Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (908)

tron 

všechny recenze uživatele

Príliš ma to nebavilo. Bruce Campbell ma nikdy nezaujímal, je to sympaťák, ale na hlavné roly sa nehodí a ani na ne nestačí. Scenár je značne jednoduchý, čo by ale samozrejme až tak vadiť nemuselo. Čo ale vadí, to sú bez debaty mdlé postavy hrané nezaujímavými hercami. Hry s kamerou, strihom a iné vizuálne nápady fajn, poteší tiež výprava temného nočného lesa a rozsvietenej lesnej chalupy uprostred neho. Dizajn monštier predbehol dobu, ale inak to nie je moja šálka kávy. Situáciu našťastie značne vylepšujú pozoruhodné drobnosti, ako mrazivo sa chichotajúce dievča, motorová píla, znásilnenie stromom (!) a Kniha mŕtvych (pravdaže viazaná v ľudskej koži). Na jednotke oceňujem, že ide o relatívne vážny horor. S komediálne ladenými ďalšími dvoma dielmi už to bolo podstatne horšie. Z celej série s mi paradoxne najviac páčil remake z r. 2013 (už len v Raimiho produkcii). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to poprvý jako malej (asi šest). Dokonce to mám ještě na VHS s původním rychlodabingem. Tenhle film asi zapříčinil, že jsem měl vždycky tak strašlivej strach vystrčit ruce nebo nohy zpod peřiny a do sklepa jsem se sám neodvážil asi do deseti let. No a možná za to mohl i můj otec, protože tehdy mě na některý horrory nechával koukat i jako prvního, abych mu řekl, jestli jsou dobrý nebo ne. To sice může vypadat na první pohled jako dobrý utužení synovsko-otcovských vztahů, ale ne, pokud vám je mezi pěti až deseti lety. Například o filmu Piraňa mám špatnej pocit, když lezu do jakékoliv řeky. Prostě tam je a nikdy se ho nezbavím. A od ED mám špatnej pocit z podzimního lesa. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kultovní hodnota samozřejmě převažuje. Kdyby z toho nebylo takové téma, nebyl by důvod se k tomuto slasheru vracet, ale historie tomu chtěla jinak. Dnes už je nicméně jednička takové deja vu, zvláštní pocit z toho, že Ash má dvě ruce, že si ještě nedělá srandu z Necronomiconu, protože všechno to setkávání se zlem je skutečně poprvé. A samozřejmě, Bruce je tu ještě takový klouček. Takže je to zajímavé, ale další části Evil Dead fenoménu mají pro mě větší kouzlo. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Já ty zamilované lidi nechápu, proč pořád jezdí na chaty do lesů, když jediné, co se jim tam kdy stane, je děsně protivná smrt? No dobře, tím jsem ukojila svoji egoistickou část, abych dala najevo, jak strašně morálně na výši se oproti tomuto filmu cítím. A také nesmím zapomínat na to, že tohle je zřejmě zakladatel toho žánru týnejdžrů jedoucích si do lesa pro smrt, takže kritizovat ho za to, že jsem se narodila o dvacet let později a tím pádem už znám ty miliony epigonů je velmi nespravedlivé. Ale jdeme dál. Vcelku mě zklamalo, že některé části, zejména ty na začátku, vypadaly tak pěkně výtvarně stylizovaně - močál, listí ve vodě, trouchnivějící dřevo, mlha ve tmě, lidé stojící u auta a sledující svého kamaráda co šmátrá po klíči, dívka sedící mezi vlajícími záclonami, dveře v podlaze - a zbytek byl prostě obrazový kýč kálící na estetiku sakra zvysoka. Předpokládám, že to byl záměr, každopádně mně by se prostě líbilo, kdyby se mi to líbilo celé, i s těmi démony. Jistě, červi, krev, blbé úsměvy a jiné věci tam musí být, ale nemůžou být hezké? Uf, jsem to ale slepice. Nicméně scéna s hádáním karet byla parádní, to se musí nechat. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dvojka je mému srdci o hodně blíže a tu spíš považuju za finální verzi, tohle mi přišlo jako taková pracovní verze, ale na druhou stranu je tohle opravdu hororové, zatímco dvojka je mimořádně komediální a vlastně se spolu moc srovnávat nedají. Každý si jde tak trochu svojí cestou, jen dvojka je prostě pro mě nostalgická a jednička mě bohužel obešla obloukem. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (100)

  • Film byl inspirován snímkem Within the Woods (1978), který má podobnou zápletku a zahrál si v něm Bruce Campbell. (Chatterer)
  • Chata, kde sa natáčalo, sa nachádza v Morristowne (Tennessee). (rador)
  • Film inšpiroval americkú kapelu Death k zloženiu rovnomennej piesne. Rovnako tak skupinu Deicide, ktorá nahrala skladbu "Dead by Dawn". (firewind)

Související novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Reklama

Reklama