, jak by naopak takové téma vypadat nemělo. Slibný rozjezd rázně utne studená sprcha v podobě zoufale nudných intrik a večírků, které totálně pohřbívají potenciál a znemožňují najít jakýkoliv vztah k postavám. Nepomohl ani fakt, že Redford je zde pátým kolem u vozu, ač má děj směřovat k jeho útěku. Nuže, to co zde má hrát první housle, je zbytečně přeřazeno na vedlejší kolej, která by mohla směle posloužit jako náhražka rohypnolu... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie je jednoduché hodnotiť filmy, natočené a odohrávajúce sa v rokoch, keď som ešte nebol na svete. Možno práve preto mi pripadali všetci obyvatelia mestečka takí čudní a len ťažko možem uveriť, že by takíto ľudia naozaj mohli niekedy niekde žiť. Proste spolok cvokov, medzi ktorými vyčnieva pár jednotlivcov, ktorí nepodľahli davovej psychóze a dokázali sa im postaviť. Takéto vyhrotené situácie dávajú skvelú možnosť vyniknúť hereckým výkonom. Všetkému kraľuje tradične excelentný Marlon Brando, ale výborne mu sekundujú aj Jane Fonda a Angie Dickinson. Redford žiaľ aj napriek tomu, že sa všetko točí práve okolo jeho postavy, nemá dostatok priestoru, aby dokázal naplno rozvinúť svoj herecký potenciál. Až na pár malých nedostatkov, vyplývajúcich z doby vzniku (bitky), ide o výborne natočenú strhujúcu drámu, ktorá stojí za pozornosť. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zdalo by sa, že hlavnou postavou bude väzeň na úteku, čiže Redford, ale plagát neklame, hlavné slovo má Brando. Teda v tomto posratom mestečku má hlavné slovo niekto iný, pretože najdôležitejšie sú peniaze a moc. Arthur Penn látku, ktorá by v rukách niekoho menej autorského vyzerala klasicky hollywoodsky, aj v tom dobrom zmysel slova, dokáže spracovať po svojom. Film má v sebe viac tém, ako by sa na prvý pohľad zdalo a samozrejme okrem obsadenia je to jeho ďalšie významné plus. Rogers má okolo seba takých nesympatických poskokov, až ich máte pri scéne v šerifovom kancli chuť sami postrieľať. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ta vesnice stála za to. Chlast a předsudky, to bylo jejich krédo. Při útěku dvou vězňů (jednoho z nich hraje Robert Redford) dojde k vraždě v okolí uznávaného muže. Vrah však ujede a druhého spoluvězně nechá na místě. Proto se film jmenuje štvanice, má to být pomsta na vězni, který zůstal v okolí. Šerif spolu s jeho ženou se ho pokoušejí zachránit a vzniká hodně dramatických situací. Film stojí za shlédnutí, určitě. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Rozhodně dívatelné drama s vynikajícími hvězdami. Lepší by bylo zkrácené na 95 minut. Co je to vlastně americké pojetí demokracie a práva? Spoiler: Gauner uteče z vězení, jeho kámoš zabije nevinného člověka. Lumpovi je jasné, že zločin padne na něj. Šerifa jmenuje do funkce nejbohatší člověk kraje. Zbohatlíci vniknou na policejní stanici, šerifa zmlátěj a svědka mučí. Banda ožralců vnikne na soukromý pozemek, podpálí vrakoviště. Hlavní obviněný je zabit místním zbohatlíkem při zatýkání. Marlon Brando si posadí širák proklatě nízko a po tomto všem pokládá funkci šerifa, stěhuje se jinam. A tento bordel nám dávají naši politici za příklad a implementují ho do střední evropy. Není to na hovno, ptám se? ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama